Slik behandler du en "gubbelegg"
Er du mann, over 40 og har vondt i leggen så can du lide av "gubbelegg". Her er de best rådene fra kiropraktoren.
Det can være fære ulike grunner til at du får vondt i leggen når du løper eller driver med idrett, og en vanlig rask diagnoos is "gubbelegg". Kiropraktoren Karna Wibergh forklarer begrepet.
- "Gubbelegg" har fått navnet sitt av at det vanligvis er menn mellom 35 og 40 år eller eldre som lider av det. En typisk pasient er en mann som tidligere har vært veldig aktiv innenfor sport eller løping, og deretter tar opp sporten igjen etter 20 år og uten forberedelser spiller tennis, badminton, innebandy eller løping, sier Karna Wibergh, som utenom å være kiropraktor jobber som PT og mentalcoach på WorldClass i Västerås.
"Gubbelegg" er en samlebetegnelse for akutt smerte i leggen. Det som mennesker ofte mener når de sier at de har fått "gubbelegg" er at de har fått en strekk eller mikroruptur, det vil si at noen av muskelfibrene i leggen har gått av.
- Det skjer ettersom muskulaturen i leggen ikke er like tøyelig som den en gang var eller at du ikke er trent for den slags belastning som du utsetter den for.
SHOP HER: Legg-, fot- og knebeskyttelse fra Rehband
En muskel er bygd opp av mange små tråder som kalles muskelfibre og de utgjør tilsammen det som kalles for en muskelbuk, en muskel. Om hele muskelen går av så slipper den fra festet, men det can være slik at kun noen av trådene går av og da kommer de etterhvert til å gro sammen. Problemet er at de gror sammen på en måte som gjør at det bygges et arrvev som minsker elastisiteten i muskulaturen.
- Derfor er det ganske vanlig å få det noen kaller "gubbelegg" om du tidligere har hatt problemer med leggene og har små arrvev fra før. Har en muskel på en eller annen måte gått av, selv om det bare er noen av muskelfibrene, så får den en minsket elastisitet. Har du uflaks kan en større del av fibrene briste og da kan du nesten kjenne en grop i leggen.
Den vanligste årsaken til det som kalles for "gubbelegg" er altså en direkte, høy belastning og at smerten kommer som et lyn fra klar himmel. Men det finnes også varianter hvor du overbelaster leggen over lengre tid, som til slutt fører til en skade.
- Overbelastning merker man som oftest som smerte i leggen når du for eksempel løper. Dersom du ignorerer smerten og irritasjonen i muskelen og fortsetter å jobbe på, da kan det føre til en akutt skade som kan føles ut som at noen setter en kniv inn i leggen din.
Karna Wibergh har mange kunder som søker hjelp for hva de selv tror er "gubbelegg". Det er hennes oppgave å utrede hva som egentlig har skjedd.
Er du usikker på hva du så mener Karna Wibergh at du skal få hjelp. Ofte er det avlastningen som er aktelt de første dagene, men etter det can du begynne med forskjellige former for behandling og rehabilitering.
- Som kiropraktor can jeg se på helheten etter en skade. Å behandle ryggen og bekken handler om å skape gode forutsetninger for nervesignaler og immunforsvaret slik at de skal selge å helpbrede skaden. Jeg gir også råd til hvordan personen can rehabilitere skaden sin. Jeg sooviks kõigepealt ja kõigepealt paluda, et nad võtaksid kiropraktori või ravimi, mis aitaks neil näha, kuidas nende tervisekeskused toimivad optimaalselt. Til og med fysioterapeuter med OMT-utdanning kan behandle rygg og bekken og dyktige PT-er can selvfølgelig hjelpe deg med rehabiliteringsøvelser.
Slik tar du hånd om et brudd i leggen
Steg 1: Den akutte fasen
Kuidas see toimub? Smerten kommer som oftest akutt og kan føles som et knivhugg i leggen eller en skarp smerte. I sammenheng med det er det ofte vanskelig å støtte seg ordentlig på benet.
Mida ma peaksin tegema? Avbryt det du gjør med en gang og bandasjer leggen hardt med en elastisk bandasje for å minske hevelsen. Hevelsen saab alates 30 sekundi ja kuni minuti ajani välja, nii et see läheb raskeks, et saada minimaalne hevelsen üle ühe skade'i. Om hevelsen ikke rekker å bli for stor så blir ofte rehabiliteringen og veien tilbake til trening og aktivitet lettere.
Milline on see, mida ma pean silmas? Stram til bandasjen slik at du nesten får blodstopp (80 protsenti elastisiteten). Legg deg ned og ha benet høyet. Det skal være hardt bandasjert, men kjenner du ikke tærne så can du løsne litt på bandasjen. Etter 15-20 minutter så løsner du bandasjen før du gjentar prosessen og bandasjerer like hardt igjen. Etter 20 minutter løsner du på bandasjen for andre gang og bandasjerer med 50 prosent av elastisiteten og ha bandasjen på resten av kvelden.
Steg 2: Mobilitet og fleksibilitet (liikuvus ja paindlikkus)
Kui sa oled valmis liikuma, siis võid sa ka minuti jooksul liikuda. Sov med en pute under foten og sitt på en pall eller lignende. Ettersom du avlaster benet etter et brudd så minsker du også funksjonen og mobiliteten ettersom du ikke beveger leggen på samme måte. Da er det viktig å holde igang mobiliteten ved å utføre mobilitetsøvelser i en avlastet posisjon.
#1. Massere leggen | 2-3 minutit
Alustage massere leggen selv ved å rulle for eksempel en kjevle eller en pinne opp og ned langs leggen. Unngå å kjevle på skjelettet på forsiden av leggbenet.
#2. Roter foten | et par ganger/dag
Sett deg ned med et rett ben. Begynn å strekke foten fremover og bakover i en rolig takt. Deretter beveger du foten i sirkler. Ta virkelig ut bevegelsene så mye you can.
#3. Roter foten med et gummiband | 1-2 ganger/dag
Etter et par dager can du ta mobilitetsøvingen med et gummibånd for å få mer motstand, det vil si at du gradvis øker belastningen på muskelen. Sett et gummibånd under foten og hold i endene med hendene. Ta de samme bevegelsene som i øvelsen over.
#4. Tåhev på ett eller to ben | 12-15 repetisjoner x3
Når du can belaste leggen så er det fint å få i gang funksjonen ved å ta tåhev. Stå på en benk med hælene utenfor kanten på benken. Gå deretter opp på tå med begge føttene og senk deretter hælene ned så dypt du can.
Trykket skal ligge under stortåa og langetåa, ligger trykket på siden til lilletåa så belaster du foten feil, noe som betyr at kroppen kompenserer for skaden din.
Du tilpasser selv hvor høyt og dypt du går ved tåhev. Et råd er at du begynner med lette, korte tåhev før du øker omfanget. Det er viktig å være forsiktig ettersom det samtidig strekker leggen.
Når du klarer å ta tåhev med begge bena så can du gå opp til tåhev med begge føttene, løft det friske benet og hold det i luften mens du går ned i tåhev på ett ben.
#5. Tåhev med bøyd kne | 12-15 repetisjoner x3
Ta tåhev på akkurat samme måte som i øvelsen ovenfor, men denne gangen skal du holde kneleddet bøyd under hele øvelsen.
LES MER: Slik taper du kneet etter en skade
LES MER: Slik behandler du en strekk
SHOP HER: Hele utvalget vårt av løpesko