MEIE BLACK WEEK ON LIVE! LEIA SIIT KUNI 70% ALLAHINDLUSI!

SEE BLACK WEEK

Det ska du akta dig för i backen

Det ska direkt konstateras att det är få som skadar sig i svenska skidbackar. Närmare betsämt en på 1178 personer under säsongen 2013/14.

-Svenska skidanläggningar är säkra och gästerna är observanta på fel och brister, säger Elisabet Jansson Strömberg, vd på Slao, svenska liftanläggningars organisation.

Om olyckan däremot är framme är det vanligast att skada knät, knäskadorna står för var fjärde olycka, därefter följer underben och ansikte/huvud. Av alla de som vurpar och skadar sig har hela 78 procent hjälm.

-I Sverige är vi nog världsbäst på att använda hjälm, det har blivit en cool pryl som många använder, det är dessutom varmt och skönt, säger Elisabet Jansson Strömberg.

-På många av våra anläggningar är det dessutom gratis att åka för barn under sju år som har hjälm, det är bra att det uppmuntras, fortsätter hon.

Det finns några få saker du ska tänka på som skidåkare för att minska skaderisken enligt Elisabet Jansson Strömberg.

-Hjälm, glasögon och bra skidor med rätt inställda bindningar är det första du ska prioritera. Utöver det tycker jag man ska värma upp innan man åker och se till att man är lite tränad innan man kastar sig ut i backen.

Åker man utanför pistat område bör man lägga till ryggskydd, tranciever, spade och sond. Och dessutom ha övat på att använda utrustningen, poängterar hon.

Noterbart från statistiken är att majoriteten av de som skadade sig (55 procent) hade hyrt sin utrustning.

-Allt fler hyr sin utrustning och det beror på att många kanske åker utför ena dagen och på längden andra. Då vill man inte släppa runt på massa utrustning.

73 procent av alla som skadar sig gör det i nedfarten. Det vanligaste sättet att skada sig på är genom att köra på ett föremål (55 protsenti), 30 protsenti blev påkörda och 15 protsenti körde på en annan åkare.

-Viktigast är att man visar hänsyn och hjälper varandra, både i backen och i liften. Liftkön är det nya Facebook enligt mig, prata med varandra, dela saker och ta bilder, avslutar Elisabet Jansson Strömberg.

Statistik från Svenska skidanläggningars branschrapport 2014. Skadestatistiken är baserad på tio fjällanläggningars skaderapporter. I dessa anläggningar gjordes 3 742 000 skiddagar och 3 177 omhändertaganden av skadade.