MEIE BLACK WEEK ON LIVE! LEIA SIIT KUNI 70% ALLAHINDLUSI!

SEE BLACK WEEK

Kaikki, mitä sinu täytyy kuorivaatteista teada

DWR, coating, kuitu- kunagi kuorivaatteen tuoteteksti kuulostaa heprealta. Otimme selvää eri käsitteistä, et olet perille seuraavan kerran ostoksilla.

Jos tykkäät viettää palju aega luonnossa, olet taatusti tutustunut kuorivaatteisiin.Need tekniset, monipuoliset vaatteet hengittävät ja kestävät tuulta ja kosteutta. Ensimmäisellä kerralla termit võivad tundua siiski haastavilta. Kokosimme artikkeliin kaiken, mida sinu tuleb kuorivaatteista teada.

Hardshell: kuidut vs. kalvot

Hardshell on vähe jäykempi kuorivaate. On olemassa kaks eri tehnikat, mille abil kankaasta tuleb vedenpitävä ja hengittävä: laminointi tai coating. Laminoidessa kuidut kudotaan kankaaseen, minkä jälkeen ne applisoidaan eri viisil kankaan eri kerroksiin. Kuituverkossa on pieniä huokosia, mis on piisavalt suuri päästämään läpi kosteutta (hikeä) mutta riittävän pieniä, jotta ne ei päästä sissesä vettä. Niin kangas hengittää ilman, et kastut märäksi sateen tõttu. Gore-Tex on markkinoiden tunnetuin vettä ja tuulta pitävä kuitu ja siihen turvautuvat muun muassa Haglöfs sekä Peak Performance.

Kalvopäällyste on taas eräänlainen päällyste, mis painetaan kankaaseen. Siinä on pieniä reikiä, mida saavad kankaan hengittämään. Kalvoilla suojattu vaate on tavaliselt veidi kevyempi ja halvempi kui kuitupäällysteinen, mutta toisaalta se ka kuluu nopeammin. Kuiduissa on tavaliselt rohkem vesipilareita, ne hengittävät paremini ja kestavad pidempään.

Eroa võiks kuvastada näiteks maalilla ja tapetilla, millest kalvot on esimesiset ja kuidut teised. Maali on ohuempi, ja se kuluu nopeammin, kun taas tapetti kuluu hitaammin, mutta riski on, et se algab repattaa sivuilta, jos seda kohdellaan kaltoin.

Softshell

Softshell on kuorivaate mikrokuiduista, kus kudottu kangas ühendettynä viimistelyyn teeb kankaasta sekä vettä et tuulta vastustavan. Nagu nimi viittaa, softshell on pehmeämpi, muttei täiesti vedenpitävä.

Hybridshell

Siin ühendyy eri tehnoloogiat samassa vaatteessa. Tarkoituksena on hyödyntää kõigi tehnoloogiate parimaid omadused. Hardshelltakki, jossa on softshellpaneeleja käsien alla hengittää mainiosti ilman ventiloivia vetoketjuja.

Kaksi- tai kolmikerrostakki

Kuoritakissasi voi olla useita kuitukerroksia. Kaksikerroksissaan takissa kuituverkko laminoidaan kerran päällyskankaan ylle. Kolmikerrostakissa kuituverkko laminoidaan sekä päällyskankaan et suojaavan sisäkuoren peal, mis teeb sellest vähem kuluvan. Se kestää pidempään. Markkinoilta leiab ka kaks ja pool kerroksisia takkeja, kus ohut, verkkoa muistuttava kaitse asetetaan tiukasti kiinni verkkokuituun.

Haglöfs Astral IIIAstral III Jacket Haglöfsiltä on kaksikerrostakki Gore-Texista. Selles on 28 000 mm vesipilariluku. Täydellinen päällyskerros sulle, joka viihdyt luonnossa. .

DWR

DWR-lyhene tuleb sanoista Durable Water Repellent. Se tähendab vettä eristävää kyllästettä, kus vesipisarat rullaavat pois materilta. DWR:ää kasutatakse koos vesitiiviin kankaan koos. Se täytyy applisoida uuesti tietyin vaheajoin, sillä se kuluu aja myötä. Kun vesi lakkaa virtaamasta, on aika päällystä vaate uudelleen.

Teipatut saumat

Funktionaalisissa vaatteissa saumat on sageli peitetty teipillä, et vesi ei pääse saumoista sisään. Useimmissa kuorivaatteissa saumat on teipattu, jotta võidakse tõesti rääkida vedenpitävästä vaatteest. Usein kalvopäällysteisissä vaatteissa vain kriittiset saumat on teipattu eli erityisen kuluvilla paikoilla olevat, millest vesi on suurimmassa vaarassa virrata sisse.

Vesipilari

Funktionaalisten vaatteiden ühenduses puhutaan palju vesipilareista. Kyse on sellest, kuidas palju vedenpainetta (vettä) kangas sietää. Lukema annetaan vesipilareina per millimetri, kus millimetrit vaihtelevat 1 000: sta alati 30 000:teen. Tavallisessa sadevaatteessa piisav lukema on 5 000 mm, mutta 10 000 mm takaa tõesti, et vaate kest kunnolla vettä. Seepärast seda soovitatakse näiteks lasten haalareissa.

Hengittävyyskyky

Kuorivaatteet eivät pitä vain tuulta tai vettä, vaan ne päästävät ka hikeä ja hengittävät, jotta et kastu sisepuolelta. Hengittävyyskyky annetaan sageli lukemana kuinka monta grammaa kosteutta per neliömetri materiaalin reiät päästävät vuorokaudessa läpi. Standardilukema on 5 000 grammmaa, mutta osassa lukema võib olla isegi 20 000 grammmaa.

LUE LISÄÄ: Opas: muista need asiat, kun valitset kuoritakkia lapsellesi