Test: Löparskor med mycket dämpning Image

Test: Löparskor med mycket dämpning

Dämpade löparskor är A och O till distanspass på asfalt och andra hårda underlag, för att du ska få en så skonsam fotisättning som möjligt. Här är de mjuka löparskorna för dam som är bäst i test!

Om du sprungit mycket på asfalt vet du säkert hur det kan kännas efter ett par kilometer. Plötsligt tröttnar både menisker och fotleder, och då kan löpningen bli direkt smärtsam. Det du behöver då är ett par löparskor med mycket dämpning. Här testar vi säsongens bästa löparskor för damer, för dig som springer mycket på asfalt.

SHOPPA HÄR: Löparskor för dam

Löparskor med mycket dämpning

Dam - Nike Joyride Dual Run.jpg

Test: Nike, Joyride Dual Run

Passar till: Återhämtningspass på medellånga distanser, för dig med lätt pronation.

Det bästa med skon: Dämpningen under hälen - som perfekt för hälisättaren!

Sammanfattning: Det är väldigt vanligt bland både duktiga löpare och motionärer att ha ett löpsteg där det första som når marken är din häl. Om du känner igen dig i den beskrivningen är Joyride rätt val för att du ska kunna njuta av din löpning.

Inuti sulan, under hälen, finns nämligen en lite luftkudde. Den är fylld med små, små kulor av TPU-plast. De små kulorna rör sig fritt i kudden, och anpassar sig efter just ditt steg. Det medför att du kan landa tvärt på hälen, utan att det känns hela vägen upp i benet, eftersom dämpningen är väldigt mjuk.

- Ska jag säga något negativt så är det att jag inte känner mig så snabb i de här skorna, säger en testare.

De mjuka kulorna dämpar optimalt, men de ger inte lika bra respons i frånskjutet som sulan i Clifton 7 gör. I övrigt är den här löparskon från Nike true to Nike-size. Det innebär att du kan köpa samma storlek som du har i övriga Nike-skor, men jämför du med andra varumärken är den liten. Testa att gå upp en storlek från den du har i Adidas och Hoka One One.

- Jag testade att springa med Joyride både utomhus och inomhus på löpband, och tycker att de är tillräckligt smidiga för båda sorters löpning, avslutar en i testpanelen.

Bonus: Här finns något som passar alla - Joyride finns nämligen i många fler färger!

Dam - Hoka One One - Clifton 7.jpg

Test: Hoka One One, Clifton 7

Passar till: Medellånga till långa distanser för den neutrala löparen.

Det bästa med skon: Hur lite den väger, trots att det här är en löparsko med mycket dämpning.

Sammanfattning: Många väldämpade löparskor kan bli ganska tunga, men inte Clifton 7. Mellansulan är av lättviktig EVA-skum som gör att den knappt känns på foten. Jämfört med Clifton 6 har Clifton 7 fått en ny ovandel som andas bättre, samt en ny hälkappa. I övrigt påminner modellerna mycket om varandra.

- Jag har blivit beroende av den här skon. Trots att den har mycket dämpning känns den både lätt och framförallt smidig. Det ser inte ut som en maratonsko, men jag hade absolut kunnat ha den på tävling, säger en testare.

Clifton 7 är true to size, så köp den storlek som du brukar ha. Däremot är den aningen smal. Innersulan är platt så det finns gott om plats vid hålfoten, vilket passar dig som vill lägga in en iläggssula med pronationsstöd.

- Det här är inte den mjukaste Hoka-skon, Bondi har snäppet mer dämpning i mellansulan. Trots det studsar du verkligen fram i löpspåret med de här skorna på fötterna!

När du springer kan du räkna med att du belastar fötter och leder med ungefär fyra gånger din egen kroppsvikt. Landar du då rakt på hälen kan det bli ganska smärtsamt, men det slipper du i Clifton 7 som tar emot dig i steget. Sammanfattningsvis är det här en lättviktssko med maximum dämpning som gör att det känns mjukt att springa på asfalt.

Dam - Nike Renew Run.jpg

Test: Nike, Renew Run

Passar till: Korta till medellånga sträckor på asfalt, för dig med neutralt löpsteg.

Det bästa med skorna: Att de har skön dämpning samt är oväntat stabila för att vara neutrala löparskor.

Sammanfattning: Det här är den första löparsko i testet som panelen korar till "skitsnygg", men du får däremot ha lite tålamod med de här löparskorna, tycker testarna.

- Första känslan när jag tagit på mig skorna är att de känns aningen stela och lite klumpiga, men efter ett tag blev de riktigt sköna, säger en testare!

Efter den lite obekväma invänjningsperioden blir den här löparskorna hur sköna som helst. Till och med de testare som drar omkring på små förslitningsskador litar fullt ut på dämpningen i Nike Renew Run.

- Jag har tidigare haft problem med benhinnorna, speciellt på asfalt, men jag känner inte av det i de här löparskorna!

I övrigt får skorna bra betyg för ventilationen, vilket är perfekt under tidig höst. Sist men inte minst vill testpanelen uppmärksamma oss på att skorna är prisvärda för att vara av så hög kvalitet och finns det något vi gillar så är det att göra ett klipp!

Bonus: Här hittar du den här extremt snygga skon i fler färger!

Dam - adidas UltraBOOST 20.jpg

Test: Adidas, Ultraboost 20

Passar till: Medellånga till långa distanser, för dig med neutralt löpsteg.

Det bästa med skorna: Ett enda ord: Dämpningen!

Sammanfattning: Kan det här vara sortimentets mest hyllade löparsko? Ultraboost är minst lika populär att ha som sneaker som den är att springa i, men inför denna senaste upplaga har skon försetts med en styvare ovandel. Det gör den än bättre för löpning, trots att man inte tummat på komforten.

- Hemma hos mig står det alltid minst ett par Ultraboost på hallmatan. Nöter jag ut dem köper jag direkt nya, berättar en testare.

Det är framförallt dämpningen som gör testpanelens hysteri kring Ultraboost jämförbar med Justin Bieber-hysterin i början av 2010-talet, men fördelarna med skon slutar trots det inte där. Ovandelen är också hur skön som helst, och har en strumpliknande passform.

- Jag behöver knappt knyta dem. De sitter så bra kring min fot, säger en testare.

Testpanelen får anstränga sig för att komma med negativa anmärkningar, men lyckas ändå klämma ur sig att Ultraboost möjligen är lite för mjuk, precis som Nike Joyride. Det dämpar snabbhetskänslan något, men inte tillräckligt för att det skyhöga helhetsbetyget ska dras ned.

Bonus: Ultraboost finns även i mängder av andra färger!

Dam - New Balance - W1080K10.jpg

Test: New Balance, W1080K10

Passar till: Asfalt, löparbana, grus och skogsvägar. Skon är dock inte så bra kompis med blöta väderprognoser, så vill du ha en sko för de ruggigaste höstdagarna är det bättre att välja en annan.

Det bästa med skon: Energiåtergivningen som är helt magisk!

Sammanfattning: Vill du ha en sko som gör att du springer den där extra kilometern, där du annars hade valt att ge upp? Då är detta skon du vill ha på fötterna.

- Vilken kanonsko det här är! Stötdämpningen känns fantastisk och sulans form gör att du får ett grymt framåtdrivande steg när du springer, vilket gör att löpningen känns lätt, säger en testare och en annan fyller i:

- Om det är något som utmärker skon så tycker jag absolut att det är sulan och stötdämpningen. Skon är framtagen för att funka för alla distanser, såväl korta som långa, och det tycker jag att den klarar av utan problem. Löpningen blir faktiskt mycket roligare i den här skon, så är du en person som bråkar lite med motivationen eller som kämpar med att hitta glädjen i att springa - testa denna sko!

W1080K10 är liten i storlek så gå upp en halv till en hel storlek. Passformen är väldigt tight tack vare den strumpliknande, stickade ovandelen som sluter om foten.

- Trots att ovandelen är mjuk och följer dina rörelser är den inte så pass mjuk att den släpper. Efter flera rundor sitter skon fortfarande väldigt tight på foten.

Hälen är förstärkt med extra vaddering, som gör att foten hålls på plats och håller passformen utan att glappa. Sulan upplevs som rejäl, men i sin helhet är skon väldigt lätt.

- Skon ska ju vara något av ett flaggskepp för New Balance när det kommer till stötdämpning och komfort, och jag måste säga att den verkligen lever upp till förväntningarna.

SHOPPA HÄR: Alla våra löparskor

LÄS MER: Bästa löparskorna för dig som springer på mycket asfalt