Du är hur sömnig som helst - men kan ändå inte sova. Dagen efter är du så trött att du knappt vet vad du heter. Då kan en (eller helst två!) korta powernaps faktiskt göra underverk, visar ny forskning.
Vi svenskar sover dåligt, faktum är att våra sömnproblem har ökat med två tredjedelar på 25 år. I dag har var fjärde svensk besvär med sömnen, och hos ungefär tio procent är problemen riktigt svåra. Hälften av alla svenskar sover dessutom för få timmar under vardagarna, enligt en undersökning från Insight intelligence.
Men misströsta inte. Bara två halvtimmeskorta tupplurer kan bota alla negativa hälsoeffekter som en natt med extremt lite sömn orsakar, enligt en ny studie publicerad i Journal of clinical endocrinology and metabolism. Franska forskare tillät deltagarna i studien att sova endast två timmar per natt. Dagen efter den jobbiga natten fick de sedan ta två korta sömnpass, ett på morgonen och ett på eftermiddagen.
Efter den nästintill sömnlösa natten hade deltagarna drabbats av en rad negativa hälsoeffekter. De hade högre nivåer av stresshormonet noradrenalin, som höjer pulsen, blodtrycket och blodsockret, samt lägre nivåer av interleukin-6, ett immunprotein som skyddar mot virus. Men två powernaps gav som det engelska namnet antyder verkligen kroppen ny kraft och nivåerna av både noradrenalin och interleukin-6 återgick till det normala.
Även tidigare forskning har visat att en kort siesta under dagen gör dig mer alert, hjälper dig prestera bättre och till och med kan få dig att göra färre misstag i vardagen. Så vad väntar du på? Unna dig en "gubbvila" i dag! Men kom ihåg: De ska max vara 30 minuter långa och ta dem inte för nära nattetid. För att de ska ge maximal effekt ska det vara så tyst och mörkt som möjligt i rummet du sover i, så kanske är det ingen bra idé att bara släcka ögonen framför jobbskärmen, även om det är lockande.