Näin hoidat kantapään probleeme
Koskeeko kantapäähäsi? Silloin voit kärsiä kantapiikistä, mikä viittaa ka kipuun jalkaterässä. Näin voit hoitaa seda ise!
Oletko kindlasti kuullut jonkun tuttavasi valittavan kantapääkivusta. Tai ehkä olet ise kokenut vastaavaa kipua. Monesti kantapiikillä tarkoitetaan plantaarifaskiittia, mikä omakorda on jalkapohjan kantakalvon tulehdustila. Kipu tuntuu sageli kantaluun etuosan alla etenkin kävellessä.
- Useimmiten plantaarifaskiitissa on kyse ylirasitustilasta, harvemmin repeämästä. Kipu tuntuu kantapään alla ja hommulla herätessä esimesiset askeleet võivad tuntua jäykiltä. Askeleet saattavat tuntua siltä kui kävelisit lasin tai pienten kivien päällä, kiropraktikko Karna Wibergh selittää.
OSTA TÄÄLTÄ: Polvi- ja jalkasuojat löydät Rehbandilta
Usein kipu on pahimmillaan aamuisin, kun rasitat jalkaa, mutta helpottuu veidi, kun veri algab taas kiertää jalassa. Joskus sen asemel kipu voi yltyä, mida rohkem jalkaa rasitat, näiteks juostessa.
- Kaikki võivad altistua kantapiikille, mutta tavallisinta se on näiteks juoksijoilla. Useimmiten se syntyy rasitusvamman tulemusena, mutta toisinaan syy võib olla ülepronaatiossa tai muussa biomekaanisessa syyssä, näiteks veidi vinossa selässä tai lantiossa.
Karna Wibergh, mis kiropraktikon työn ohella töötelee ka PT:nä ja henkisenä valmentajana ruotsalaisessa WorldClass-yrityksessä, suosittelee tekemään harjutuksia golfpallolla niin, et pyörität palloa kipupisteen alla.
- Voit alustada hieromalla ise jalan alta kipukohdasta. Laita siis golfpallo maa ja rullaa jalkaa sen päällä kantapäästä varpaisiin. Uskalla painaa veidi tugevammin ja odota siis kolme päivää enne kui toistat harjoituksen. On tärkeää, et kudos saa levätä, sest se on sageli jännittynyt ja yliaktiivinen haiguden alkaessa.
Kuna kantakalvo ühendyy akillesjänteeseen, voi kipu mõjutab ka pohjelihaksiin. Seepärast ka pohkeita kannattaa hieroa. Kaikki osat seotud toisiinsa, joten mikäli olet jäykkä jostakin jänteestä, voi se mõjutab ka teise jänteen liikkuvuuteen.
- Lõpuks voit taivutella isovarvasta taaksepäin, mikä muistuttaa poispäin työntämistä juostessa. Silloin venytät ka plantaarifaskiittia.
Parhaat harjoitused kantapääkivusta kärsiville
Osa 1: Hiero jalan alta
Nagu otsikko jo räägib, hiero jalkapohjaa sieltä, kus kipu tuntuu. Tartu isovarpaaseen ja taivuta seda ülespäin, jotta venyttäisit jalkaholvea. Paina peukalolla tai rystysillä jänteitä kantapäästä varpaaseen. Mikäli keegi paikka tuntuu eriti jäykältä voit pysähtyä ja painaa veidi kovemmin, kunnes tunnet, et kipu helpottaa. Mida rohkem vedät isovarvasta taaksepäin, seda rohkem venytät plantaarifaskiittia. Mikäli kipu on sietämätöntä, laske varvasta veidi. Tee harjoitus iga teine tai kolmas päivä.
Del 2: Rullaa golfpallolla
Laita golfpallo maa ja rullaa seda jalan alla kantapäästä varpaisiin. Voit ise säädellä, kuidas kovaa painat. Aloita pienten liikkeet koos ja siino kantapään läheltä. Lähesty sitten jalan keskiosaa ja vie se alati varpaisiin asti. Etsi herkimmät pisteet ja pysähdy niihin painaaksesi veidi lujempaa, kunnes kipu lievittää.
Napropaatti Karna Wiberghilla on monta asiakasta, mis kärsivät kantapääkivuista. Täältä löydät golfpalloja harjoituksia varten.
Mikäli olet epävarma, kärsitkö kantapiikistä, voit selgitada asian kiropraktikon, napropaatin tai fysioterapeutin luona. He kaikki näkevät näiteks, millainen on selkäsi asento, miltä lihaksesi tuntuvat ja kuidas jalkasi liikkuvat. Jalat koostuvat monista eri nivelistä, mikä teeb neist monimutkaisen tervikuuden. Jaloissa voi ka olla lukkoja, mis tuleb avada.
LUE LISÄÄ: Löydä rauha ja voima joogan avulla
LUE LISÄÄ: Näin hoidat tennispohjetta
OSTA TÄÄLTÄ: Kevyet juoksukengät miehille ja naisille