Näin lapsen saa mukaan vaellukselle Image

Näin lapsen saa mukaan vaellusele

Onko sinulla vaikeuksia saada houkuteltua lapsia luontoon? Lue asiantuntijan parhaat vinkit sellest, kuidas metsäretkestä tuleb hauska seikkailu!

Valtava määrä uurimuksia näitab, et luonnossa liikkuminen teeb head sekä keholle et mielelle. Metsässä vaeltaminen sekä muud väliluaktiviteetit vähentävät stressiä ja ahdistusta, mikä teeb meistä onnellisempia ja terveellisempiä - see puudutab niin isoja kui väikeäkin.

- Luontoa kannattaa ajatella valtavana leikkipaikkana. Siellä on tilaa kõigile jekuille ja mielikuvituksen tuotoksille! Ulkoilu on ka lihtne tapa opettaa lastele luonnosta ja keskkonnstä, sekä oppia arvostamaan ja nauttimaan sellest, kuvailee ulkoiluasiantuntija ja lastenkirjailija Emma V Larsson.

SUORAAN OSTOKSILLE: Kaikki mida tarvitset seikkailuun

Lasten koos vaeltaminen

Halu viedä lapsed retkelle on üks asia, mutta se, et tietää minne minna on aivan teine asia. Yksi Emma V Larssonin parhaista vinkeistä oman metsämansikkapaikan löytämiseksi on käydä kunnan tai lääninhallituse verkkosivustoilla. Tavaliselt leiab kergesti teavet lastele tarkoitetuista retkeilyreiteistä tai satureiteistä.

- Jos tahad patikoida, muista teha se lapsen ehdoin. Jos kyseessä on väike lapsi, tema võib onua kantorepussa. Teltan mukana raahaamisen asemel päivämatkat on helpompia teha näiteks mökiltä käsin. Jos lapsi kävelee ise, on oluline kohandada kävely lapsen voimien ja toiveiden mukaiseksi. Kannattaa varautua siihen, et ühts päivänä võidakse vaeltaa vain sata meetrit ja teisea isegi kolme kilomeetrit.

Päivävaellus on alati parem, kui joudut kantamaan ning tavarat et lapsen ise. Jos lapsi on vähe vanhempi, hän voi kantaa oma reppunsa, kunhan se ei ole liiga painava.

- Pienten lasten kantamukset eivät saa olla raskaita. On tärkeää kuunnella lasta ja mukautua sen mukaan, muuten retkestä ei tule hauska. Kouluikäinen lapsi võib kantaa ise mõningaid kiloja, ehk siis oma lounaan ja veden. On tärkeää, et reppu on õigesti ja se on testattava hästi, nii kui täiskasvanistenkin reput.

Pidä seda leikkinä

Usein ei riitä, et metsässä vain vietetään aega lasten koos. Mukavan kokemuksen luominen nõuab, et kehitätte mukaan kõike hauskaa.

- Leikkikää ulkona, vaikka piilosta ja teisi suosikkipelejä, tai kerätkää loodusmateriaaleja, nagu käpyjä, kiviä ja neulasia, ja neist võib sitten teha taideteoksia. Lapset on sageli hästi tiedonjanoisia, seega voitte oppia koos luonnosta. Miltä minkäkin linnun laulu kuulostaa ja miltä loomade pesät näyttävät? Mitä kasveja voit syödä? Voitte lugeda koos luonnosta, sekä faktakirjoja et satuja.

emma v larsson Kyse on sellest, et luonnosta teeb jännittävän! Üks vinkki on lukea kirjoja, joiden tapahtumat sijoittuvat luontoon. Emma V Larssonin kirjutamassa Äventyrliga klubben -kirjasarjassa seikkaillaan tavaliselt luonnossa!

Laittakaa ruokaa koos

Jos tahad lukea lapsellesi luonnosta, Emma V Larssonin kirjoja on kättesaadavad kirjakaupasta, mutta on ka teisi niksejä, mille abil lapsed saavad odottamaan seuraavaa päivävaellusta innolla.

- Ruoanlaittaminen koos on jännittävää ja helppoa tegemiseistä. Voitte kokeilla grillata makkaraa ja leipoa tikkuleipää! Useimpien mielestä se on sekä hauskaa et hyvää. Tai pullat voi ka leipoa kodus ja lämmittää siis tulen yllä ulkona.

Perheen koos vietettävän päeva järjestelemisessä tarvitaan alati suunnittelua, mutta sen ei tarvitse olla liiga keeruline.

- Varmista, et lapsed osalevad suunnitteluun ja pakkaamisen. Sitten voitte lähteä luonnonsuojelualueelle päeva ajaksi. Pidä kõik niin yksinkertaisena kui võimalik. Riittää, et kävelette ja tutustutte keskkonnön, mahdollisesti panna ruokaa retkikeittiössä.

vandra med familj Jos ruoanlaittaminen ulkona tuntuu hankalalta, voit ka tuoda selle mukanasi termoslaukussa - olipa tämä siis jäätelöstä või kunnon ruoast!

7 nopeaa vinkkiä - näin saatte kergesti kasaan kogu pere vaelluksen

  1. Anna lasten olla kaasas ja suunnitella retkeä. Päätä paikka ja järjestelyt koos. Siten lapsed tuntevat olevansa kaasas ja kaikesta tuleb jännittävämpää.
  2. Kävelkää lühitä pätkiä, pitäkää palju taukoja ja leikkikää sageli. Ei stressiä!
  3. Keksikää hauskoja ülesandeid polun varrelle, jos energiataso minuaa hiipua. Etsikää eläimiä tai konkurkaa sellest, kuka leiab midagi metsästä, mis algab omalla nimikirjaimella.
  4. Tehkää päiväretkiä mökiltä tai teltalta välttääksesi kaiken pakkaamista joka aamu.
  5. Pue lapsi samal viisil kui ise pukeudut, kerrospukeutumisen mukaisesti. Eli allimmaiseksi puetaan teknisestä materjalista valmistatud kerrasto, mis poistaa kosteutta iholta, sitten lämmittävät välikerrokset ja lopuksi kaitsavad ulkokerrokset. Merinovilla on hea ihoa vasten, sest se lämmittää ka märkänä ja jäähdyttää, kun vaeltajalle tuleb kuuma.
  6. Ota mukaan palju siemeniä ja pähkinöitä, mis annavad energiat. Jäätelö termospullossa on hauska yllätys päiväretkellä.
  7. Tee päiväretkiä mielenkiintoisiin paikkoihin sen asemel, et laskisit kilometrejä. Ehkä päämääränä on hieno vesiputous, soliseva puro tai näyttävä maisema. Ja muista rääkida, et päämäärässä pidetään mehukestit!

OSTA TÄÄLTÄ: Retkeilykengät lastele, naisille ja meestele

LUE LISÄÄ: Opas: Löydä sopivat vaelluskengät