Naprapaatti-Jonas: Sellepärast kannattaa venytellä
Naprapaatti Jonas Parandian inspiroi yli 23 000 henkilöä Instagramissa venyttelemään joka päivä. Vaikket pystyisikään taivuttamaan kehoasi samal viisil (veel!), on venytysten alustamisest tõesti palju kasu. Lisää liikkuvuuttasi!
Jonas Parandian näitab venyttelyharjoituksia nädal ajan Sportamore magazinelle. Tule mukaan venyttelyyn!
Haluatko olla liikkuvampi, notkeampi ja kivuton? Jos lisaks haaveilet paremmasta tasakaalosta, syvemmästä unesta ja paremmista treenin vaikutustest ei siin ole enää küsimusi: Aloita venyttely! Se on üks Jonas Parandianin sanomista, mida tema välittää seuraajilleen Instagramissa Naprapatjonas.
Miks tahad inspiroida inimesi venyttelemään rohkem?
- Haluan näyttää, et venytys on voimakas tööriist kehon liikkuvuuden lisäämiseksi. Sen abil voit liikkua jännittävimmillä ja siisteimmillä tavoilla kui mihin olet varem pystynyt. Venyttely on mahtava ovia avaava juttu kui olet jäykkä ja piiratud tekemään liikkeitä, millest kehosi võiks hästi, ütleb Jonas Parandian, joka töötelee naprapaattina Tukholmassa.
Kehitys?
- Jotta voisimme voida mahdollisimman hästi vajab suurin osa meistä monipuolisia liikkeitä, pelkkä neli korda viikossa lenkkeily ei riitä. Moderni yhteiskunta on saastuttanut kehomme paikallaan istumisesta, stressistä ja ravintoköyhästä ruuasta. Lähtökohtailiselt olen kankea jalkapallopelaaja, joka huomasi et venyttely avata monia ovia sellaisiin paikkoihin, kus en kunagi ole olnud. Se on voimakas tööriist minulle, pääsen syvempiin asentoihin venytyksissäni ja ne annavad head treenituloksia ja vähendävät isegi loukkaantumisen riskiä.
Mitkä on tavallisimmat probleemakohdat, mida ihmisillä on?
- Kankeat olkapäät ja selkä, lühet lonkankoukistajat ja jäykkä rintaranka.
Tarvitseeko kõigi venytellä?
- Kyllä, kõigi pitää venytellä tavalla või teisel. On olemassa uskomattoman monia tapoja venytellä. Useimmat venyttelevät et nivelien liikkuvuus paranisi, mutta osa venyttelee näiteks hermoston rauhoittamiseksi ja saadakseen paremman unenlaadun.
Mitä jos olen kuullut olevani yliliikkuvainen?
- Tavallisinta on, et yliliikkuvaiset inimesed on kankeita jostain mujalta. Silloin yliliikkuvaan niveleen ei tarvitse proovida lisada liikkuvuutta, sen asemel voit kasutada venyttelyä työkaluna, mis annab sulle paremman tasakaalon.
Voiko venyttelyä teha väärin?
- Aivan nagu kaikessa muussakin treenauses võib suoritus olla liikaa, liiga kova ja raskas tai liiga lihtne ja vähäinen. On olemassa rohkem ja vähem tõhusita tapoja venytellä. Jotkut tavat on intensiivampia ja teised hellävaraisempia sõltuvalt sellest, mida eesmärke sinulla on. Jotkut venyttelyliikud on head konkreetse aja kui tahad vaikka venyttää jotain tiettyä keha osaa, mutta sittemmin liikkeet täytyy vaihtaa ettet ylirasita kyseistä lihasta.
Millaista venyttelyä suosittelisit?
- Yleisesti sanoisin et palju kõike. Tavallinen virhe on se, et juokset ehkä tunnin ajan ja lopuksi venyttelet kymmenen minutit. Se venytys ei tule vaikuttamaan niveliin paljoakaan. Ennen juoksua on parem teha dynaamista venytyst, sest tällöin keho pehmenee ja saat paremman juoksuaskelluksen. Nende tulemusena kehoa rasitetaan hellävaraisemmalla viisil.
Kuinka kiiresti saan tulemusi jos aloitan venyttelyn tänään?
- Huomaat eron heti venyttelyn jälkeen jos olet venyttänyt õigalla viisil. Valitettavasti tämä lisääntyneen liikkuvuuden mõju ei ole kovin pikaajaline, seda pitää ylläpitää kogu aja. Aivan nagu et voi miettiä et üks penkkipunnerrustreeni annab tulemusi loppuelämäksesi, tavoitteena venyttelyssä on päästä uusille syvyystasoille.
Mikä on lempiliikkeesi?
- Liikkuvuusguru Ido Portalsin patentoitu diagonaalinen venytys The queen of stretches. Se on hea venytys kogu keha mitalle, eelkõige lonkankoukistajille. Tykkään keskittyä rintarangan taaksevenytyksiin, sest ne on monen akilleen kantapää.
Jonas Parandian näyttää Ido Portalsin tunnetun liikkeen The queen of stretches. Kuva: Mathias Blom
Naprapaatti-Jonaksen vinkit jos venyttelymotivaatio pettää
- Ajattele seda kui mina tahansa treeninä. Tee venytys tietoisesti, äläkä rutiininomaisesti. Skippaa "istutaan ja jutellaan" -venytys.
- Suunnittele venytysaikataulu samal viisil kui teet treeniohjelman. Mieti, et teet näiteks kümne toistoa kolmessa sarjassa ja yritä päästä syvemmälle jokaisessa toistossa.
- Aseta tavoitteita.
- Mittaa muutoksesi ja kehityksesi.
- Hanki venyttelykaveri.
- Ota ennen-ja jälkeen-kuvat.