Näin alkoholi vaikuttaa treeniin
Kuinka palju üks olut mõjutab treeniin? Onko parem treenata enne vai jälkeen juhlaillan? Voiko treenin ja alkoholin ühendäminen olla vaarallista? Ekspertti selventää tavallisimmat miettinnät alkoholin vaikutuksesta treeniin.
Useimmat meistä pohtivat, onko juhlaillan jälkeen treenaaminen hea idee. Se käy ainakin hyvänä tekosyynä olla treenaamatta. Kuigi et oleks üks neist, mis ajattelee treenin olevan vaarallista liiga monen viinilasin jälkeen, niin monet meistä miettivät kuidas alkoholi mõjutab treeniin.
Noin kolme aastat sitten Rootsi Gymnastik- och idrottshögskolan kirjutti artikkelin (ruotsiksi) alkoholin vaikutuksesta treeniin ja urheiluun. Urheilufysiologi Mikael Mattsson on üks raportin kirjuttajista ja räägib, et alkoholi huonontaa lihasrakennetta - mutta ei pilaa kogu treenin vaikutusta, vaikka juot.
- Suurin, huonontava vaikutus alkoholilla on neuromotorisiin kykyihin. Tämä tähendab, et aivoista lähtevät signaalit hidastuvat ja näin ollen reaktiokyky, sekä päätösten teko huononee, ütleb Mikael Mattsson.
Hidas reaktiokyky huonontaa useamman lihaksen yhteistyötä. Se ei kuitenkaan tarkoita, et krapulassa treenaaminen ei anna tulemusi.
- On aina parempi treenata kui olla treenaamatta, kunhan et loukkaannu. Treenin vaikutus võib siiski olla huonompi. Saat kolme neljäsosaa tuloksista, jos vertaat treeniin, jota enne et ole juonut. Saat siiski kolme neljäsosaa, joten alkoholi ei ole este treenille.
Mikael Mattsson on korkeakoululehtori ja lääketieteiden tohtori.
Univaje on alkoholia pahempi
Tavalliselle liikkujalle muutama olut päivää enne treeniä ei ole probleem, kun taas ammattiurheilijalle väike muutus võib olla suur. Alkoholin määrä ja harrastamasi urheilu mõjutavad alkoholin vaikutukseen. Treeni alkoholin juonnin jälkeen ei ole vaarallista, ütleb Mikael Mattsson.
- Juhlaillan jälkeen alkoholi ei ole suurin probleem, vaan univaje. Erityisen haitallista on energiajuomien ja kahvin juominen ühendettynä valvomiseen. Tämä ühendelmä on vaarallisempi südamelle kui alkoholi.
Eli treenin ja alkoholin ühendäminen toimib?
- Kyllä, kindlasti. Ongelma on, jos on nollatoleranssi alkoholiin, urheiluun ja treeniin. Oluen juonti ei ole katastrofi. Mitä enemmän juot, sen pahempi ja sen on muistettava.
Treenaa kevyesti, kun olet juonut
Turvallinen ja kevyt treeni on krapulassa treenaamisen avain. Treenimuodolla ei ole vaheä, vaikka uurimukset tunnistavat, et alkoholin negatiiviset vaikutukset ei ole yhtä suured, jos kuntourheilee.
- Mikäli olit ulkona eilen, voi juoksulenkki pururadalla olla parem idee salibandytreeniin verrattuna. Huonompi motoriikka ja kunto voi viia itsesi ja teiste loukkaamisen. Tämä on voimassa 2-3 vuorokautta alkoholin juonnin jälkeen. Tämä sõltub tietenkin harrastamastasi lajista ja alkoholin määrästä, ütleb Mikael Matsson ja jatkaa:
- Kyse ei ole alkoholin määrästä, vaan promilleista veressä. Suurempi inimene võib juoda pientä rohkem ilman yhtä suuri negatiivisia efektejä. Mikäli väike tüdruk juo yhtä palju kui suur mees ei efekti ole sama.
Mikäli suunnittelet treenaamista enne või pärast juhlaillan, täytyy palautuminen pitää mielessä. Krapula lisää loukkaantumisriskiä.
- Tästä näkökulmasta katsottuna krapulassa treenaaminen on huonompaa. On parema treenata ensin ja juoda sitten, ütleb Mikael Mattsson.
Jotkut sportulajit ühendetään kunagi alkoholiin. Ekspertin mukaan muutama lasillinen ei ole haitaksi.
LUE LISÄÄ: Keinot juoksun helpottamisen