Haglöfs Eco Proof Jacket – skapad för att kunna lagas Image

Haglöfs Eco Proof Jacket - skapad för att kunna lagas

Att reparera i stället för att slänga är grundidén bakom Haglöfs nya prisbelönta skaljacka som du enkelt kan laga om den går sönder. Här är allt du vill veta om vår mest hållbara skaljacka.

Tänk dig en jacka som du kan fortsätta använda även efter att den blivit sliten på sina ställen. Som du slipper slänga bara för att dragkedjan gått sönder, utan kan laga i stället för att ersätta med en ny. Det är hela tanken bakom Haglöfs Eco Proof Jacket - en prisbelönt skaljacka som är designad för att kunna lagas.

- En del av hemligheten är att välja ett visst material och andra komponenter som påverkar hållbarheten, men vi ville vrida det ett varv till och hitta smarta lösningar i själva designen som gör den mer hållbar, säger Jenny Kjellbom, kläddesigner på Haglöfs.

Haglöfs är ett märke som sedan länge håller en hög nivå när det kommer till hållbarhet. Stora delar av kollektionen är tillverkad i Bluesign-godkända material och att värna om miljö och natur är en del av Haglöfs DNA. Med Eco Proof Jacket tog designteamet ytterligare ett steg.

Det är en vattentät, fluorkarbonfri hardshelljacka med Proof Eco-membran och ett yttermaterial gjort av 52 procent återvunnen polyester. Både yttermaterialet, membranet och insidan som skyddar membranet är helt gjort i polyester, vilket är ovanligt när det kommer till skaljackor, men riktigt bra eftersom det gör jackan återvinningsbar.

SHOPPA HÄR: Spana in alla våra skaljackor från Haglöfs

Till och med dragkedjan är en speciell Bluesign-godkänd variant från YKK som specialtillverkas i Japan. Flera delar av jackan kan dessutom bytas ut om de går sönder - och dragkedjan är en helt ny innovation.

- Ett område som är särskilt utsatt på en skaljacka är frontdragkedjan. Det är ofta den som går sönder först och den är dessutom svår att laga själv eftersom sömmen måste tejpas för att behålla vattentätheten. Det unika med den här jackan är just dragkedjan, som är insydd på ett helt nytt sätt med dubbla slån på baksidan, förklarar Jenny Kjellbom.

Eco PROOF_I4A0556.jpg Eco Proof Jacket är den perfekta allroundjackan som funkar för de flesta aktiviteter och väder. Den är lika användbar i stan som ute på vandring.

Många plagg slängs helt i onödan när endast en liten detalj gått sönder, som dragkedjan, och det här är ett sätt att reclaima lite av den lappa-och laga-kultur som tidigare var väldigt stark i Sverige.

- Om dragkedjan på Eco Proof Jacket går sönder kan du enkelt själv sätta på en ny med hjälp av en symaskin utan att jackan förlorar sin vattentäthet. Det enda du behöver kunna är att sprätta upp en raksöm, sy fast en dragkedja och göra en ny raksöm, säger Jenny Kjellbom.

Att kunna byta ut olika komponenter av jackan var en viktig del för designteamet, men också att plagget var lika funktionellt som andra skaljackor.

- Du kan ju göra en jacka helt utan features och justeringar, men någonstans står vår grund för funktionalitet. På våra jackor ska du kunna justera huvan, nedtill, ärmsluten och så vidare.

Haglöfs Eco Proof är därför en funktionell jacka med ett klassiskt formspråk och många smarta detaljer som kan bytas ut och repareras.

- Den ska kunna repareras och repareras år efter år, så det är viktigt att den inte känns omodern om tio år. Vi försökte hålla ett klassiskt formspråk och färgsätta jackan i färger som inte blir omoderna. Allt för att maximera chanserna att jackan finns kvar i garderoben om 20 år.

Eco PROOF_I4A0850.jpgDragkedjan är en detalj som designteamet är särskilt stolta över. Den ger också jackan en helt ny look jämfört med tidigare skaljackor.

Hur länge kan jag räkna med att den här jackan håller?

- Det är jättesvårt att säga och beror så klart på hur du använder den, men vi har en tanke om 5-20 år och förhoppningsvis mer om du reparerar den och ger den kärlek. Om du återimpregnerar, tvättar och sköter den som man ska. Vi säger "Not forever, but for a lifetime".

När kan jag använda den?

- Det är en superbra allround-outdoorjacka. Du kan ha den när du går ut i skogen och vandrar, på stan eller när du utsätts för mer rejält väder och vind. Den klarar av att det hällregnar. Tyget är tåligt och nöts inte så lätt, vilket är ovanligt för ett polyestertyg.

Finns det några detaljer som är värda att uppmärksamma lite extra?

- Tyget har en diamantformad struktur till skillnad från de flesta andra skaljackor som generellt sett har en slät yta. Det är ett väldigt robust tyg och det är sättet tyget är konstruerat på som skapar den här diamantformade looken.

Vad är ni särskilt stolta över?

- Som designer är jag självklart stolt över dragkedjelösningen, som jag inte har sett hos någon annan leverantör. Det är lite vågat att göra en jacka som inte ser ut som en skaljacka brukar göra. Man undrar hur den kommer tas emot, om kunderna kommer uppleva att den är vattentät och så vidare. Som designer kännas det därför kul att jackan mottogs så väl!

Hos oss på Sportamore hittar du Eco Proof Jacket för dam i grått/blått och blått. På herrsidan hittar du Eco Proof Jacket i svart. Rekommenderat pris är 2 995 kronor.

LÄS MER: Därför är det viktigt med en hållbar skaljacka

LÄS MER: Så tvättar du din skaljacka