Så klär du dig inför skidloppet Image

Så klär du dig inför skidloppet

Osäker på hur du ska klä dig optimalt inför ett kommande skidlopp? Vi vet hur du pälsar på dig på bästa sätt för att hålla en bra temperatur under hela loppet.

När du deltar i ett skidlopp eller bara kör ett träningspass är det allra främst utomhustemperaturen och din egna träningsintensitet som är grunden till hur du bör klä dig. Det första steget är att börja med lagret närmast kroppen. Du har två alternativ att välja mellan: underställ i ull eller syntetiskt material.

Att välja underställ

- Ta tid på dig att välja rätt underställ! Det du har närmast kroppen påverkar effekten du får från nästa lager och val av underställ är synonymt med grundläggande förberedelser av skidloppet, säger Pär Olofsson, Sverigeansvarig på Bjørn Dæhlie.

Underställ i syntet: Passar utmärkt för hårda och högintensiva träningspass och tävlingar. De fukttransporterande egenskaperna i syntetiska material hjälper dig att reglera den värme du skapar när du är i rörelse, vilket håller dig varm och torr.

Björn Dählie Tech Long Sleeve.jpgTech Long Sleeve har meshpaneler och elastiska sömmar som garanterar optimal ventilation och rörlighet även vid lopp med hög intensitet. Rekommenderat pris är 549 kronor.

Ullunderställ: Förser dig med optimal isolering vid lågintensiva pass och transporterar effektivt bort överflödig fukt vid högre intensiteter. Underställ i ull lämpar sig bättre vid exempelvis alpintåkning då du inte är aktiv under lika lång period som längdåkning, där syntetiskt material ofta är att föredra.

Björn Dählie Airnet Merinoull.jpgAirnet wool-kollektionen är gjorda på 100 percent merinoull genom meshstrukturer och paneler. Du hittar Airnet Pants i både dam och herr-modell. Rekommenderat pris är 799 kronor/produkt.

Det yttre lagret

Det du har på dig över understället måste också bestämmas efter utomhustemperatur och träningsintensitet. Det är också viktigt att ta reda på vad för plagg och vilka material du känner dig extra snabb i.

- Vid snabba lopp kan det vara en fördel att klä sig i tighta och kroppsnära outfits. Vind- och vattenavisande paneler på klädesplaggen optimerar skydd från olika väderlekar.

Björn Dählie Mora Pants.jpgPopulära Mora tights har en vatten- och vindavisande front och finns även för kvinnor HÄR. Rekommenderat pris är 899 kronor/plagg.

Vid val av jacka bör du försäkra dig om att du väljer en jacka som passar din kroppsform. Den bör vara lätt och gärna ha ventilerande paneler under ärmarna samt på ryggen så att överflödig fukt transporteras ut och underlättar för luft att komma in.

- Det är också viktigt att komma ihåg lager på lager-principen så att du kan reglera temperaturen både innan du startar ett skidlopp men även under själva passet, tillägger han.

Björn Dählie Spectrum Jacket 3.0 Blå.jpgSpectrum Jacket, rekommenderat pris 1 995 kronor, är en tunn skidjacka med tight passform som är ett bra val vid högintensiv träning.

3 saker att tänka på:

  • En konsekvens av illa vald klädsel kan vara att bli dränerad på energin som behövs för aktiviteten. Rätt klädsel tillåter dig göra det du är där för: åka skidor!

  • Sträva efter en tight outfit. Om du inte behöver dra på dig byxorna över dina pjäxor kan du överväga ett par byxor utan blixtlås som sitter relativt nära kroppen för en ännu tightare passform.

  • En bra mössa som värmer ditt huvud är viktigt då huvudet snabbt kan stå för hälften av kroppens värmeförlust. Vantar med ett bra grepp som samtidigt håller händerna varma är nödvändiga för ett bra lopp.

LÄS MER: Packa rätt inför skidsemestern

LÄS MER: Din guide till Sälen 2018

SHOPPA HÄR: Vårt utbud av underställ för kvinnor och underställ för män