Näin monet satuttavat itsensä treenatessaan
Uuden tutkimuksen mukaan joka kolmas on satuttanut itsensä treenien jooksul. Miehet kannativät vammoista rohkem kui naised. Järkevillä tavoilla voit siiski treenata turvallisesti ja välttää vammoja!
Monet on huomanneet aktiivisen elutavan hyödyt. Praegisin joka seitsmes Rootsi kümestä treenaa vähemalt kord viikossa ruotsalaisen raportiin mukaan, mis on realiseeritud Safe Education -yrityksen poolt. Ta kooliuttavat personal trainereita, ravitsemusterapeutteja ja rühmituntaohjaajia. Monet on ka kannatanud vammoista, mis liittyvät treenaukseen. 37 prosenttia tutkimuksen osalujista räägib satuttaneensa itsensä vakavasti, jolloin ta joutuivat pitämään vähemalt kahe nädala jooksul, isegi pidemmän, tauon treenauksesta.
- En ole yllättynyt, et inimesed satuttavat itsensä treeneissään, tämä on peamiselt vahvistus sille, et se tõesti on tavallista. Se, mikä tosin oli huomionarvoista, on se, et monet vastasivat pitäneensä üle kahe nädala tauon, Liselott Kågström ütleb. Hän toimib Safe Educationin toimitusjuhtjana.
Millainen on tavallisin vamma, joka sattuu treenatessa?
- Kun puhumme näiteks fysioterapeuttien, kiropraktikkojen tai naprapaattien koos niin tavaliselt rasitusvammat on suurin probleem. Lonkat, polvet ja jalat kannativät tästä käesoleva hetkisestä juoksuinnostuksesta. Rasitusvammat võivad johtua sellest, kui olet huonokuntoinen ja lisäät treenien määrää liiga kiiresti.
Useammat mehed, 46 prosenttia (naised 28 protsenti), on satuttaneet itsensä. Mistä se voi johtua?
- Luulemme, et se johtuu ise aktiviteetista, mehed treenaavad ulkona ja omistautuvat lajeille rohkem mida naised tutkimuksen mukaan. Naiset treenaavat tavallisemmin rühmitliikunnoissa ega kontaktilajeissa, kus vammojen riskit on suuremia. Meil on teorioita sellest, et asenne aktiviteetteihin vaihtelee sugu vahel. Näiteks kuidas hyväksyttävää on treenata tõesti kovaa? Useammat naiset kuin mehed vastasivat, et ta treenaavat vähemalt kord viikossa, mutta naiset treenaavad eri mielessä ja panostavad eri treenaustapohin.
Kokonaiskuvassa on parem satuttaa itsensä treenatessa kui se, ettei treenaisi ollenkaan.
Jos vammojen riski on niin suuri, onko treenaus vaarallista?
- Ei todellakaan! Kokonaiskuvassa on parem satuttaa itsensä treenatessa kui se, ettei treenaisi ollenkaan. Säännöllisen treenauksen positiiviset vaikutukset on suurempia kui mahdollisesti põhjustatud vammat.
Mida voin teha vältääkseni treenaukseen liittyviä vammoja?
- Esiteks treenejä täytyy suunnitella nii, et aktiviteetin ja levon vahel vallitsee tasakaalo. Toiseksi suunnitelmaa pitää noudattaa, jottet lisää treenimääriä liiga kiiresti või lisää intensiteettiä suunnitelmaa nopeammin. Jos olet missannut treenikertoja, ja yrität võtta neid kiinni, voit ka saada vammoja aikaan, pysy siis suunnitelmassasi tai muu suunnitelma suunnitelmaasi uute eesmärkide kaasa. Viimisimpänä voit pyytää abi näiteks personal trainerilta jos huomaat, et treenien suunnittelu tai suunnitelmassa püsyminen on vaikeaa.
Mida voin asiakkaana vaatia PT:ltäni jotta treenauksesta tuleks paras mahdollinen?
- PT:si pitää ensinnäkin olla koolitettu neile alueille, millest tema vastab. Sekin on oluline, et PT:si võtta sinusta asiakkaana mahdollisimman palju selville, mitkä on eesmärgidesi, treenauksesi tarkoitus, edellytykset ajan, motivaation, arjen, stressin, ruuan ja unen suhtes. Jos PT on taitava, voitte koos laatia suunnitelman, mis hõlmab kõik need osad. Ihminen täytyy näha kokonaisuutena, se on tähtsintä siin! Valmentajan tehtävä on sitten varmistaa, et kogu kokonaisuus toimib.
Salitreenaus ja lenkkeily on suosituimpia
- 41 peosenttia raportin osallistujista treenaa salilla. Sen vuoksi salitreenaus on suosituin treenaustapa Ruotsissa. Seuraavaksi suosituin on lenkkeily, mille 33 prosenttia asettivat ensimmäiseksi treenaustavakseen.- 81 prosenttia treenaavat voidakseen paremini.
- Joka kolmas (29 prosenttia) treenaa saadakseen paremman näköisen keha.
- Keski-ikäisistä naisista useimmat treenaavat. 72 prosenttia 50-64 aasta ikäisistä naisista treenaa vähemalt kord viikossa. Samanikäiset mehed treenaavat vähiten.
- 54 prosentin arvates PT:n koolitus ja teave on peamised kriteeriumid PT:n valinnassa. Toiseksi peamine asia on se, et PT on lähedisellä kuntosalilla.
Lähde: Safe Educationin En bra PT tar ansvar
Liselott Kågström Safe Educationilta. Kuva: Lehtikuva
Tietoa raportista:
Raportti perustuu uurimusele, mis toimus 10-16.10 viim aastal. Tutkimukseen osalui 1 007 isikut.