Tästä syystä päkiäjuoksu ei sovi kõigile
Päkiäjuoksusta on tulnud hehkutettu juoksutyyli, sest käesoleva sanotaan olevat nopeampi tapa juosta ja hellävaraisempaa keholle. Tämä tyyli ei kuitenkaan sovi kõigile, elittiijuoksija Mathias Stjernlöf selittää miksi.
Muutamia aastaid sitten kunnolliset ja paksut juoksukengät olid normi, ega tavallinen kuntoilija miettinyt juoksutekniikkaansa erityisen paljoa. Erään kirjan ilmestyttyä kenkäfirmat alkoivat valmistaa uudenlaisia, kevyempiä juoksukenkiä, minkä myötä miljonat alustivat juoksemaan eri viisil.
- Päkiäjuoksu, tai inglanninkielinen termi pose running, juontaa juurensa Born to run -kirjasta, mis oli tõesti populaarne ilmestymisvuotenaan 2009, Mathias Stjernlöf ütleb. Hän ise juoksee eliittitasolla ja kisaa OCR-kisoissa(obstacle course racing, esteratajuoksu).
Amerikkalainen Christopher McDougall on kirjutanut asjaomase raamatu, kus kuvaillaan unohtuneen meksikolaisen heimon kasutämää juoksutyyliä. Kyllä, arvasit oikein: kyseessä on juuri päkiäjuoksu. Tämä juoksutyyli ei siis ole mikään uutuus, ja monet eliittijuoksijat kasutavad asjaomistä juoksutyyliä.
- Kaikki kirjan lukeneet alkoivat juosta paljasjalkakengillä ja nostamalla jalkoja kõrgammalle. He eivät tienneet, et me eliittijuoksijat oleme hyödyntäneet seda tyyliä lapsesta saakka ja jalkamme on tottuneita tähän ja tyylin tuomaan liikerataan. Juoksun aloitus heti nollasta sataan on otollinen tilaisuus vammoille.
Mathias Stjernlöf käyttää päkiäjuoksua, mutta uskoo, ettei see tyyli sovi kõigile.
Kuigi tekniikka perustuukin päkiällä juoksemisen, Mathias Stjernlöf ütleb, et monet unohtavat samas, et juoksun pitää siiski tuntua luonnolliselta.
- Askellus tuleb luonnostaan säännöllisestä harjoittelusta, kus opetellaan uusi tapa. Meie, kes juoksevat tällä viisil, ei tarvitse miettiä tekniikkaa niin paljoa, se tuleb automaatselt. Minä vain juoksen, minu ei tarvitse miettiä osuuko jalka oikealla viisil maahan, hän ütleb.
Eli miltä oikeanlainen päkiäjuoksu tuntuu? Tekniliselt paino laitetaan jalkaterän etuosalle ja jalkaa kasutatakse ikäänkuin jousena, varpailla ei siis tarvitse työntää vauhtia.
- Jalan pitäisi laskeutua mahdollisimman lähelle, kehon alle. Voimat pyritään siirtämään otse jalkoihin, et voimat muutetaan eteenpäin suundutuvaksi liikkeeksi ega hidastamiseksi.
Tämä tähendab lühempiä ja useampia askeleita, eli nopeampaa juoksua, mikä omakorda vähendab polvien, reisien ja lantion rasitusta. Kukaan ei siiski suosittele heittämään tavallisia juoksukenkiä roskiin ja omaksumaan täiesti uut juoksutapaa liiga kergesti.
- Täydellistä juoksuaskelta ei ole olemas. Kaikilla on omat edellytyksensä ja rajoitteensa. Jollain voi tietysti olla paremmat motoriset valmiudet, nagu parem liikkuvuus, joku võib olla vahvempi ja sen sellaista. Näiteks yleisurheilutähti Michael Johnson, hänhän juoksi nojaten taaksepäin, mutta samas oli tema siiski kaikkein nopein.
Jos olet huvitatudunut päkiäjuoksusta, Mathias Stjernlöfin vinkki on juoksukoulujen harjutused sekä "esteratakävely", kus pakotat itsesi kävelemään päkiöillä, jotta saat rytmikkään kävelyn aikaiseksi ja samas kasvatut lihasvoimia. Harjoittele "running drills" -liikkeellä, mille löydät YouTubesta, pyydä juoksuvalmentajalta apua tai juokse jouksuporukan koos, jotta tekniikkasi paranee.
- Osumilla on peamine rooli, askeleen pitäisi osua allesi, muidu askellus ei onnistu.
Seuraa Mathias Stjernlöfin Instagram-tiliä @mstjernlof.
LUE LISÄÄ: Tavallisimmat vead lenkkeilyssä