Näin valitset oikean sykemittarin
Sykemittari on hauska ja hea vekotin, jolla võib arendada treenausta. Onko oikean mallin valitseminen vaikeaa? Ota rennosti, tässä on opas oikean mittarin valintaan.
Sykemittarin osto on hea tapa oppia tietämään omasta treenauksestaan rohkem. Se anna käyttäjälleen yksityiskohtaista teavet kuidas keho reagoi treeniin ja seda võib kasutada lähtökohtana treeneihin, näiteks niin kutsun syketreenin tai työläämmän intervallitreenin kautta.
Ensimmäisenä täytyy miettiä millaiseen treenaukseen sykemittaria tahab kasutada. Haluatko pystyä mittaamaan sykettä, tempoa, aega ja etäisyyttä? Tällöin juoksuun tarkoitettu mittari sobib hästi (mis tietysti sobib nii hästi salitreeniin või kävelylenkkeihin). Jos tahad siiski pystyä uimaan ja pyöräilemään kellon koos, tarvitset arenenudyneemmän multisportmittarin, jolloin hintakin kasvab, mutta käyttöalueetkin suurenevad oluliselt. Voit näiteks navigoida ja ladata monia tiedostoja sykemittariisi.
Esimene otsus puudutab treenaustapaa ja seuraavana peab miettiä, kuidas sykettä mitataan. Haluatko rintanauhan vai kellon ranteeseen?
- Kellomalli on arenenud tõesti palju viimase aastate jooksul. Praegisin se on melkein yhtä luotettava kui rintanauha sykemittarina, ja seda ei ole olnud mõned aastad sitten, Anna Lundberg Garminilta räägib.
Hän räägib, et ta on Garminilla huomanneet, kuinka sykemittarien suosio ja mielenkiinto neid kohtaan on lisääntynyt. Monet soovivad mitata treenaustaan ja teha sellest tõhusampaa ja motivatua sykemittarin avulla.
- Yksinkertaisimmat mallit arenenud kogu aja ja neist tuleb ikään kui virtuaalisia partnereita. Voit vaadata sähköpostia ja tekstiviestejä näytöltä ja mittari muistuttaa sind liikkumaan, jollet ole hetkeen liikkunut, kasutusalueet lisääntyvät siis kogu aja, Anna Lundberg ütleb.
Garminin Forerunner 630+HRM on todellinen menestystuote, joka on eelkõige intohimoisia lenkkeilijöitä varten. Sportamorella on monia eri sykemittareita valikoimissaan.
Kannattaa miettiä muutamia muitakin asju oman maun, mieltymysten ja hinnan lisaks.
Ranneke: Onko seda lihtne vaihtaa, millest materista se on tehtud? Ranneke voi kunagi hiertää jos ranteesi on kapeat.
Kuinka palju sykemittarikello sietää vettä? Mieti omia tarpeitasi.
Yhdistäminen: Miten tiedot tallennetaan? Mitä programmia kelloon voi liittää? Onko olemassa rakenduksia?
Akku: Kuinka kaua se kestab, kuidas seda ladataan? Usein sisäänrakennetut GPS-üsteemid kelloissa vievät rohkem akkua.
Näyttö: Onko näyttö selvä, näetkö tiedot, toimiiko se kosketusnäyttönä?
Painikkeet: Kuinka monta painiketta kellossa on? Missä kohtaa ne on?
Paino: Multisportkellot võivad tuntua tottumattomilta painavilta, kuinka palju haluamasi kello painaa?
Koko: Kuinka paksu ja leveä kello on, mahtuuko se paidan ja takin alle?
Sanalista
Leposyke: Matalin syke levätessäsi.
Maksimisyke: Korkein syke (lyöntiä per minutti), mille saavutat kun rasitat iseäsi täysillä.
Kynnyssyke: Korkein sykkeen taso, mille voit saavutada, enne kui maitohapot lähtevät käyntiin. Mitä paremini treenattu olet, seda lähempänä maksimisyke on kynnyssykettä.
Sykealue: Useimpiin sykemittareihin voi asettaa ühe või useamman sykealueen. Sykealueella tarkoitetaan intervallia, kus sykkeesi on treenin ajan.
VO2-max: Maksimaalinen hapenottokyky.
Kadenssi: Askelten määrä minutissa.
Accelerometer: Mittaa matkan ja temmon, kun käytät kelloa näiteks juoksumatolla.