Autamme sind leidämään õiganlaiset pelastusliivit, tarvitsit sitten liivejä lastele või täiskasvanisille. Siin kõik, mida sinu tuleb teada!
Kelluntaliivit on tarpeelliset lapselle muuallakin kui pelkästään vesillä, sest neid tarvitaan laiturilla juostessa, kalastaessa tai altaassa leikkiessä. Mikäli lapsi ei veel osaa uida, tarvitaan kauluksella ja haarat kiertävillä nauhoilla varusteltuja pelastusliivejä.
Samuti täiskasvaniset tarvitsevat veneillessä kelluntaliivejä, sillä vaarana on näiteks kompastua ja seda myötä menettää tajunta, vaikka uimataitoa olisikin. Liiveistä on ka etua, jos vesi on kovin kylmää, sest ostat itsellesi lisää aega, kui pelastajilla kestab saapua paikalle. Liivejä võib olla eri olukorrasisiin, kuid suurin osa tyytyy perusmalliin.
OSTA TÄÄLTÄ: Pelastusliivit kogu pereelle
Mida minu tuleks pohtia valitessani kelluntaliiviä?
- Ensiksikin kelluntaliivejä on olemassa kahdenlaisia, selliseid, mis ainult aitavad sind kellumaan ja toiseksi pelastusliivejä, mis pöörduvad veteen pudonneen kaasa nii, et pää on ylhäällä, Johan Isaksson Helly Hansenilta selittää.
Valitsenko pelastusliivit vai kelluntaliivit?
- Tavalliset kelluntaliivit alkavat tavaliselt 30 kilosta ja lapsen tulisi voida uida 200 meetrit, muidu tuleb valida pelastusliivit. Monet lapsed pitävät kaulusta kurjana ja soovivad samanlaiset liivit kui vanhemmillakin. Sinu tuleb siiski vanemana selittää, et sellaisen saa vasta, kun osaa uida tietyn matkan, mikä motivatoi lapsi opettelemaan uimaan.
Vanhemmat on luonnollisesti tarkkoja turvallisuuden koos. Millaisen liivin mina siis valitsisin lapselle?
- Baby safe ja Kid Safe mallit Helly Hansenilta on testivoittajia ja ne käännähtävät lapsen kümne korda kümestä. Ne on markkinoiden turvallisimpia pelastusliivejä.
Mitä kokoa pelastusliivien tuleb olla?
- Sekä kellunta et pelastusliivien koot menevät painon mukaan. Istuvuus on siiski tähtsintä. Jos pelastusliivisi painoraja läheb 15 kilossa, mutta lapsesi on hoikka ja painaa 18 kiloa, voitte huoletta kasutada liivejä niin kaua kun istuvuus on täielik. Liiviä ei tarvitse vaihtaa enne kui lapsi kasvab sellest välja. Jos taas olet lyhyt mutta üsna pyöreä täiskasvaninen, kannattaa ehkä valida kokoa isompi, et istuvuus on täydellinen.
Minkälaisen nostovoiman tarvitsen?
- Nostovoimaa mitataan newtoneissa, mille yksikkö on N. Tavallisessa kelluntaliivissä se on 50 N mutta pelastusliivissä jopa 150 N, eli se tahab üles pinnalle uskomattomalla voimalla. Siksi ymmärrät, et liiviä voi kasutada, vaikkei painoluokka vastaisikaan, mikäli istuvuus on õige. Jos sinulla on vain pelastusliivit, ne nostavat 100 kiloa ilma probleemid.
Onko sinulla midagi vinkkiä, et turvallisuus oleks kindlasti 100-prosenttinen?
- Kokeile alati uut kelluntaliiviä tai pelastusliiviä. Testaa, miltä se tuntuu vedessä! Silloin huomaat, täytyykö kelluntaliiviä kiristää ja vetää vetoketju üles, et se onuu tiukasti. Liivi tahtoo nousta üles pintaan ja se aitab hirvittävästi, et liivi istuu tiukasti ja kunnolla. Samuti lasten oleks hea kokeilla, miltä liivin koos veteen tipahtaminen tuntuu, et ta tottuvat. Älä unohda valvoa lapsi veden ääressä alati, vaikka heillä olisikin liivit!
LUE LISÄÄ: 5 asiaa, mitä pelastusliiveistä täytyy teada