MEIE BLACK WEEK ON LIVE! LEIA SIIT KUNI 70% ALLAHINDLUSI!

SEE BLACK WEEK

Eksperten: Sådan påvirker stress kroppen og træningen

Kui palju on trööstitud, kui palju on raha ja kui palju kulub kokku, siis kuidas see on võimalik? Svaret er, mere end vi tror. Der findes forskellige opfattelser af det, men at stress og hvile påvirker os og vores træning er de fleste enige om.

Vi lever in et mere og mere stresset samfund. You skal arbejde, studere, tage hånd om hjemmet, træne og så skal du samtidig nå at hvile ordentligt. Det er derfor ikke så mærkeligt, at vi føler os pressede, måske til og med nedprioriterer dét, som vi behøver mest: afslapning. Madeleine Marcus on meditsiini- ja funktsionaalmeditsiiniterapeut ja õpetab inimesi terviklikust vaatenurgast lähtuvalt. Ta on seisukohal, et stressi puhul on tegemist nii füüsilise kui ka psüühilise stressiga.

Kuidas saab stressi leevendada?

- Træning on fantastiliselt hea naistele - ja ka teistele inimestele. Anders Hansen fortæller i sine inspirerende bøger om, how how især aerob træning mindsker angst, forbedre hukommelsen og kognitive funktsioneer. Meile tundub, et see on väga positiivne, sest see annab neile positiivseid tulemusi. Træning har også vist sig at forebygge alvorlige sygdomme som Alzheimers og Parkinsons, siger Madeleine og fortsætter:

- Vi er skabt til at bevæge os meget og regelbunden motion øger vores stress-tolerance, forbedrer søvnen, blodsukkerbalancen samt gør os mere positive og friske.

Kuidas on see võimalik, et inimesed saavad oma elu ja oma tervist parandada?

- Vi plejer at sige, at en voksen person behøver at sove mellem syv og ni timer for at fungere godt. Den seneste forskning viser, at hjernen renses under søvnen, blandt andet af noget som kaldes det glymfatiske system. Rensningen er supervigtig for at hjernen kan udføre sine funktioner og for at vi skal have det godt næste dag, men ligeså meget for at forebygge langsigtede problemer som bl.a. overvægt, psykisk sygdom og demens, mener Madeleine og fortsætter:

- Det glymfatiske system arbejder endnu bedre hos dem der træner regelbundet sammenlignet med dem som ikke gør det. Sest kui nad ei saa elada oma elu või oma aega, siis on see rentsningen derfor vigtig. Utilstrækkeligt med søvn leder desuden til øget lyst efter kulhydrater, lavere stressitaluvus, forværret hukommelse, øget riskiko for inflammation og skaderisiko ved træning.

Kuidas tekitab stressi kroppen? Kas on teada, et ma ei saa seda teha, et stress ei oleks nii suur?

- Stressi tekitab kroppidele raskusi. Kortvarig stress is som udgangspunkt ikke noget problem. Rent fysisk er vi stadig stenaldermennesker, og vi skal kunne flygte fra rovdyr, jage selv eller kunne forsvare os mod andre trusler. Når vi løber og slås, så dukker alle stresshormonerne op og er klar til at blive brugt. Når faren er over, can vi slappe af, hvilket vi også behøver, siger Madeleine.

- I dag har vi helt andre stressfaktorer, det vil sige situationer eller andre ting som stiller øgede krav til kroppen, hvilket påvirker os. Eksempelvis har en del mennesker en konstant følelse af mangel på tid eller utilstrækkelighed. Du can føle, at du sidder for meget ned, at du lider af søvnmangel, at du oplever svingninger med dit blodsukker og kronisk inflammation, forklarer Madeleine og fortsætter:

- Kan vi mindske belastningen fra de her stressfaktorer, får kroppen mulighed for at slappe af og og dermed kan den koncentrere sig mere om vedligeholdelsesarbejdet end at slukke brænde.

Aga mida peaksin tegema, et peatada see stress?

- Üks tõhus ja tõhus viis stressi vähendamiseks on see, et ma ei ole enam nõus, et ma ei ole enam nii palju stressi. Forskning viser, at vi slet ikke is så effektive når vi multitarsker, men derimod har det så meget bedre og bliver mere nærværende, når vi fokuserer på én ting ad gangen, forklarer Madeleine og afslutter:

- Giv dig selv en halv time hver dag, hvor du bare sidder ned and lader tankerne komme og gå som de vil. Vi behøver den her "ingenting-tid" for at kunne bearbejde det, vi har været igang med, få ryddet op i tankerne og for at kunne tage bedre beslutninger in hverdagen.

Madeleine Marcus
Madeleine Marcus har arbejdet som ernæringsmedicinsk- og funktionsmedicinsk terapeut siden 1999.

LÆS MERE: Sådan påvirker søvnen din træning

SHOP HER: Vores foamrollers