Bäst i test: Vinterlöparskor för damer Image

Bäst i test: Vinterlöparskor för damer

Sladda runt i löparskor avsedda för vår och sommar? Nej tack! Vår testpanel har sprungit i vinterlöparskor från bland annat Icebug, Nike, Asics och Adidas. Så här tycker de!

Vintervädret kan helt klart variera en hel del beroende på vilken breddgrad du bor på, men en sak är i alla fall helt säker - att löpträna på vintern ställer andra krav på dina skor än vad som krävs under andra årstider. En vinterlöparsko ska vara tillräckligt varm, stå emot väta samt ha ett grepp som håller måttet för vinterväglag. Här är modellerna som klarar utmaningen.

#1 Ett stabilt val

gel pulse

Modell: Gel Pulse 11 Winterized, Asics

Storlek och passform: True to size, men något smal i passformen.

Underlag: Grus och asfalt

Testpanelen säger: Den här vinterlöparskon från Asics är ett riktigt säkert kort för dig som vill ha skön dämpning. I sulan finns Asics vanliga gelkudde som är supermjuk och skön att springa med, även på asfalt. Just den här modellen är neutral i hålfoten. Om du vet med dig att du har högt fotvalv kan du lägga i en iläggssula.

- Jag tycker att det bästa med skon är yttersulan, som är nästan lika bred under hålfoten som den är under övriga delen av skon. Det ger bra stabilitet och fäste, eftersom det är mycket material som får kontakt med marken när du trycker ifrån, säger en testare.

När det kommer till ovansidan är Gel Pulse tjockare och därmed varmare än en vanlig löparsko. Det gör att den passar bra för svala temperaturer, men den är inte av det tjockaste laget. Därför kan den med fördel med en varmare löparstrumpa - speciellt om termometern visar minusgrader. Testpanelen vill även ge tummen upp för greppet, som passar fint för lite frostbitna vägar.

#2 För dig som vrickar fötter lätt

legend react

Modell: Legend React 2 Shield, Nike

Storlek och passform: Vanlig Nikestorlek. Du bör satsa på en storlek större än du brukar ha. Bred passform i framfoten.

Underlag: Grus och asfalt

Testpanelen säger: Det här är en bred sko, både till passformen sett och till sulan. Det gör att du får bra kontakt med underlaget och då fästet även är grymt så blir vinterväglaget aldrig något problem. Om du söker lite extra stabilitet är den här vinterlöparson från Nike ett bra val, då den breda sulan även ger viss stadga - klockrent för dig som vrickar fötter lätt!

- De vattenavvisande egenskaperna i den här skon funkar jättebra, så jag slipper bli blöt om fötterna, men bäst är ändå att den är så mjuk och skön att ha på sig, berättar en testare och tillägger att dämpningen verkligen är väldigt bekväm.

En annan stor fördel med modellen är att den anpassats för sena höst- och vinterkvällar genom reflexdetaljer - bland annat har swoosh-loggan gjorts randig i svart och reflex, samt att det finns reflexer även på plös och hälkappa. Det är för det första väldigt snyggt, men också praktiskt.

#3 En överraskning från Icebug!

new run

Modell: NewRun BUGrip GTX, Icebug

Storlek och passform: Aningen mindre än true to size. Du som velar mellan två storlekar bör satsa på den större.

Underlag: Grus och asfalt

Testpanelen säger: För alla som har koll på Icebug kommer det kanske som en chock att den här löparskon inte är en ren trailsko, utan ska användas på vanliga grusvägar och asfalt. Om du sprungit i Icebugs trailskor tidigare kan du därför uppleva den här löparskon som mer dämpad, vilket den också är. Med sin nya mellansula hanterar den asfalt suveränt.

- Jag gillar främst att skon har snabbsnörning som du "knyter" skorna med. Det bidrar verkligen med att skon sitter bra och att du inte glider runt i den.

När det gäller Icebugs förmåga att anpassa en löparsko för karga förhållanden så finns inga tvivel. Liksom många av märkets modeller är den här skon försedd med ett membran av Gore-Tex och är därmed 100% vattentät.Icebug säger själva att denna sko inte har några som helst problem med ren snö.

#4 Väldämpad multitaskare

peregrin

Modell: Peregrine 8 GTX, Saucony

Storlek och passform: True to size, men med en extra hög tåbox.

Underlag: Trail och kortare passager på grusvägar

Testpanelen säger: Den här vinterlöparskon frånSaucony är först och främst en trailsko, men kommer med så pass bra dämpning att den även funkar på grus och under kortare sträckor på asfalt. Saucony har försett modellen med extra hög tåbox. Det gör att du enkelt kan rymma en tjock socka. I övrigt sitter skon väldigt bekvämt och är true to size.

- Jag tycker framförallt att skon har ett fantastiskt grepp som gör att jag vågar springa på, även om det är halt i spåret. Det gör att jag slipper oroa mig för hala rötter, löv eller stenar, konstaterar en testare.

Förutom sitt maxade grepp har vinterlöparskon från Saucony försetts med ett membran i Gore-Tex. Det gör förstås att den är helt vattentät, vilket är a och o om du ska ge dig ut på en runda i skogen, men det kan även komma väl till pass en slaskig dag på landsvägen. Testpanelen ger dessutom tummen upp för dämpningen. Den här skon passar även dig som är lite tyngre i steget.

#5 En sko för stadsmiljö

pulseboost winterized hd

Modell: Pulseboost Winterized, Adidas

Storlek och passform: True to size. Köpt den storlek som du brukar ha. Tight passform.

Underlag: Asfalt

Testpanelen säger: Pulseboost är en liten udda fågel i utbudet av löparskor, men den fyller helt klart ett tomrum i sortimentet. Den här vinterlöparskon gör sig som allra bäst i stadsmiljö, där den extra breda sulan verkar för att du så smidigt som möjligt ska kunna ta ett skutt i sidled för att till exempel väja för en cykel. Du ska däremot inte låta dig luras av den breda yttersulan. Passformen är fortfarande tight och upplevs av vissa i testpanelen som strumpliknande.

- Det bästa med att springa i en vinterlöparsko är att jag inte kände mig kall om fötterna som du kan gör annars. Det kommer inte in någon vind genom tyget på Pulseboost Winterized vilket jag tycker är jättebra, säger en testare.

En annan fördel med Pulseboost Winterized är att Adidas i sin design fått med reflexer - något som är helt klart nödvändigt när du springer bland bilar i stadstrafik! Det kombinerat med ett bra grepp som känns igen från Pulseboost HD som släpptes i somras ger den här löparskon ett riktigt superbetyg.

#6 Flyg fram i steget

Air Zoom pegasus

Modell: Air Zoom Pegasus 36 Shield, Nike

Storlek och passform: Vanlig Nikestorlek, vilket innebär att du kan behöva gå upp en hel storlek.

Underlag: Grus och asfalt

Testpanelen säger: Den här snygga uppenbarelsen från Nike passar dig som är säker i steget och som inte söker någon extra stabilitet. Till sin passform är den aningen bredare än vad Nikes löparskor brukar vara, men i storlek är den som vanligt.

- Bäst med skon är energiåtergivningen, som gör att jag får fart i steget och skjuts framåt, berättar en testare.

På skons ovansida finns mesh för optimal ventilationsförmåga. Det gör att modellen är i stort sett helt vattentät på sidor och undertill, men att små läckage riskeras om det spöregnar. I övrigt har löparskon försetts med reflexdetaljer för att du ska synas i mörker, samt en extra klistrig sula som greppar våga vägar fenomenalt.

LÄS MER: Så ska du andas under vinterlöpning

LÄS MER: Se till att synas i mörkret!

SHOPPA HÄR: Alla våra vinteranpassade löparskor

SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor