MEIE BLACK WEEK ON LIVE! LEIA SIIT KUNI 70% ALLAHINDLUSI!

SEE BLACK WEEK

Näin Henrik Windstedt treenaa laskettelukautta varten

Henrik Windstedt on päässyt vahelevyn pullistumisest vapaalaskun maailmanmestariksi. Miten? Hän harjoittelee ja teeb hooaja eel -treenejä aasta ympäri.

Laskettelussa on palju reegleid, millest ensisijaisen oluline oleks se, et laskijat on alati valmistautuneita mäessä ja etteivät ta oleks luistanud valmistavasta treenistä. Talvi on tuloillaan ja jos olet innoissasi tulevista laskettelupäivistä, täytyy sinu ka muistaa valmistella keho ajan koos. Yhtälö on yksinkertainen, tiuha treenaaminen syksyn jooksul takaa sulle iloisempia päiviä laskettelumäessä.

Peak Performancen lähettiläs Henrik Windstedt, 33 aastat, on seda mieltä, et tema laskettelu-uransa menestyksen taga piilee kaks salaisuutta.

Esiteks harvempi laskija on rohkem "allround" kui Åren poika. Vauhdin, kontrollin ja fiksujen reittivalintojen taga piilee lasku-ura, mis koosneb kaikesta võimalesta skicrossista ja kumparelaskusta vapaalaskuun.

Toiseksi hän on arenenud tarkan treeniohjelman, jota tema seuraa aasta jooksul ympäri. Hänen pitää nimittäin teha näin, jotta homma toimisi. Kaksi vahelevyn pullistumaa, murtuneet solisluut ja kylkiluut ning nyrjähtänyt polvi on vaikuttaneet treeniohjelmaan, ja pre-season -treenaus piti päivittää pidevaan kuntoutustreeniin vuoden ympäri.

- Useimmilla laskijoilla on kausi, jolloin ollaan nuoria ja tyhmiä. Rajoja halutaan koetella, teha siistejä temppuja ja samas luullaan, et keho kestab kaiken. Ennen aasta 2006 olümpialaisi harjoittelin pelkkää kumparelaskua, mutta en olnud piisavalt tugev, enkä levännyt piisavalt. Totta kai olisin mieluusti välttänyt need vahelevyjen pullistumat, mutta samas ne olid ehkä parasta, mida minulle on toimunud laskijana. Opin läksyni ajoissa ja sellest seurannut treenaus oli pakollista, sen myötä olen ka arenenud urallani, Henrik Windstedt ütleb ja jatkaa:

- Laskijana olet sageli joko selkäihminen tai polvi-ihminen. Ehkä kusin on keegi kuolematon henkilö, mutta harva laskija selviää kaudesta probleemitta. Tekniikka ja taito võivad kompensoida liiga palju, mutta enne pitkää midagi satuu. Itse olen selkäihminen ja minu pitää treenata sen mukaan.

Kuinka kaitsat selkää parhaiten? Vahvistamalla keskivartaloa. Laskettelijat saavad "automaatselt" suured etureisilihakset, minkä tõttu takareisilihaksia on oluline treenata, et jalat oleksid tasakaalossa. Klassiset voimaharjoittelut vapailla painoilla ja liikkeet, nagu maastaveto ja kyykyt, saavad väistyä pilatespallon ja köysitreenien tieltä. Köysi kiinnitetään kattoon, jolloin treenaus on hyvää neuromuskulaarista treeniä. Pilatespallon ja köyden etuna on ka nende lihtne pakattavuus talven reissujen jooksul, jolloin treenejä võidakse teha kus tahes.

- Treenattu keskivartalo on laskijan peamine vahvuus. Hyvään laskeutumiseen ei tarvita jalkalihaksia, sillä kui yläkroppaa ei pysty pitämään kasassa, tulet kaatumaan eteen- või taaksepäin.

Salitreenin lisaks Henrik Windstedt täydentää treenejänsä juoksun parissa. Ei mitään vaikeaa, maksimissaan seitse kilomeetriat tietä pitkin. Mutta teit sitten mitä tahansa, älä tee niin, miten kõik muut teevad.

- Meistä monille nõuavad monimutkaista ja henkilökohtaista treenausta. Oikeanlaisen kyykyn oppiminen vie aega. Pahin juttu oleks selline, et stressaantuneena alat vauhdilla treenaamaan lumen tullessa, jolloin teet liiga raskaita nostoja liiga kiiresti, matkit muita salilla ja voit saada pikaajalisi kahjustoja aikaan. Paras asia, mida olen oman treenini kannalta teinud, on läheinen koostöö fysioterapeuttien kanssa. Mielestäni useimpien peaks tegema näin.

Henrik saa sydän- ja keuhkotreeniä ka allmountain-pyöräilyst vuoristoja pitkin. Alas tullessa oppii ka lukemaan maastoa ja tällöin on ka pakko teha nopeita reittivalintoja.

- Tämä on ehkä veidi ristiriitaista selkäni takia, mutta ostin motocross-pyörän, jolla ajan ÅreMX-radalla. Se on tõesti haastavaa füüsiliselt ja samal ajal tõesti lõbus. Samal uskon siihen, mida olen kuullut, et maitohappokestävyys on alati sidoksissa lajiin. Hiihtäjät võivad "maitohappotreenata" vain hiihtämällä, ja näiteks kumparelaskussa ja vapaalaskussa on eroja. Minunkin jalkani menevät maitohapoille kauden esimese laskun ajal, vaikka olisin treenannut tõesti palju enne kautta. Eli kõigil laskupäivillä on merkitystä.

Oletko nähnyt Henrikin laskuja? Olet varmasti huomannut, et vahva keskivartalo peab paikkaansa. Treenauksella on merkityksenä ka seal, et pää pysyy kasassa.

- Laskit sitten Alaskassa tai olet laskemassa maailmankiertueella, täytyy sinu teada olevasi vahva. Luulen, et ka tuomarit ja laskuleffojen katsojat huomaavat sen tunteen. Minulla on samal ajal uskomaton kunnioitus vuoristoa kohtaan kunagi pelkään laskua, ja mielestäni se on tervettä.

henrik windstedtHenrik Windstedt on Freeride World Tour:in voittaja aastal 2008, hänellä on seitse voittoa Pohjoismaiden mestaruuskisoissa extremelaskussa, lukemattomia pätkiä laskuleffoissa ja hän on põhjendatud leirejä muun muassa Åreen.

LUE LISÄÄ: "Jooga teeb minusta paremman laskijan"