Så behåller du löparglädjen!
Bloggaren ger sina bästa tips för hur du prenumererar på den där känslan när allt känns lätt och roligt i löparspåret.
Benny Sjölund är en hängiven löpare med bas i Vasa i Finland. Sedan 2012 har han tränat ambiöst med fokus på maraton och samtidigt bloggat. En genomsnittlig vecka blir det 100 kilometer löpning fördelat på 3-4 kvalitetspass.
Varför har du fastnat för löpning?
- Det är en ytterst tidseffektiv träningsform som är lätt att få in i schemat trots tidvis tuffa arbetsveckor. Friheten att själv kunna välja träningstider gjorde att jag föredrog att börja med löpning i stället för att fortsätta med min fotbollskarriär på en lägre nivå. Dessutom finns det inga andra träningsformer som lika effektivt och snabbt får upp konditionen, samt bidrar till välbefinnandet, säger han.
Vad är det som lockar med maraton?
- Ända sedan jag mer målmedvetet började träna löpning har jag fascinerats av sträckan. Varför är svårt att svara på, men jag antar att jag blivit lite beroende av att få uppleva den känsla som jag har efter ett genomfört maratonlopp. Den känslan lever jag länge på. Som en del av uppladdningen för hör även långpassen på 30-37 kilometer som jag brukar köra på lördagarna. Även efter de passen har jag en underbar känsla i kroppen som är svår att uppnå på annat sätt.
Hur lägger du upp träningen för att få upp farten i benen inför racesäsongen?
- Jag försöker få mer snabbhet genom att lägga in fler kortare intervallpass i programmet. I normala fall har min maratonträning varit rätt inriktad på att nöta in rätt maratonfart på allt längre sträckor, med tempopass på 12-16 kilometer samt maratonfart i slutdelen av långpassen. Då det har gällt intervaller har det mest blir långintervaller på 3-4x4 kilometer i maratonfart. Även backintervaller i både flack och brant backe är ett bra sätt av få mer driv i steget.
Har du något favoritpass för att få fart?
- Mitt favoritpass är nog backpasset där jag alltså kör ett kombipass med både flack och brant backe. Det är ett oerhört bra sätt att snabbt få driv och styrka i löpsteget. Efter dessa pass har jag ofta känt mig både starkare och snabbare. Nämnda kombipass är mycket tufft, men även andra backpass som 10x200 meter i brant backe har jag märkt att ger bra effekt.
Benny Sjölund slog personligt rekord i Rotterdams maraton med 2:47:45 i höstas. Årets stora mål är att putsa tiden på samma bana i oktober. Foto: Privat
Du skrev på bloggen att du funderade på att springa färre pass men med mer kvalitet, vad är det svåraste med det?
- För många som är beroende av en stor mängd i sin löpning kan det säkert vara svårt att dra ner på mängden. Det svåraste kanske är det mentala. Att känna sig lugn och förlita sig på att den träningsmängd du kör är tillräcklig för att utvecklas optimalt. I dagens samhälle med tillgång till så mycket information om andras träning kan många säkert också känna en viss stress. Då gäller det att utgå från sin egen situation och vad som är optimalt för en själv. För min del var det aldrig optimalt att försöka få in dubbla pass flera gånger i veckan samtidigt som jag hade så mycket annat på gång i livet. Jag gjorde det ofta på bekostnad av sömnen, vilket är minst lika viktigt som bra kvalitet på träningspassen.
Vad är den viktigaste egenskapen att ha för att lyckas som löpare?
- Glädjen! Om du tycker att det är roligt att springa kommer det mesta andra av sig självt. Det är alltid tufft att komma igång med löpningen. Speciellt efter tunga jobbdagar kan det kännas tungt att dra på sig träningskläderna och ge sig ut. När du dock får det till en vana kommer du att märka vilken tjänst du gör för ditt välmående och det kommer verkligen att berika ditt liv. Kontinuitet och att aldrig ge vika för bekvämligheteten är viktigt i träningen om du vill utvecklas och bli bättre på sikt. Om du en gång börjar fuska med träningen blir det lätt till en vana. Att alltid prioritera träningen först av alla "måsten" är en bra utgångspunkt för att kunna utvecklas som löpare. När du sedan tränat så mycket att löpningen blir en njutning är du långt på vägen till att lyckas som löpare givet dina förutsättningar.
LÄS MER: Vårens stora löparskotest
LÄS MER: Har du koll på din löpekonomi?