MEIE BLACK WEEK ON LIVE! LEIA SIIT KUNI 70% ALLAHINDLUSI!

SEE BLACK WEEK

Opas sporttilasien valintaan

Suojaa näköä sporttilaseilla kun treenaat! Täältä saat teada kaiken vajalikuvan enne kui tilaat omasi.

Tavalliset päikesolasit ja sporttilasit on tarkoitettu silmien kaitsukseen auringon vaarallisilta säteiltä. Suunnilleen siihen loppuvatkin lasien yhtäläisyydet. Tavalliset päikesolasit on peamiselt heaännäköiset asusteet nenälläsi, kun sporttilaseissa on taas useampia teknisiä yksityiskohtia, mis tulevad tarpeeseen päikesoisilla ja hikisillä seikkailuilla.

Jesper Englund Future eyewear groupilta, jolla muun muassa on merkit Dr. Zipe och Bliz, on sporttilasien asiantuntija ja tema teab kaiken tarvittavan, mida sinu pitää teada enne kui tilaat omasi.

Mitkä on suurimmat erot tavallisten päikesolasien ja sporttilasien vahel?

- Sporttilasien linssit on tehtud vahvemmasta materista, sageli polykarbonaatista, mis on "murtumata". Sen vuoksi vältät lasinsirut silmissäsi jos sattuisit joutumaan onnettomuuteen. Kehykset on valmistatud vahvemmasta, kevyemmästä ja joustavammasta materista nimeltä TR90, joka kestmisel suuri lämpötilanvaihteluita ilman halkeamia, Jesper Englund ütleb ja jatkaa:

- Sporttilaseissa on ka useampia säätömahdollisuuksia, näin vastus võidakse minimoida. Sankojen ja nenän vieressä olevate säätömahdollisuuksien tõttu lasit võidakse kustomoida sopimaan juuri sulle.

Miten sporttilasien pitäisi istua?

- Lasien pitäisi istua kevyesti nenällä ja korvien taga, mutta tarpeeksi tiukasti, ettei lasit putoa päästä. Monissa malleissa on ka nauha, joka pitää lasit paikoillaan ilman, et lasit painavat ohimoa. Kokeile säätämällä nenäosaa ja sankoja niin saat parimaimman tuntuman. Meil kõigil on eri muotoiset päät ja sellepärast lasit on oluline säätää omien kasvojen mukaan.

Milloin minu peaks kasutama sporttilasejani?

- Kaikissa aktiviteeteissa, kus meno on lujempaa tai altistut vahvalle auringonvalolle. Näiteks hiihdossa, juoksussa, purjehduksessa, kiipeilyssä, rullaluistelussa ja soudussa.

Onko halvimmissa ja kalliimmissa sporttilaseissa eroja?

- Se, mis võib erottaa kalliit halvoista, on kehysten materjali, linssien käsitlemise, disaini ja merkki.

Mitä sertifiointeja peaks pitää silmällä?

- Oluline on need standardid: EN ISO 12312-1:2013 ja A1:2015. Ne tarkoittavat seda, et malli on testattu ja tunnustatud eurooppalaisten standardien järgi.

glasögon
TÄÄLTÄ löydät Sportamoren valikoimat sporttilaseista.

VALITSE LINSSEIHIN ÕIGE VÄRI

Hanki mieluummin sporttilasit, kus linssejä võib vaihtaa, sest eri säissä tarvitaan erinevaid linssejä, joilla võib näiteks terävöittää kontrasteja.

- Eri linsseissä on eri filtterikategorioita, eli kuidas palju ne päästävät valoa lävitseen. Tavallisesti filtterikategooriat on nollan ja kolmen vahel. On olemassa ka neljäs kategoria, mutta se ei ole nii tavallinen, Jesper Englund ütleb.

  • Filtterikategoria 0 päästää lävitseen 80-100 prosenttia valosta.

  • Filtterikategoria 1 päästää lävitseen 43-80 prosenttia valosta.

  • Filtterikategoria 2 päästää lävitseen 18-43 prosenttia valosta.

  • Filtterikategoria 3 päästää lävitseen 8-18 prosenttia valosta.

  • Filtterikategoria 4 päästää lävitseen 3-8 prosenttia valosta (kasutatakse väga valoisissa oloissa, näiteks korkeissa korkeustes, kus on palju lunta, jota aurinko heijastaa).

Kaikki linssit kaitsavat auringon vaarallisia UV-säteitä vastaan, mutta sillä ei ole mitään tegistä filtterikategorioiden koos.

Linsseissä on monia eri värejä, alapuolelta löydät muutamat tavallisimmat värit. Tämä on üldine jako ja kõigis juhtudel se ei näiteks tarkoita seda, et keltainen linssi kuulub filtterikategoriaan 0.

  • Tavalliset värit filtterikategooriassa 0: Kirkas ja keltainen.

  • Tavalliset värit filtterikategoriassa 1: Vaaleanpunainen ja sininen.

  • Tavalliset värit filtterikategoriassa 2: Oranssi.

  • Tavalliset värit filtterikategoriassa 3: Smoke, ruskea, monikerroksiset ja peililinssit.

  • Tavalliset värit filtterikategoriassa 4: Tumma suits.

LUE LISÄÄ: Valitse õige linssin väri laskettelulaseihisi