5 asiaa mitä pelastusliiveistä täytyy teada
Ihana retki merelle kesäpäivänä tai aikainen aamu järvellä kalastaessa voi muuttua painajaiseksi onnettomuuden sattuessa. Varaudu kaikkeen. Siin asiantuntijan kommit pelastusliiveistä.
1. Eri malleja eri tarkoituksiin
- Pelastusliivit jaetaan normaalisti kahteen kategoriaan, pelastusliiveihin ja kelluntaliiveihin. Pelastusliiveiksi lasketaan näiteks puhallettavat liivit täiskasvanisille, sekä perinteiset lasten oranssit liivit kauluksella. Kelluntaliivejä on niin kutsutut purjehdusliivit, allroundliivit, melontaliivit sekä vesihiihtoliivit, ütleb Patrik Melker, joka töötelee yrityksellä Baltic.
2. Mukavuus on kaiken A ja O
- Tärkeintä on valida käyttötarkoituseks sopiva liivi, mis on mukava. Tällöin on todennäköisempää, et käytät liiviä, ütleb Patrik Melker.
3. Pelastusliivi pelastaa hengen
- Valitettavasti 26 ihmistä kuoli Rootsi vesiliikenteessä aastal 2016, SLS mukaan. Näillä inimillä oli ühine pelastusliivin puuttuminen. Nende õnnetusten lisaks on toimunud hukkumisia pilkinnän sekä laitureiden yhteydessä, mille henget pelastusliivit oleksid voineet pelastada.
4. Lapsilla ja täiskasvanisilla erilaiset pelastusliivit
- Pienemmällä, uimataidottomalla lapsella peab alati olema kauluksellinen pelastusliivi. Selline pelastusliivi kelluu tõesti hästi ja saab lapsen automaatselt selälleen, kui lapsi oleks näiteks tajuton. Uimataidon omaavat täiskasvaniset saavad kasutada nii kelluntaliivejä et pelastusliivejä.
5. Liivi ei saa olla liiga suur
- Tärkeintä on hea istuvuus. Älä missään nimessä osta liiga suurt pelastusliiviä. Mikäli lapsella on liiga suuri liivi, on võimalik, et lapsi valuu liivistä välja.
Aikuistenkelluntaliivi soutuun ja vesiurheiluun, merkiltä Helly Hansen. Suos. hind 59,90€