Slik behandler du en muskelstrekk
Hvis du får en muskelstrekk er det viktig at du behandler den riktig for å minimere skaden og forkorte restitusjonstiden. Her finner du de mest effektive tipsene fra naprapaten.
Muskelstrekk er en vanlig skade blant personer som trener, løper eller driver med andre idrettsgrener. Det som skjer ved en muskelstrekk, er at én eller flere muskelfibre rives over og du får en liten blødning. Antallet muskelfibre som rives over avgjør hvor stor skaden blir, noe som igjen påvirker rehabileringstiden.
- En muskelstrekk oppstår ofte fordi muskelen har blitt utsatt for større belastning enn den tåler i en utstrakt posisjon. Det skjer ofte ved eksplosive aktiviteter eller gjentagende øvelser, som ved løping, forklarer Mathias Neeraas, som jobber på Resultat Naprapat.
Mange personer får muskelstrekk året rundt, og det er blant annet vanlig etter en treningspause siden kroppen plutselig utsettes for økt belastning.
- For å forebygge muskelstrekk, bør du gradvis vende tilbake til treningen og ikke gå fra null til hundre. Hvis du ikke har trent på lang tid, blir musklene svakere og det kan være en av årsakene til en muskelstrekk.
Ved akutt muskelstrekk bør du behandle den etter PRICE-prinsippet. Det innebærer at du skal avslutte aktiviteten du holder på med direkte! Deretter skal du legge en elastisk bandasje over området som gjør vondt, det reduserer nemlig blødningen og rehabileringstiden. Kjøl ned området med is for å minimere blødningen (men ikke legg isposen innenfor bandasjen, da blir nemlig kompresjonen dårligere). Avslutt med hvile og hold beinet høyt, det er også bra for å minimere blødningen.
Mange med strekk har en tendens til å få strekk igjen på nøyaktig samme sted. Hvis du har fått muskelstrekk i baksiden av låret, rekker du kanskje knapt å komme deg tilbake før det samme skjer igjen. For å forebygge det, er det viktig at du fortsetter med styrketrening av for eksempel bakside lår i etterkant av en muskelstrekk, nettopp for å hindre at det samme skjer igjen.
- Det gjelder å trene opp det svake området. Øvelsen Nordic hamstring, også kjent som "Finnen", har for eksempel vist seg å ha en veldig god forebyggende effekt mot strekk i bakside lår.
Det holder ikke bare med styrketrening av det utsatte området. Hvis du får en muskelstrekk i bakside lår, kan det være mange grunner til at det området blir overbelastet. Det kan for eksempel være en helt annen muskel som ikke jobber tilstrekkelig, og som derfor fører til at du gang på gang får strekk i bakside lår. Det kreves en utredning for å få en komplett rehabilitering, noe en naprapat kan hjelpe til med.
- Naprapater kan hjelpe til med for eksempel lett sirkulasjonsøkende massasje, for at muskelen raskere skal bli bra, allerede etter tre dager. Vi kan også hjelpe til med øvelser for å rehabilere strekken raskere og styrke opp muskelen slik at du ikke får strekk gang på gang. Vi kan også undersøke og gi svar på hvorfor det har skjedd en overbelastning dersom strekken ikke har oppstått på grunn av en traume.
Dette bør du gjøre dersom du får en muskelstrekk:
Med en gang:
P - Protect
R - Odpočinek
I - Ice (led)
C - Komprese
E - elevace
(Les mer om dette steget øverst i artikkelen.)
Dag 1-2:
De første dagene etter en strekk vil det være en blødning i muskelen, og da er det viktig at du unngår trening, uttøying og massasje av den skadede muskelen for at man ikke skal øke blødningen. Bruk elastisk bandasje de to første dagene for å minimere blødningen.
Dag 3-5:
Nå har blødningen stoppet opp og man kan starte med lett, sirkulær trening for at muskelen skal bli frisk. Du kan gå eller sykle med lett motstand, men du skal ikke løpe eller tøye ut.
Dag 5 og fremover:
Det er på tide å starte med rehabileringstrening. Det inkluderer styrke-, balanse- og kondisjonstrening. Nå kan det hende at du ikke har like vondt og det kan føles ganske bra, men det er imidlertid viktig at du jobber med øvelsene og holder igjen på nivået, ettersom det er stor fare for en ny skade.
LES MER: Øvelsene som holder deg skadefri
SHOP HER: Vårt sortiment av treningstights