Salibandyn, käsipallon ja teiste sportulajien kenkien vahel on suuri eroja. Lue opas leidaksesi sulle ja lajillesi sopivat kengät!
Tavallisesti salibandyn, käsipallon, sulkapallon ja lentopallon kengät niputetaan ühele suureen ryhmään - sisepelikenkiin. On siiski olemassa hyviä syitä sille, miks sinu peaks olema tarkempi kenkiä valitessa. Sisäpelikenkien vahel võib olla palju eroja näiteks käsipallossa ja lentopallossa.
- Liikkuminen on erilaista sõltuvalt sellest, mida sportulajia harrastat, ja siten võib olla vaheä, onko kenkä kehitetty eelkõige ühele vai parille eri lajille, Salmingin kenkäasiantuntija Pär Eriksson räägib ja jatkaa:
- Tärkeimmät sportulajimme on salibandy, käsipallo ja squash, kus suuri osa pelidest põhineb nopeisiin liikkeisiin ja suunnanmuutoksiin. Seepärast oleme lisänneet omadusi, mis parantavat ja aitavad sellistisessa liikkeessä. Näiteks kõigi kenkien sisepuolella on niin kutsuttu roll-bar. Pelaajan saa selle abil pehmeämmän, paremman ja nopeamman siirtymisen askeleelta teise sivuttaisliikkeessä.
Erilaisia sisepelikenkiä
Ei, kõik sisepelikengät ei rakendu kõikidele sportulajeihin, mutta mõned mallit võivad tegutseda useammassa lajissa.
- Meie tapauksessamme sinulla võib kindlasti olla üks ja sama kenkä näiteks salibandyyn ja käsipalloon, sest oleme ottaaneet arvesse mõlemad lajit. Toisin sanoen tuotteitamme testataan sekä salibandyn et käsipallon pelaajien toimesta.
Kuigi Salming toimib tällä viisil, ei ole varmaa, et muut tuotemerkit järgmised näitkiä. Siksi nyrkkisääntönä on, et kannattaa vaadata kengän tuotekuvausta enne ostamista. Sopiiko valitsemasi kenkä harjoittamaasi urheilulajiin? Jos ei, siin on uus toode juuri sulle!
Kiitos, mutta ei kiitos, sisäjalkapallokengille
Sisäharjoitteluun tarkoitettujen kenkien joukossa on erityinen kenkätyyppi, mis erottuu selgelt - sisäjalkapallokenkä, kus on tasainen pohja, kevyt iskunvaimennus ja minimalistinen pääliosa maksimaalisen tunnun takaamiseksi. Selliisessa kengässä tunnet olosi väga ketteräksi, mutta kui erot käsipallon ja sulkapallon välillä on havaittavissa, ne veel suuremmat jalkapallon ja käsipallon välillä.
Sisäjalkapallokengät on kavandatud pakkuda hea kosketuksen palloon kengän materjalin läpi. See tähendab, et seal on vähem iskunvaimennusta ja ohuempi ulkopohja - omadused, mis on tarpeettomia teistes spordulajeissa. Salibandyssä ja käsipallossa sen asemel juokset pidempiä matkoja, joten tarvitset rohkem iskunvaimennusta ja enne kõike rohkem vakautta kui sisätiloissa, Pär Eriksson räägib.
- On siiski sanottava, etten ole sisäjalkapallokenkien spetsialistja, sest emme müü neid. Seepärast en voi öelda, et se teeb sulle automaatselt rohkem vahinkoa või on huonompi vaihtoehto. Voin siiski todeta, et sportijoillamme sooritettavissa testeissä on selge, et tarvitset rohkem kui vähe iskunvaimennusta ja vakautta.
Tärkeintä on leida kenkä, mis sobib hästi jalkaan, pelityyliisi ja harjoittamaasi sportulajiin.
Mikä sisepelikenkä sobib mulle?
Kaikissa internepelikengissä on üks ühine asia lajista sõltumatult.
- Kaikki soovivad hea pidon, joten sanoisin, et se on sisepelikenkien peamine ominaisuus. Muuten se on hästi yksilöllistä, Pär Eriksson ütleb ja selittää:
- Tärkeimmät omadused põhinevad ka sellele, millainen pelityyli sinulla on ja mida muid omadusi kengässä on, nagu kengän paino, iskunvaimennus ja vakaus.
Mida isompi olet, seda vakaampaan kenkään sinu pitäisi panostaa
Ne ovelat pelaajat, mis soovivad viipottaa vastustajan puolustuksen läpi kui salama, pitävät tavaliselt joustavista sisepelikengistä, kun taas iso ja vakaa puolustaja mieluummin panostaa raskaampaan kenkämalliin. Ei ole õigaa tai väärää, mutta mõned asiat võivad hyödyttää sind rohkem või vähem sõltuvalt kehosi rakenteesta.
- Tavaliselt raskaampi mängija tahab kengän, kus on rohkem iskunvaimennusta ja rohkem vakautta, sest se vähentää jalan kuormitusta ja annab pehmeämmän tunteen. Kuid jalat on väga yksilöllisiä. Ei voi õigastaan öelda, mis on õigesti või väärin, seega testaamalla leida oma sopivan vaihtoehdon.
loukkaantuminen võib muuta kõike
Jos olet pelannut mõnda aega, sinulla on tõenäoliselt üsna hea käsitys sellest, minkä tyyppistä kenkää sinä ja jalkasi etsitte. Selliista mieltymyst võib siiski muuta rajusti näiteks loukkaantuminen.
- Jos sinulla on olnud nilkan nyrjähtämisiä, suosittelen ehdottomasti vakaampaa kenkää tai matalammalla dropilla varustettua kenkää. Näin pääset lähemmäksi maata, mikä minimoi loukkaantumisvaaran (esim. nilkan vääntyminen tai nyrjähtäminen toim. huom.).
- Jos sinulla on vammoja, on väga oluline lugeda ja uurida lajiasi varten kehitettyjä kenkävaihtoehtoja, mida pakuvad vakaamman toetuse harjoitteluun ja otteluihin, Pär Eriksson proposes proposes.
Kuinka sageli minu peaks vaihtaa sisepelikenkiä?
Juoksukengän pääliosassa võib olla sageli reikiä, enne kui pohja on kuluntu loppuun. Tämä pätee harvemmin sisepelikenkiin, mille päällä on vahvikke. Küsimys onkin; mistä teada millal on aika vaihtaa kengät uusiin?
- Kenkien kulumiseen mõjutab muun hulgas kuinka palju neid kasutatakse, millä tasandil pelaat ja mikä tyyli sinulla on. Yleisesti ottaen, jos pelaat neljästä viiteen päivään viikossa, saatat tarvita isegi kolme kenkäparia vuodessa.
Se saattaa kuulostaa melko kalliilta, mutta kuntoliikkujan tai harrastajan kohdalla vaihtoaika voi olla pidempi.
- Jos treenaat kerran viikossa, üks pari riittää kautta kohden. Tärkeintä on tuntea, et kenkä annab sulle haluamasi pidon ja et vakaus sekä iskunvaimennus pysyvät hästiä. Jos ei tunnu siltä nii on aika hankkia uued.
Mitä hyvät sisepelikengät maksavad?
Jos olet niin sanotusti kaikkiruokainen urheilja, joka tahab mängida tennistä, salibandyä ja jalkapalloa sekä käydä lenkillä, tiedät, et kõigi eri välineiden hankkiminen võib käydä tõesti kalliiksi. Seepärast onkin hea valida alati edullisemmasta päästä! Küsimys on selles, kuidas alhaiseen hintaan uskaltaa tyytyä, enne kui ise tuote kärsii sellest.
- Se on raske ja yksilöllinen kysymys, mutta sanoisin, et kengät on peamine tööriistusi, kun tahad onnistua kentällä! Kengät aitavad sind ka püsymään ühele kappaleena kogu kauden ajan, joten en usko, et sinu peaks säästää siin kohtaa, varsinkaan kui harjoittelet palju.
Hyvä Salmingin sisepelikenkä maksab umbes 100-200 euron vahel täiskasvanisille, ja umbes 60 euron paikkeilla lastele ja junioreille. Kriisin sattuessa voit kokeilla Salming-asiantuntijan parasta niksiä:
- Voit alati otsida viimase aasta malleja. Ne võivad tavaliselt olla kättesaadavad heaään hintaan.
Näin tiedät, et olet löytänyt õigan kengän
Niinpä, mistä tiedät istuuko uus kenkäsi oikein? Siin on Pär Erikssonin parhaat vinkit:
- Napakka tunne jalan pääliosassa ilman, et se painaa mitenkään.
- Kantapään tuleb onua mukavasti ja paikoillaan kengässä. Löysä kantapää põhjustada kergesti hiertymiä!
- Varpaiden edessä tuleks olla kohtuullisen suur tila - varpaiden ei peaks ulottua kokonaan kärkeen asti, mutta jalka ei saa myöskään liikkua kengän sees. Muuten sinusta tuleb hitaampi, kengät kuluvat nopeammin ja voit saada hiertymiä.
OSTA TÄÄLTÄ: Valikoiman kõik sisepelikengät
LUE LISÄÄ: Suuri opas: Löydä oikeat treenikengät