Simon Kachoa om sitt nya liv efter Biggest loser Image

Simon Kachoa om sitt nya liv efter Biggest loser

Glädjespridaren Simon Kachoa gick ner makalösa 84 kilo i Biggest loser för två år sedan. Men trots att han vann tävlingen ser han sitt nya liv som en ännu större seger. - Folk ser den fysiska resan, men de ser inte den mentala resan.

När Simon Kachoa sökte till Biggest loser Sverige inför säsongen 2013 ville han göra en förändring. Men han var inte beredd på hur stor förändringen skulle bli. När tävlingen började vägde han 176,9 kilo och när han korades till vinnare stod vågen på 93,2 kilo. En viktminskning med otroliga 83,7 kilo.

kachoa
Simon Kachoa före och efter viktminskningen i Biggest loser. Foto: Privat

Sedan dess Simon Kachoa deltagit i tv-programmen Let's dance, Spring och spelat in ett avsnitt till När & fjärran. Han har även startat sin egen hälsocamp för personer som också vill förändra sina liv och gå ned i vikt. Själv har Simon Kachoa, 26, fortfarande svårt att ta in förändringarna efter Biggest loser .

- Folk ser den fysiska resan, men de ser inte den mentala resan. Den var tio gånger större. Efteråt, när jag gått ner i vikt, kunde jag inte förstå att jag gjort det. Det var så svårt att ta in och hjärnan hängde inte med, säger han och ger ett exempel:

- Jag hade inte åkt karusell på många, många år. När jag var yngre var jag på Västerås marknad och eftersom jag älskade att åka karusell ville jag göra det. Men säkerhetsbygeln gick inte att stänga, trots att tre personer försökte. När jag gick därifrån kändes varje steg som tre ton och jag tänkte att jag aldrig ville åka karusell igen. Efter Biggest loser ville jag åka karusell så jag gick till Gröna lund och satte mig i Fritt fall. När personalen stängde säkerhetsbygeln blev jag tvungen att fråga om den verkligen var stängd. Min hjärna hade inte kopplat att jag gått ned så mycket i vikt att säkerhetsbygeln gick att stänga. För mig var det världens upplevelse.

En annan förändring som Simon Kachoa märkte av var att hans självförtroende och självkänsla blev bättre.

- Jag kunde inte komma ihåg när jag kollade mig i spegeln och kände att jag såg bra ut. Oavsett vad människor påstår så blir man dömd för hur man ser ut. Jag tror att det har med självkänsla och självförtroende att göra, om inte jag tycker om mig själv, hur ska någon annan kunna göra det? Det blev mycket bättre efter Biggest loser. Innan höll jag uppe en fasad utåt sett så att ingen skulle se mitt riktiga jag, men i dag mår jag bra från insidan och ut. Det är så skönt. Sedan att jag blir snyggare är ett plus i kanten, haha.

Hur lång tid tog det innan din hjärna insåg vad som hade hänt med din kropp?

- Det är som att den fortfarande inte hänger med. När jag ska handla kläder vet jag att numera har storlek large, men min hjärna skickar fortfarande signaler om att jag ska ta större storlekar. Det första året var jättetufft men nu börjar det anpassa sig.

Vilket är ett vanligt misstag som folk som vill gå ner i vikt gör?

- Jag tror att det största misstaget är att man går ut för hårt men saknar kunskap och inte vet hur man ska gå tillväga. Många går ut hårt med träningen men fokuserar inte på kosten fastän den är mycket viktigare än träningen. Det är bra att lära sig lite om kalorier innan man kör igång.

Hur gör du för att hålla vikten?

- När man går ner i vikt töms fettcellerna, men de försvinner inte. Jag har fettceller för en person som väger 180 kilo och de väntar bara på att jag ska göra något fel, så att de kan fyllas igen. Jag tror inte att dieter håller i längden utan tror på en livslång förändring. I dag äter jag fem gånger om dagen, små jämna måltider eftersom jag vet att jag tar dåliga beslut när jag är hungrig. Fram till lunch äter jag kolhydrater, fett och protein och efter lunch äter jag inga kolhydrater. Mellan en och två gånger i veckan äter jag vad vad jag vill och njuter. Det viktigaste är jag känner att jag har kontroll. Det är valen du gör i din vardag som avgör, vare sig du tror det eller inte.

selfie
Följ Simon Kachoa på Instagram @simonkachoa. Foto: Privat

Hur tränar du en vanlig vecka?

- Vanligtvis tränar jag två timmar om dagen och siktar på tio timmar i veckan. Det känner jag är rimligt för mig. Jag vill göra det jag blir glad av och jag blir glad av att träna. Jag går igång på att pusha mig själv till gränsen där jag får ut det där lilla skriket, det är den bästa känslan. Jag tränar mycket cardio i form av boxning, crossfit och löpning, det har jag med mig från Biggest loser och kör det en timme på morgonen och sedan tränar jag styrka en timme på kvällen. Jag behöver komma ur min bekvämlighetszon och har tagit hjälp av en näringsfysiolog för att ta fram en plan för hur jag ska lägga på mig lite mer muskler.

Nu driver Simon Kachoa ett eget hälsoläger, 180 grader, som han beskriver som ett Biggest loser utan kameror. I en månads tid bor deltagarna ihop på Häringe slott utanför Stockholm och får hjälp med kost och träning.

- Mitt mål är att människorna på lägret ska ringa mig om tre år och säga att det hjälpte dem till ett nytt liv.

simon akchoaSimon Kachoa har redan satt sina mål inför nästa år. "Under 2016 vill jag springa så många lopp som jag kan. Jag har aldrig vågat ge mig på det innan men nu känner jag att jag börjar bli redo. Och så hoppas jag att jag hittar kärleken, men det är svårt, jag vet inte om tjejer tycker om mig för den jag är eller för att jag varit med i tv. Men jag saknar en tjej i mitt liv", säger han. Foto: Privat

Fakta

Namn: Simon Kachoa.

Vanem: 26 aastat.

Bor: Pendlar mellan Västerås och Stockholm.

Gör: Föreläsare och driver hälsolägret 180 grader. Läs mer på simonkachoa.se