Naprapat-Jonas: Derfor skal du stretche Image

Naprapat-Jonas: Derfor skal du stretche

På Instagram inspirerer naprapaten Jonas Parandian tusenvis personer til å stretche hver eneste dag. Selv om du ikke kan bøye kroppen din som hans (enda) har du mye å vinne på å begynne. Ta sjansen, kuni sa oled veel rohkem rahul!

jonas parandian

Kas sa oled hea, armas ja armas? Om du dessuten drømmer om bedre balanse, dypere søvn og bedre effekt av treningen, finnes det ingen tvil: begynn å tøye! Det er ett av budskapene som Jonas Parandian formidler til sine følgere hver dag på Instagramkontoen Naprapatjonas.

Hvor for vil du inspirere folk til å tøye mer?

- Jeg will vise at stretching er et kraftfullt verktøy for the skape mer bevegelighet i kroppen. See tähendab, et sa võid tõmmata end välja pikema ja tugevama mööduja peale, kui sa ei ole veel valmis. Stretching er en fantastisk døråpner for deg som er for støl og begrenset for å selge øvelser som kroppen din skulle hatt godt av å gjøre, sier Jonas Parandian, som i hverdagen jobber som naprapat på Naprapatlandslaget i Stockholm.


Kan du utdype det?

- For å ha det så bra som mulig trenger de aller fleste av oss større variasjon av bevegelse enn for eksempel å løpe fire ganger i uken. Det moderne samfunnet har forurenset kroppene våre med stillesittende job, stress og næringsfattig mat. Jeg er opprinnelig en støl fotballspiller som har oppdaget at stretching åpner dører til steder jeg aldri før har vært. Det er et kraftfullt verktøy som får meg til å nå dypere i bøyene mine, noe som gir bedre effekt av treningen og dessuten minsker skaderisikoen.


Millised on kõige suuremad probleemid, mis inimestel on?


- Stive skuldre og baksider, korte hoftbøyere og stivhet i øvre rygg/nakke.

Kas kõik saavad seda teha?

- Jah, kõik võivad teha seda ühe või mitme päeva jooksul. See tähendab, et väga paljud inimesed saavad seda teha. De aller fleste trenger å gjøre det for å øke bevegeligheten in leddene, men det finnes også de som gjøre det for eksempel for å berolige nervesystemet og få bedre søvn.


Kas see on võimalik?

- Akkurat som med all trening can det blive for mye, for hardt og for tøft eller for lite og lett. Det finnes mer või mindre effektive måter at tøye på. Visse metoder on väga võimsad ja teised on väga lihtsad, olenemata sellest, milline on sinu kasutuses olev materjal. Andre stretch-øvelser er bra under en viss periode for å come over en viss platå, men må senere byttes ut for at du ikke skal overanstrenge en muskel.


Millist tüüpi venitamist sa soovid?

- Generelt, litt av alt. En vanlig feil som mange gjør on at de kanskje løper i en time og deretter tøyer i ti minutter. Den stretchingen kommer ikke til på virke leddene så mye. Da er det bedre å gjøre en dynamisk stretch for løpingen som myker opp kroppen og gir deg et bedre løpesteg, slik at du belaster kroppen mer skånsomt når du løper.


Milline on minu tulemus, kui ma alustan täna?

- Du merker forskjell med en gang etter du har tøyet, om du gjoret det rett. Dessverre er effekten av den økte bevegeligheten ikke så longvarig, det er en ferskvare som du må vedlikeholde kontinuerlig. Akkurat som at du ikke kan regne med at en treningsøkt med benkpress ikke gir effekt for resten av livet må du hele tiden streve etter nye mål.


Milline reis on sinu lemmik?

- Bevegelseguruen Ido Portals patenterte diagonalstretch The queen of stretches. Det er en bra uttøying for hele fremre del av kroppen, spesielt hoftebøyeren. Jeg like at fokusere på bøy av øvre del av ryggen ettersom det er en akilleshæl hos mange.

queen of stretches
Jonas Parandian viser opp Ido Portals kjente uttøying "The queen of stretches". Foto: Mathias Blom

Naprapatjonas tips om motivasjonen forsvinner

  • Se på det som hvilken som helst annen treningsform. Gjør en seriøs stretch istedenfor å gjøre det rutinemessig. Hopp over "sitte og snakke tull"-stretchen.
  • Võta programmeerimine samal ajal, kui sa teed trenniplaani. Tenk på at du for eksempel skal gjøre ti repetisjoner i tre sett og prøv å komme litt dypere i uttøyingen for hver repetisjon.
  • Sett deg mål.
  • Mål forandringer og forbedringer.
  • Skaff deg en stretch-kompis.
  • Ta før- og etterbilder.