Test: Vinterns varmaste kängor Image

Test: Vinterns varmaste kängor

Gå säkert och håll fötterna varma i vinter. Här är våra bästa kängor för vintern 2017 för både herr och dam.

SHOPPA HÄR: Alla våra skor

Kängor för honom

Test av: Kamik, Alborg Waterproof

kamik

Rekommenderat pris: 1 295 kronor

Omdöme: Vargavinterkängor till snällpris

Testpanelen säger:

Det här är kängan för dig som vill vara säker på att hålla fötterna varma, även om temperaturen sjunker ned mot minus 50 grader.

- Kamik-kängan är vattentät och fodrad och kapslar in värmen runt foten. Jag hade på mig den under en skotertur och frös inte det minsta, säger en person i testpanelen.

Det är oundvikligt att inte jämföra den här kängan med Sorel. När det gäller passformen är den här kängan inte stelare, men å andra sidan har den ett lägre pris.

- Det perfekta valet för dig som är lite yngre och har en tightare budget. Om du bor i södra Sverige eller undviker att vara ute så mycket i snön och bara behöver den här typen av varma kängor några dagar per år kan det också kännas omotiverat att lägga en förmögenhet på ett par supervarma vinterskor, säger en annan testare.

Snygga färger och klassisk design går hem hos testpanelen. Designnen gör dock att det här inte är en känga du går långa promenader i, utan något du har på dig när du står stilla i kylan en längre tid.

- Den här typen av kängor är inte jättegraciösa men de gör jobbet när du står i ishallen och inte vill frysa eller bygger snöhyddor.

Här hittar du Kamik-kängorna.

Test av: Merrell, Thermo Vortex 6" Waterproof

merrell

Rekommenderat pris: 1 695 kronor

Omdöme: Det perfekta valet för aktiva föräldrar.

Testpanelen säger:

En medelhög känga som är varm, vattentät och gjord för kalla väder. Om du är frusen om fötterna men vill ha ett par bra promenadskor i vinter är det här är ett bra alternativ.

- Den här kängan har bra grepp och du känner att den är gjord av ett ordentligt material. Det här är ett par skor du tar på dig när du vill ha ett par sköna promenadskor. Du går tryggt i dem oavsett terräng, säger en av testarna.

En varmfodrad känga är förstås inte lika "vackert" som en finsko, men de här har en diskret svart design och drar ingen uppmärksamhet till sig. Testpanelens föräldrar tycker att den här skon är jättebra.

- Jag har testat de här skorna när jag har skottat och varit ute i pulkabacken med barnen. De funkar finfint. Skorna har kraftigt räfflad sula och är väldigt stabila, så du kommer inte ramla i första taget. Gillar också att man kan snöra åt ordentligt, så att passformen blir bra, säger en annan testare.

Här hittar du Merrell-kängorna.

Test av: Sorel, Caribou Wool

Sorel

Rekommenderat pris: 1 795 kronor

Omdöme: Skön vinterklassiker som håller.

Testpanelen säger:

Det här är en vinterkänga som är ganska klumpig. Den är också stor i storleken, så är du mellan två storlekar kan du behöva gå ned en storlek, om du inte vill ha raggsockoreller väldigt mycket luft i skon (vilket värmer).

- De här kängorna är ju bautastora, så det är ingenting du går längre sträckor i, utan mer något du vill ha när du frusit fast vid muren i Game of Thrones eller står utomhus och kollar på bandy för den delen, säger en testare.

Skornas utseende hyllas av testpanelen. Trots att de är stora och väldigt varma så gillar alla designen. Dessutom är de vattentäta och väldigt funktionella på det sättet att de håller värmen i alla väder.

- Helt klart bäst utseende av alla skor i testet! Och så varma! Jag stod still i 20 minus i fyra timmar i de här skorna med en vanlig bomullsstrumpa på mig förra året och frös inte det minsta. Extra plus för att det inte fastnar skräp under sulan.

Här hittar du Sorel-kängorna.

Test av: Icebug, Detour M Bugrip GTX

Icebug

Rekommenderat pris: 2 295 kronor

Omdöme: Gore-Tex-skor med dubbar för halt underlag.

Testpanelen säger:

Den här kängan har dubbar undertill, vilket så klart ger utmärkt grepp på is och hala underlag.

- Oavsett om du ska gå ut med hunden eller gå ut och motionspromenera i snabbare takt så gör de här kängorna jobbet. De har en smart spänningsanordning som du vrider på, så att de kramar om foten på ett riktigt bra sätt, säger en av testpersonerna.

De håller värmen och därför andas de inte jättebra, men är trots det ett bra val för dig som lever ett sportigt liv även på vintern. Designmässigt är det här ingen fullträff enligt testpanelen, men å andra sidan är det ingen modevisning att gå i skogen eller ute på isen.

- Den här skon är perfekt även för den lite äldre herren som har problem med balansen på halt underlag. De är lätta, vattentäta och lite high tech så att du går säkert och enkelt i vinter.

Här hittar du Icebug-skorna.

Kängor för henne

Test av: Merrell, Snowbound Mid Waterproof

merrell

Rekommenderat pris: 1 295 kronor

Omdöme: Praktisk känga för vinterpromenaden.

Testpanelen säger:

En vinterkänga för dig som lever ett aktivt liv och inte vill begränsas av vädrets makter. I den här kängan håller du fötterna varma och torra, eftersom skon är vattentät och fodrad med något som känns som fleece.

- Den här kängan är allt jag någonsin drömt om. Den är praktisk, skön och varm och sitter skönt på foten. Jag kan gå långt i kallt väder utan att få skavsår eller frysa om fötterna, säger en av testarna.

När det gäller passform är den snäppet stor i storleken, men sitter som gjutet på foten om du har rätt storlek.

- En bra sko för dig som vill gå långt i kalla temperaturer. Klarar av tuff terräng och är enkel att tvätta av. Är inte gjord i känslig mocka till exempel. Kraftigt räfflad sula och ger bra grepp på halt underlag, men är även en vinnare vid slaskigt väder, säger en annan testare.

Här hittar du Merrell-kängorna.

Test av: Sorel, Caribou

caribou

Rekommenderat pris: 1 695 kronor

Omdöme: Din bästis i vintervädret.

Testpanelen säger:

Det här är en klassisk vinterkänga som är hög i modellen, vilket är bra när det är mycket snö ute. Den är varm och skön och helt underbar! En mjuk och bekväm känga som du bara stoppar ned foten i.

- Eftersom den är så klassisk kan du ha den här modellen år efter år. Jag har haft mina i fem år och de ser ut att vara helt nya, säger en av testarna.

Kängan glappar lite och är lite klumpig att gå i eftersom modellen är rejält stor, men du känner dig trots det snygg i den här vinterskon.

- Jag älskar de här stövlarna och rekommenderar dem till alla. De är inte så sköna om du ska gå långa promenader, men jag tar alltid med dem när jag åker till fjällen. Caribou klarar verkligen låga temperaturer! Dessutom har de bra dobbar så att du kan gå säkert på hala vintervägar. Sluta tveka, du kommer inte ångra det här köpet och du kommer kunna ha dem i en evighet, säger en annan testare.

Här hittar du kängorna från Sorel.

Test av: Canada Snow, Toronto

canada snow

Rekommenderat pris: 2 995 kronor

Omdöme: Lyxig curlingkänga.

Testpanelen säger:

Den här kängan har kallats "den perfekta skon för barnvagnspromenaden" och det är precis vad den här.

- En väldigt gosig curlingkänga som du stänger med en zip i hälen. Mjukt fårskinn på insidan, kraftig sula och mocka på ovansidan. Precis som andra curlingkängor så glappar de lite i hälen, men du vänjer dig snabbt vid det, säger en av testarna.

Tyvärr är det som vanligt: Smakar det, så kostar det. Du får se kängorna som en investering, och Canada Snow skickar till och med ett par extra sulor som du kan lämna in till skomakaren och få dem omsulade med.

- Toronto-kängan har en hel kork-kil inuti sulan vilket är mycket värmeisolerande. Med en ullsocka i den här skon är värmen perfekt även en iskall vinterdag, säger en annan testare.

Den här kängan är riktigt snygg i sin genre och har en klassisk design som känns vuxen och lyxig.

- Du märker att det är bra kvalitet! Till och med greppet är perfekt. Jag tycker de är värda sitt pris.

Här hittar du Canada Snow-kängorna.

Test av: Icebug, Glava BUGWeb

icebug

Rekommenderat pris: 1 795 kronor

Omdöme: Flexibel dubbsko med praktisk design.

Testpanelen säger:

En känga som trots att den är fodrad känns ganska slimmad. Den är mindre i storleken än till exempel Canada Snow-kängan, och du kan behöva gå upp en storlek för de sitter väldigt tight.

- Undertill finns dubbar, men du kan enkelt ta av dem. Dubbarna sitter som på ett gummiband som du kan ta av på en sekund. Broddarna är dock magiska på halt underlag, ett måste när det är halt utomhus om du vill undvika halkolyckor, säger en av testarna.

Av alla testade modeller var det här skorna med bäst grepp. Även hälgreppet var fint och bra, så de får höga poäng gällande passform. Mycket praktisk!

- De har ett luddigt foder som värmer fint, och du kan gå långt i dem. Kängorna känns lätta. Fungerar bra även i regnet eftersom de är vattenavvisande. Perfekta skon att ha i stadsmiljö under vintern, om du frågar mig.

Här hittar du Icebug-kängorna.

LÄS MER: Vinterskorna som greppar halt underlag