Är det bra att träna när du är stressad?
Stress är (tyvärr) ett stående inslag i mångas liv. Men ska du träna på som vanligt eller skippa ett pass under riktigt stressiga perioder? Så här tycker PT:n Malin Karlstrand att du ska göra!
Träning kan göra underverk för kropp och knopp när du känner dig lite stressad, och kan göra så att du går från gymmet med lätt huvud och skönt trött kropp. Men vissa perioder i livet är stressigare än så och det kan finnas dagar när pulsen rusar, inte på grund av ett intensivt träningspass utan på grund av stress.
Är det bra att träna efter en riktigt stressig dag?
- Det beror på vilket sätt du är stressad på. Lite stress kan vara positivt i den mening att du blir mer effektiv. Så länge det är sådan "positiv " stress är det bra att träna. När du är för stressad och stressen blir negativ behöver det inte vara dåligt att träna, men tänk efter på vilket sätt du tränar, säger Malin Karlstrand, aom är personlig tränare i Sundsvall och bloggar om träning och hälsa på Malinsblogg.se, och fortsätter:
- Enkelt förklarat: Ju stressigare du har det i livet, desto lugnare och mer lågintensiv träning borde du göra. När du har en stressig dag är det ingen hit att stressa till gymmet på lunchen och köra ett intensivt träningspass eftersom högintensiv träning kan stressa kroppen ännu mer. I stället för att du får de positiviva effekterna av träningen kan det leda till att du blir ännu mer stressad och att dina resultat påverkas negativt. Däremot kan det vara bra att köra ett yogapass eller någon annan form av lågintensiv träning.
LÄS MER: Därför är stress så farligt
Yoga, pilates, body balance eller annan lågintensiv träning kan få dig att varva ned från stress. Foto: Istock
Ibland under en stressig period kan huvudet kännas trött och kroppen pigg eller tvärtom. Ska jag lyssna på kroppen eller huvudet när jag känner efter om det är läge för träning eller vila?
- Det är en hårfin gräns. När du är trött och stressad kan ett hårt träningspass vara precis vad du behöver, men det kan också vara det som tar knäcken på dig. Hur mycket du ska lyssna på huvudet eller kroppen är individuellt men ett bra tips är att gå på allmäntillståndet. Är du så stressad att du alltid känner dig trött, har sömnproblem och att kroppen känns väldigt stressad överlag ska du lyssna på huvudet som säger att det inte är en bra idé att träna. Men vet du med dig att du är trött för att det varit mycket enbart just den dagen, träna ändå och se vad som händer.
Visst kan träning ha en positiv effekt på stress också?
- Ja, absoluutselt. Vid stress som sjukdom blir många ordinerade träning av sina läkare, men då handlar det om sjukgymnastik och lugnare träning och lågintensiva konditionspass. Det vill säga att du kan ta en promenad men inte springa intervaller tills du kräks.
LÄS MER: 5 lugnande övningar med yogablock
När jag är väldigt stressad och min vanliga träning känns oöverkomlig, ska jag försöka träna något annat i stället?
- Har du till exempel ett bodypump-pass inbokat men känner att du är för trött för det, fundera på vad du kan göra i stället. Kanske kan du ta en promenad, ställa dig på crosstrainern en halvtimme eller träna på gymmet i ditt eget tempo. Fördelen med det är att du kan avbryta din träning om du känner att det inte går. Det finns många vägar att gå och det gäller att hitta det som passar dig. När du är stressad, men inte på en sådan nivå att du är på väg mot utmattning, är det bra att se över din träningsplanering. Fråga dig själv hur många pass i veckan som är realistiskt att du kan klara av. Det är bättre att göra två riktigt bra pass i stället för fyra halvdana.
Träning i sig kan skapa en stress, hur tycker du man ska tackla hälsohets och träningsstress?
- Det låter klyschigt men nummer ett är att utgå från dig själv och inte jämföra dig med andra. Nummer två är att ha ett kritiskt öga till det du läser i tidningar eller ser på Instagram. Det är väldigt lätt för någon att måla upp en bild på sociala medier som inte överensstämmer med verkligheten.
Hur blir jag bättre på att lära känna min kropp och inse mina begränsningar när det kommer till träning?
- Många gör det först efter att de har gått på tabbar. Men om du vill förebygga det är ett sätt att ta hjälp av en duktig personlig tränare som kan hjälpa dig att lägga upp ett program utifrån dina förutsättningar. Har du inte ekonomi till det så sätt dig ned och gör en planering: Så här ser mitt liv ut, det här kan jag prioritera bort, det här är måsten, det här vill jag göra, så kommer du få en bild av vad som är realistiskt att hinna med under en vecka. Vi är duktiga på att avsätta tid till träning men inte lika duktiga på att planera vår träning.
För ett år sedan diagnosticerades Malin Kalstrand med en hjärnskada och epilepsi. Det fick henne att börja leva som hon lär. - När jag fick min sjukdom blev jag ännu mer stressad, som PT är mitt varumärke att ha en vältränad kropp och även fast mina läkare sa att det inte var en bra idé fortsatte jag träna. Men jag märkte snart att jag varken fick några resultat eller blev friskare av det. I dag tränar jag mer lågintensiva pass och tränar så mycket som min livssituation och kropp mår bra av, säger hon. Följ henne på Instagram @malinsblogg! Foto: Privat
LÄS MER: Enkla stretchen som väcker kroppen