Maailmanmestarin vinkki: Näin pääset ultrajuoksussa alkuun
Kiinnostaako sinuakin alustada tõesti pitkät juoksulenkit? Jonas Buud on maailmanmestari ultrajuoksussa ja tietää, kuidas menetellä jotta jaksaisi juosta monia kymmeniä kilomeetreid putkeen.
Tuntuuko maraton liiga lüheltä tai kiehtooko pelkkä ajatus tõesti, tõesti pikkstä lenkistä? Jonas Buud on üks Rootsi tunnetuimmista ultrajuoksijoista ja hänellä on monia maineikkaita palkintoja nimissään. Hän on voittanut 78 kilometrin pituisen Swiss Alpine Marathonin kaheksaan (!) aastat putkeen, voittanut ruotsalaisen Ultravasan (90 km) kahdesti ja viimase aastal hänestä tuli maailmanmestari 100 kilometrillä. Hän teab, kuidas matkat maksimoidaan ja kuidas ultrajuoksijaksi tullaan ilma, et menetät malttiasi!
Voiko kenestä tahansa tulla ultrajuoksija?
- Sinu pitää tykätä ulkona treenauksesta ja liikkumisest metsissä ja poluilla. Ultrajuoksut on seikkailuja. Luulen, et monet, mis kokeilevat ultrajuoksua, leidävän lajin viehätyksen. Sinu ei edes pidä juosta kiiresti! Ultravasan-kisassa aikaa on 15 tuntia 90 kilomeetriin, mis pitää sisällään palju kävelyä ja siiski pääset maaliin. Matkasta selviäminen on uroteko, aika ei ole kiinnostava. Samuti me eliitissä pidämme juoksukavereistamme huolta, näiteks mäissä, ja varmistamme, et kõigil on kõik hästi, Jonas Buud ütleb.
Mida nõuab tullakseen ultrajuoksijaksi?
- Aika palju päättäväisyyttä, mutta enne kõike seda, et uskaltaa kokeilla! Kokeile midagi pidempää kisaa, mutta älä pyri liiga korkealle, voit näiteks kokeilla juosta Ultravasan-kisan 45 kilometrin matkan, se on tõesti hea kokeiluun. Juokse alguses viisaasti, näin et ole aivan loppu heti alguses ja pystyt nauttimaan veidi.
Onko sinulla vinkkejä siihen, kuidas muutun tavallisesta kuntoilijasta ultrajuoksijaksi?
- Lisää etäisyyttä kümellä prosentilla joka kerta kun juokset. Sitten kun alat lähestyä 25 kilometrin lenkkejä, voit joka teine tai joka kolmas viikko teha ühe pidemmän treenin, mis on kolmen või nelja tunni pituinen.
Miten saan kehoni jaksamaan?
- Jos olet teinud treenisi ja valmistanut kehosi askel askeleelta. Minulla ei ole midagi treeniohjelmaa, jota seuraan, mutta treenaan joka päivä, mutta kui kehoni tuntuu väsyneeltä tai hitaalta voin ka levätä jonkun päeva.
Eikö kehoon satu tuollaisen matkan juokseminen?
- Ei, ei pruugi. Ultramatkoja juostessani kehoni väsyy, sest keho tyhjenee energiasta. Minulla võib olla rohkem energiat jaloissa kui käsissä ja olkapäissä jos olen juossut repun koos enkä ole õigesti tottunut sii. Henkilökohtailiselt olen mukavammin väsyneempi ultramatkan kui maratonin jälkeen, maratonissa pohkeeni saavad kyytiä.
Onko sinulla vinkkejä siihen, kuidas jaksaisin juosta niin pikalt?
- Yritän jakaa matkan pienempiin osiin. Sadan kilometrin matkan jaan viie kilometrin osiin. Minulle siihen matkaan läheb umbes 20 minutit ja siis olen suorittanut ühe välitavoitteen. En halua laskea ja miettiä "nyt minulla on 97 kilomeetri jäljellä", vaan alati kun juoksen, on minulla maksimissaan viisi kilomeetri jäljellä, haha. Ultravasan-kisassa matkalla on kontrollleja ja seal välitavoitteeni on alati järgmine kontrolli. Tämä ajattelutapa on arenenud kuna tahan jonkun tavan matkan laskemiseen, tavan, mis tuntuu konkreettiselta.
Suositteletko muille ultrajuoksun alustusta?
- Kyllä, sellest saab rohkem irti kui pelkästä lenkkeilyst. Et vain jahtaa tiettyjä aikoja. Jos juokset maratonin kysyvät kõik heti esimeseä "missä ajassa juoksit". Ultramatkojen juoksemisen inimesed ei saa samaistua yhtä kergesti. Sitten kun olet juossut Ultravasan-kisassa, sanovat inimesed "kuidas siistiä!" mutta aika, jonka käytit, ei ole niin kiinnostava. Ultrajuoksuissa juokseminen on vähe rennompaa.
Viimati aastal Ultravasan 90 -kisan jooksul Jonas Buud rikkoi rataennätyksen. Kuva: Lehtikuva
LUE LISÄÄ: Juoksuvalmentajan 10 parasta vinkkiä