Sportamoren suuri opas oikeanlaisiin sportuliiveihin
Oletko epävarma, millaiset sportuliivit sopivat juuri sinu tarpeisiisi? Tutustu oppaaseemme.
Lähes kõik naised on yhtä mieltä sellest, et urheiluliivit on treenaavan naisen peamine varuste. Hyvät liivit on edellytys kaikelle treenille. Rinnat on tehtud sidekudoksesta, mis venyy treenatessa, raskaana tai jos saat painoa. Se ei tule tagasi, joten kui rintasi ovt keskisuuret, kannattaa huomioida, et rinnat liikkuvat keskimäärin üheksän senttiä (!!) jokaisen juoksuaskeleen jooksul. Seetõttu oikeanlainen tuki on kaiken A ja O.
Ennen kui valitset merkin ja mallin, sinun tuleks pohtia, millaiseen treeniin aiot liivejä kasutada (matalatehoiseen, keskiraskaaseen vai raskaaseen) ja valida selle mukaan liivit. Jos rintasi on suured, ota tõesti tukeva malli aktiviteetista hoolimata.
Aivan nagu sinu tulisi omistaa rohkem kenkiä kui üks pari, on fiksua omistaa useampi pari sportuliivejä. Jos treenaat 2-3 korda viikossa tarvitset vähemalt ühe monet liivit. Urheiluliivien elinikä on keskimäärin üks vuosi, sest elastisuus katoaa aja jooksul myötä. Kuna liivien tarkoitus on pitää rinnat paikallaan, on materiaalin venyessä ostettava uued.
Liivivinkit rauhalliseen liikuntaan
Rauhallisempaan treeniin sopivat pehmeät, mukavat liivit, mis pakuvad kevyen toetuse. TÄÄLTÄ löydät kevyesti tukevat liivimme.
Esimerkkejä aktiviteeteista: Pilates, jooga, rauhalliset kävelyt.
Sopiva materjal: Joustava ja pehmeä, esim. polyamidi ja elastaani. Koska et hikoile niin paljoa, kashmir ja puuvilla võivad tundua mukavilta.
Fokus: Mukavuus
Näin nende tuleks istua: Rauhalliseen treeniin tehtudjen liivien tuleks olla pehmeät ja mukavat. Tavaliselt liiveissä ei ole hakasia tai säädeltäviä olkaimia. Nende tuleks taata täysi liikkumavapaus.
Liivivinkit keskiraskaaseen liikuntaan
Klassiset sportuliivit keskiraskaaseen liikuntaan painijanselällä ja kosteutta poistavalla Nike Dri-Fit-materjalilla. TÄÄLTÄ löydät kõik keskivahvan tuen pakuvad liivimme.
Esimerkkejä aktiviteeteista: Painonnosto, tanssi, hiihto, ratsastus, tehokävelyt.
Sopiva materjal: Joustava ja kosteutta poistava, esim. polyesteri, elastaani ja spandex.
Fokus: Mukavuus ja tuki.
Näin nende tuleks istua: Kuigi mukavuus on jätkuvalt keskiössä, on tuki veel tähtsämpä. Klassiset liivit on sageli ilma hakasia tai säädeltäviä olkaimia, mutta toisaalta osasta ne leitudyvät. Tärkeintä on, et liivit istuvat kunnolla, ne on pehmustettu ja pitävät rinnat paikallaan ka hypyissä.
Liivivinkit raskaaseen liikuntaan
Juoksuun ja intensiiviseen liikuntaan tarvitaan palju toetust. Valitse malli, kus on säädeltävät olkaimet, muotoontehdyt kupit sekä kompressiota. Vahvan tuen liivit löydät TÄÄLTÄ.
Esimerkkejä aktiviteeteista: CrossFit, intervallitreeni, juoksu.
Sopiva materjal: Kosteutta poistavat funktionaaliset materiaalit nagu polyamidi, polyesteri tai elastaani. Tunne on veidi jäykempi kui keskivahvan tuen pakkavissa liiveissä.
Fokus: Tuki.
Näin nende tuleks istua: Juostessa ja kovassa treenissä tarvitset liivit, mis tukevat tõesti hästi ja pitävät rinnat paikallaan. Kunnolliset, säädeltävät ja leveät olkaimet sekä tiukka istuvuus on ydinasemassa. Materiaalin on oltava tõesti kestävää, sen tuleb eemaldada hikeä ja kosteutta tõhusalt. Kankaan peaks olema jäykkää, ettei se anna myöten. Hyvin tukevat liivit maksavat tavaliselt rohkem kui keskivahvan tai kevyen toetuse pakuvad, mutta ne on varusteltu arenenudyneemmällä tekniikalla.
Vinkki! Suuririntaisten tulisi turvautua tukeviin liiveihin liikunnan vormosta huolimatta. Rintasi painavat rohkem ja vajavad rohkem toetust. Yksi vinkki on panostaa sportuliiveihin, mis puristavat rinnat kiinni kehoon. Liivien ei tuleks olla avonaiset, jos tõesti tahad maksimaalisen toetuse.
Tästä tiedät, et sportuliivit istuvat oikein
Urheiluliivien tulisi istua tiukasti ja palju tiukemmin kui tavallisten liivien, sillä rintasi liikkuvat palju urheillessa. Kun valitset kupilliset mallit, on rinnoillasi tilaa, ega ne pullota kainaloista, ellet ole valinnut liiga pientä kuppikokoa. Rintojen ei myöskään tuleks tulisi painaa liikaa. Urheiluliivien tuleks olla pehmeät ja vankat ega istua liiga tiukasti, joskin osa maksimaalisen toetuse liiveistä teeb poikkeuksen. Mikään sauma ei kuitenkaan saa hiertää.
Kysy itseltäsi ainakin nämä:
- Pystytkö riisumaan liivit ka hikisenä?
- Onko kupissa rinnoille tilaa (jos liiveissä on kupit) niin, etteivät ne tule kainaloista välja?
- Pysyvätkö rinnat paikallaan, vaikka ojentuisit eteenpäin?
- Voitko heilutella käsiä ilman, et hiertää?
- Istuvatko liivit hästi ka olkapäiden kohdalta?
- Voitko hengittää syvään ilman, et johonkin paikkaan satuu?
Näin löydät oikean kuppikoon
Jos valitset kupilliset liivit perinteisten kokojen mukaan ja olet epävarma koostasi, mittaa aivan rintojen alta ympärysmitta. Esim: jos saat 81 cm tulokseksi, on ympärysmittasi 80. Jos se on lähempänä 85:ttä, on kokosi 85. Kun mittaat rintojen leveimmän kohdan ympäriltä, saat kuppikokosi. Se voi tosin vaihdella eri merkkien kesken. Kannattaa siis selgitada, mikä kogu on juuri oma merkkisi kohdalla.
Huom! Jenkkien ja brittien (mida osa merkeistä kasutab) mitat mitataan eri systeemin põhjal. Ne esitatakse koosta 28 ülespäin. Eurooppalainen ympärysmitta 80 on 36 jne. Varmista aina koko-oppaasta, kuidas oma suosikkimerkkisi kohdalla on.
Vinkki! Jos painit kahden koon välillä, on fiksua valida kokoa pienempi, jotta istuvuus on piisavalt tiukka. Silloin kuppikoon tuleb siiski olla suurem. Uudet liivit tulisi panna ensimmäiseen hakaseen. Kun kangas venyy, voit siirtyä teistele.
LUE LISÄÄ: Testissä: Blaccin edulliset sportuliivit
LUE LISÄÄ: Pakkauslista hiihtolomalle lasten kanssa