MEIE BLACK WEEK ON LIVE! LEIA SIIT KUNI 70% ALLAHINDLUSI!

SEE BLACK WEEK

PT-Olga: "Mieluummin hieronta kui Bootcamp-tunti"

Kaikkien treenin vaikutuksiin pettyneiden naiste tuleks lugeda Olga Rönnbergin uusi kirja. Jos koet, ettei kehosi enää vasta treeniin nagu varem, tee eri viisil, mutta fiksusti!

Suosittu PT Olga Rönnberg on pinnalla viidennen kirjansa ansiosta. Kuigi kirjan nimi, Olgas omstart (suomeksi: Olgan uus alku) võiks anda mõista, see ei ole siiski kickstart syksyn tiukalle ruokavalioremontille. Kyse on hormonaalisesta uudesta alusta. Kohderyhmänä on keski-ikäiset naised (joskin lihasmassa algab vähentyä jo 25 ikävuoden pärast!), mis tuntevat, ettei keho reagoi treeniin samal viisil kui enne. Se, mikä toimi, kun olit 20, ei ehkä toimi enam nelikymppisenä. Kyse on kogu ajatustavan muutoksesta, kus treeni, ruokavalio ja tieto hormoneistasi on keskiössä.

- Autan selvittämään, miksei klientidei aiemmat toimintamallit enää toimi ja millest se võiks johtua. Moni syyttää huonoa aineenvaihduntaa, mutta todellisuudessa vika ei ole seal. Ehkä stressaat rohkem, nukut vähem etkä treenaa enää voimaa. Voimaharjoittelu on toisinaan tylsää ja epämukavaa, ja monesti et tiedä, mida teha, ütleb Rootsi tunnetuimpiin treeniprofiileihin lukeutuva Olga Rönnberg ja jatkaa:

- Olen valmentanut tuhansia naisia 15 aasta jooksul, ja tunnen kõik tekosyyt!

Kuna minu tuleks alustada huomioida hormoonide mõju treeniini?

- Kyseessä on oikeastaan elinikäinen asia, mutta kõik ei ole seda sisemistäneet. Moni on ka ajatellut alati olleensa hoikka. Jos voi hästi ja tuntee itsensä vahvaksi, ei seal ole mitään ihmeellistä, mutta alati se ei ole selviö. En halua stressata ketään. Haluan vain, et inimesed on tietoisia sellest, mida heidän kehossaan toimub. Tieto on valttia.

Voitko nimetä jonkun merkin, mistä tiedän, et tarvitsen hormoonien uudelleen käynnistämisen?

- Jos treenaat nagu ennekin, mutta tulemusi ei sünny. Tulet vain väsyneemmäksi, energia tuntuu kadonneen, mieli on maassa ja rasvaa ilmestyy outoihin paikkoihin, näiteks mahaan, aivan yhtäkkiä.

Miksi minun tuleks tarkkailla juuri vatsaa?

- Kyse voi olla vaarallisesta rasvasta nimittäin stressirasvasta. Moni pohtii työtä pohtiessaan stressiä. Kuid se ei ole alati töistä sõltuvaista. Stressi voi merkitä roskaruokaa, liiga vähe ruokaa, laihduttamista tai liikaa treeniä. Se voi johtua perheestä, parisuhteesta tai liiga vähästä unesta.

Kauanko kropalla menee nollaamisen, jos avuksi võtta treenin ja ruokavalion?

- Tuohon ei ole olemassa yhtä õigaa vastausta. Se on niin yksilöllistä. Parasta, mida voit teha, on hallita stressiä. Valitse hieronta bootcampin asemel. Moni kuvittelee, et mida rankempaa treeniä, seda parem. Tai et kunnon treeni merkitsee hikoilua. Se on hästi masokistinen tapa ajatella, aivan kui treenaaminen oleks rangaistus. Seetõttu sellest syntyy kergesti ka probleem.

Sen lisaks, et mina naised sageli rankaisemme iseämme treenillä, Olga Rönnberg on seda mieltä, et yliarvioimme ka treenin mõjuuksen. Kuvittelemme, et tunti kuntosalilla on tähtsintä. Todellisuudessa ravinnolla on suurem rooli, sest saat sellest energiasi. Lopeta siis ruoalla kikkailu ja anna aivojen levätä kaikista kielloista. Syö rohkem ja treenaa vähem.

- Moni meistä syö liiga vähe suhteessa sinna, paljuko ta treenaavat. Moni välttelee lisaks hiilihydraatteja, mida tarvitaan palautumisessa ja kilpirauhasten tegevassa, hän selittää.

9789174247763.jpgOlgas omstart -kirjassa saat teada hormoneista ja nende vaikutuksesta treenaamisen. Rönnberg räägib ka, kuidas voit optimeerida nende vaikutuksen treeniin.

Olga Rönnberg tahab tõsta esile ka arkiliikunnan tähtsyden. Kõnealessä ei ole mikään vallankumouksellinen teave, sest nagu kindlasti hästi tiesitkin, on kõik liikunta arjessa tärkeää. Mutta tiesitkö, et ei-treeniin liittyvä energiankulutus on noin 15 prosenttia kaikesta energiankulutusest, kun taas treenin osuus on noin 5 prosenttia?

- Spontaanit heittäytymiset on treeniä tähtsämpää. Ei ole vaheä, jos treenaat ühe tunni töissä ja siis onut loput 23 tundi. Pienet askeleet on tähtsimpiä. Muistutan asiakkaitani pidevalt võtma 10 000 askelta päevas. Kävelystä ei tarvitse toipua, se on itsessään palauttavaa.

Mikä on kirjasi peamine sanoma?

- Älä vaivu epätoivoon! Me tarvitsemme rohkem "wellnesia" elämäämme kui fitnesstä. Täytyy ajatella isoa kuvaa. Mitä vanhemmaksi tuleb, seda tähtsämpää se on. Hormoonit erotta meidät miehistä.

LUE LISÄÄ: Sportamore-lukijate parimad juoksuvinkit

LUE LISÄÄ: Olga Rönnberg: "Sellepärast et saab tulemusi"