Så väljer du rätt pulsklocka

En pulsklocka är en bra och rolig pryl för att utveckla din träning. Har du svårt att välja model? Lugn, här kommer en guide.

Att köpa en pulsklocka är ett bra sätt att öka kunskapen om din träning på. Den kommer kunna kunna ge dig detaljrik information om hur din kropp reagerar på träning eller vara en utgångspunkt för dina pass, genom så kallad pulsträning eller mer avancerad intervallträning.

Den första frågan du ska ställa dig när du väljer klocka är vilken typ av träning du ska ha den till. Vill du kunna mäta din puls, tempo, tid och distans? Då räcker en klocka anpassad för löpning (som självklart går lika bra att använda på gympasset eller promenaden). Vill du också kunna cykla och simma med din klocka kommer du behöva en mer avancerad multisportklocka, då går du upp en prisklass men breddar också användningområdena betydligt. Till att exempelvis kunna navigera och ladda ner mängder av information i klockan.

När du vet vilken träning du ska ha klockan till kommer nästa val. Hur vill du att din puls ska mätas, med ett pulsband du fäster runt bröstet eller via klockan direkt på handleden, så kallad integrerad mätning?

- Den integrerade mätningen har gått framåt väldigt mycket på senare år och finns nu i flera av våra klockor. Den är i dag nästan lika tillförlitlig som ett pulsband, det var den inte för några sedan, säger Anna Lundberg på Garmin.

Hon berättar att de på Garmin tydligt märkt av det ökade intresset av att kunna mäta sin träning och bryta ner den på detaljnivå. Många vill göra träningen effektivare och motivera sig med hjälp av klockan.

- De enklare modelerna blir hela tiden mer avancerade och blir nästan som en virituell partner. Du kan se mail, sms på skärmen och har du suttit still för länge blir du påmind om att röra på dig, användningsområdena ökar hela tiden, säger Anna Lundberg.

garminGarmin Forerunner 630+HRM är en riktig storsäljare som har allt för den hängivna löparen. Hela Sportamores utbud av pulsklockor hittar du här.

När du ska göra ditt val av klocka efter dina preferenser, pris och smak finns det ytterligare detaljer att tänka på.

Armbandet: Är det lätt att byta, vilket material är det av? Har du smala handleder kan ibland armbandet skava.

Hur mycket vatten tål klockan? Utgå från dina behov.

Uppkoppling: Hur sparas din data? Vilka program finns kopplade till klockan? Finns det appars?

Batteri:Hur långt håller det, hur laddas det? Är det inbyggd GPS drar klockan ofta mer batteri.

Skärm: Är det en tydlig skärm, ser du informationen, är det touchfunktion?

Knappar: Hur många är det? Hur är de placerade?

Vikt: Multisportklockor kan upplevas tunga för den som är ovan, hur mycket väger din klocka?

Storlek: Hur tjock och bred är klockan, får den plats under tröjan och jackan?

Ordlista

Vilopuls: Den lägsta puls du kommer ner i när du vilar.

Maxpuls: Den högsta pulsen (slag per minut) du kommer upp i när du anstränger dig maximalt.

Tröskelpuls: Den högsta pulsnivå du kan ligga på innan du börjar få mjölksyra. Ju mer vältränad du är, desto närmare maxpulsen ligger tröskelpulsen.

Pulszon: På de flesta pulsklockor kan du ställa in en eller flera pulszoner. Med pulszon menas ett intervall där din puls ska ligga under träningen.

VO2-max: Syreupptagningsförmåga.

Kadens: Antal steg per minut.

Accelerometer: Mäter sträckan och tempo när du använder den på ett inomhusspår eller löpband.