3 steg till att hitta rätt fotbollssko Image

3 steg till att hitta rätt fotbollssko

Har du rätt storlek på fotbollsskon? Hur ska skon egentligen sitta på foten? Expert hjälper dig att hitta rätt modell på planen.

Alla som någon gång testat att ta på sig en fotbollssko vet att den är mycket trängre än en vanlig sneaker. Men hur ska du då tänka när det kommer till att välja rätt storlek. Expert delar upp det i tre delar.

#1. Hitta rätt storlek

Du har oftast inte samma storlek i en vanlig sko som i en fotbollssko.

- Om du normalt har storlek 9,5 så behöver du gå upp ett halvt nummer när du väljer fotbollskor och köpa en 10. Fortfarande är skon då väldigt tight, men så ska det vara, konstaterar experten Håkan Nilsson på Adidas, och fortsätter:

- Skon ska sitta så tight som det bara går för en så nära kontakt med bollen som möjligt, men det ska så klart kännas bekvämt också. Det är alltid viktigast.

Att köpa skor till dig själv är en sak, om skon sitter bra på foten och är till för för det underlag du spelar på så är du redan hemma. Men vad gäller egentligen för barnskorna?

- Föräldrar har en tendens att köpa för stora skor för att barnen ska ha något att växa i. Det vill du egentligen undvika. Ett bra sätt att kontrollera storleken på är att ta ut innersulan och låta barnet ställa sig på den för att mäta in rätt storlek. En sko bör inte vara mer än 5 millimeter för lång. Problemet med en för stor sko blir då att barnet fastnar med tårna i marken.

För juniorer som växer mycket finns det i stället många bra skor i längre prisklasser, så att du ska ha råd med att köpa fler par. Det finns juniormodeller som bara kostar 350 kronor och som duger gott och väl, menar Håkan Nilsson.

#2. Val av material

Någonting som definierar en fotbollssko är materialet. För att göra det enkelt delar Håkan Nilsson upp fotbollsskor i två gruppen, de i syntet som utgör cirka 95 procent av utbudet, och de i skinn som står för resterande 5 procent.

- Det som gör att vissa föredrar en skinnsko är framförallt tycke och smak, samt att den formas lättare efter foten. Skinnskorna brukade även vara mjukare. Med dagens teknik går det däremot att göra en syntessko minst lika bekväm. Dessutom är syntetsskorna mer slitstarka samt att de är både lättare att ta hand om och enklare att designa. De drar också åt sig mindre väta, vilket gör att de bibehåller sin låga vikt oavsett väder.

#3. Olika prisklasser

För alla som letat sig in i seniorsortimentet finns det en bra anledning till att lägga lite mer pengar på skorna. Alla modeller kommer i en skala mellan 1 till 5 där 1:an är toppskon som anses vara bäst och kostar även mest.

- Det är absolut stor skillnad mellan en dyr och billig sko. Hos Adidas har vi tydliga tabeller som visar vad du får i form av material och performance fördelat på skalan 1 till 5, där 1 är den bästa, säger Håkan Nilsson och fortsätter:

Det som är genomgående för de dyrare skorna är materialet som på alla vis är mer minimalistiskt än vad det är hos en billigare model.

- En dyr sko är i regel därför mindre ombonad är vad en sko i mellanklassen är, helt enkelt på grund av att de som köper de dyra skorna brukar prioritera passform och prestanda före bekvämlighet. Föredrar du i stället komforten framför prestandan kan du kolla på skorna i mellanklassen.

SHOPPA HÄR: Säsongens heta fotbollsskor

SHOPPA HÄR: Skor för den lilla målgöraren

LÄS MER: Hitta rätt fotbollssko från Adidas