Sådan påvirker alkohol din træning
Kui suur hulk inimesi on seotud alkoholiga? Er det bedst at træne inden or efter en festaften? Kan alkohol i combination med motion helt enkelt blive farligt? Eksperten har svarene på de meste almindelige spørgsmål om alkoholens effekter på træning.
De fleste af os har nok tænkt over, om det virkelig er så smart at tage en tur i fitnesscenteret efter en vild festnat. Eller i hvert fald overbevist os selv om, at det is en rimelig god grund til at droppe træningen. Selv om du ikke tilhører en af dem, som har paranoia over, at det can være farligt at være fysisk efter for mange glas vin, så er der mange som undrer sig over, hvor meget alkohol påvirker træningen.
Idrætsfysiologen Mikael Mattsson selgitab, et musklite opbygningen af muskler forringes af alkohol - men du ødelægger ikke al effekten af træningen bare fordi, at du drikker alkohol.
- Alkoholi kõige olulisem mõju on see, et sa tõmbad end välja ja see on neuromotoorne efekt, mis tekitab end välja. See tähendab, et signaalid, mida sa saadavad, muutuvad kergemaks. Du reagerer dårligere og bliver dårligere til at tage beslutninger, siger Mikael Mattsson.
Med en dårligere reaktionsevne bliver resultatet dårligere, hvis du skal gøre noget, som involverer mange muskler. Det betyder dog ikke, at tømmermændstræningen ikke giver noget.
- Det er altid bedre ar træne end ikke at træne, så længe du ikke bliver skadet, men du får en dårligere effekt af træningen. Man siger, at du får tre fjerdedele af den effekt du fik dagen efter, sammenlignet med, hvis du ikke havde drukket, men du får stadigvæk tre fjerdedele, så det er ikke et alibi til at droppe træningen, bare fordi fordi du drak i går.
Mikael Mattsson er adjunk på GIH (Gymnastik- och Idrottshägskolan i Stockholm) og har en doktorgrad i medicinsk videnskab.
Mangel på søvn er værre en alkohol
For den almindelige motionist spiller det ikke lige så stor en rolle at drikke nogle øl dagen inden et træningspas og præstere lidt dårligere, men for dem som træner på eliteniveau, kan en lille forskel spille en stor rolle. Hvor meget alkohol påvirker træningen kommer altså an på, hvor meget du drikker og måden du træner på. At træning skulle være farligt dagen efter er derimod en myte, mener Mikael Mattsson.
- Efter bytur er det ikke alkoholen, som is det største problem, men manglen på søvn, eller fremfor alt energidrikke i kombination med at være oppe sent. See on väga oluline osa alkoholist. At drikke meget kaffe og være sent oppe er værre for hjertet end at drikke alkohol og så gå i seng.
Kas inimene võib kombineerida alkoholi ja træning?
- Jah, absoluutselt, kuid inimene peab olema väga suures osas valmis annuse ja vastuse saamiseks. See võib olla probleemiks, kui alkohol, ravim ja træning ei ole talutav. See võib olla raske, ja kui inimene on uimastanud, võib ta saada træningsefekti, kui ta on uimastanud. Så lyder det som, at så snart du drikker en øl, is det dømt katastrofe. Jo mere du drikker, then værre is det og en øl spiller stort set ingen rolle, men det er altid skidt at drikke dig rigtigt fuld.
Træn enkelt når du har drukket.
Sikker and enkel træning on rådet til dem som skal træne med tømmermænd. Kui see on konditsiooni- või stiimulitarbimine ei ole nii oluline, sest see näitab, et alkoholi negatiivsed mõjud ei ole nii suured, kui sa oled tarvitanud alkoholi päevade jooksul pärast seda, kui sa oled tarvitanud alkoholi, siis on see väga oluline, kui sa oled tarvitanud alkoholi.
- Hvis du var ude i går er det måske smartere med en løbetur end en fodboldkamp med vennerne. Har du dårligere motorik og dårligere kondition, er der større risiko for, at du skader dig selv og andre. Og det gælder helt op til 2-3 døgn efter, at du har drukket alkolhol, men det afhænger selvfølgelig af, hvor meget du har drukket og hvad du har trænet, siger Mikael Matsson og fortsætter:
- Det erikke mængden af alkohol, som betyder noget, men promillen i blodet. Üks inimene, kes on tugev, võib olla lihtsalt uimane ja põhjustada negatiivseid tagajärgi, mis lõppevad ühe teise inimese jaoks. Kui üks inimene, kes on mõttetu, teeb seda nii, nagu ta on, siis on see sama efekt, kui ta on mõttetu, kui ta on mõttetu.
Hvis du overvejer at træne inden eller efter en bytur, can du have i baghovedet at restitueringen går langsommere, hvis du drikker alkohol direkte efter træningen, ligesom at en tømmermandsramt person har større chance for at skade sig.
- Fra det perspectiv, så is det dårligere at træne med tømmermænd. Det er bedre at træne først og drikke bagefter, hvis du absolut skal gøre det, siger Mikael Mattsson.
Visse sportsgrene forbindes med alkohol, og eksperten synes ikke, at det er katastrofalt med et enkelt glas her og der.
LÆS MERE: Enkle tekniktips til løbeturen