MEIE BLACK WEEK ON LIVE! LEIA SIIT KUNI 70% ALLAHINDLUSI!

SEE BLACK WEEK

Treeni raskaana oleville: mammamaha-valmentaja vinkkaa

Treeni ka raskaana on hyväksi - monella lasta odottavista on siiski mielessä miljonia küsimusi aiheeseen liittyen. PT ja sertifioitu raskausajan valmentaja Malin Möller vastaa.

Raskaana kroppasi kokee monia muudatusi. Uusi elämä kasvab vatsassa, mikä on mahtavaa, mutta toisaalta ka todella haastavaa. Kaikki meistä on erinevaid ja raskauksia on monenlaisia. Muutama asia on siiski hea pitää mielessä. Kysyimme raskaana treenaamisest Malin Mölleriltä, mis töötelee PT:nä ja mis on lisaks sertifioitu raskaus-valmentaja.

Miksi treenaisin raskaana?

- Treenaamisessa on õigastaan vain etuja, niin äidille kui lapselle. Samuti raskaana olevat hyötyvät treenistä. Tulet paremmalle mielellä, saat vahvemman kropan, südamesi ja keuhkosi võivad paremini ja vältät turhan painonnousun. Kaikki raskaana olevat kogudavät painoa ja se kuulub asiaan, mutta treenaaminen aitab siihen, ettet muudu liiga isoksi. Treeni aitab ka palautumisessa raskauden jälkeen, Malin Möller vinkkaa.

Miten voin treenata "kui tavallisesti" kun olen raskaana?

- Se vaihtelee. Voit voida tõesti huonosti ja oksennella palju sekä kärsiä selkäkivuista. Lisaks fyysinen suorituskykysi vaihtelee. Kysy apua PT:ltä, joka on erikoistunut valmentamaan raskaana olevaid inimesi. Tee seda, mikä hästi tundub. Tarkoitus on voida joka treenin pärast paremini kui mida enne treeniä voit.

Mida harjoituksia ja treenejä minu ei saa teha?

- Kaikki riippuu sellest, mida teit enne raskautta. Minulla ei valitettavasti ole suoraa vastausta. Suosittelisin välttämään kõiki selliseid liikkeitä, kus on vaarana pudota korkealta, Malin Möller ütleb ja jatkaa:

- Osa välttelee kamppailulajeja ja osa kõike, kus on vatsakontaktia. Olen siiski seda mieltä, et kamppailulajejakin võib treenata vähemalt osaliselt ka raskaana. Älä tee siiski midagi, mis saab sinut huolestumaan või mis tundub epämukavalta.

malin möller
Raskaana treenatessa hyötyy samal viisil kui muutenkin treenaamisest, Malin vinkkaa. Lisaks se aitab sind toipumaan raskaudesta synnytyksen järel.

Voinko treenata ka vatsalihaksia raskaana?

- Kyllä. Osa harjoituksista on parempia kasvavalle vatsalle, osa taas haastavampia. Istumaannousut eivät ehkä ole helpoimmasta päästä. Suorien vatsalihasten suund võib lisaks muutua kasvavan vatsan tõttu. Tee harjoituksia vahvistaaksesi sisisiä keskivartalolihaksia. Istu vaikka pilatespallon päällä ja koeta säilyttää tasakaalo.

Onko olemassa jotakin treeniä, mis on eriti hea raskaana olevalle?

- Haluat vahvistaa keskivartaloasi ja enne kõike syviä, sisisiä vatsalihaksia. Siksi siihen toimivat niihin purevat liikkeet. Ne on eriti ratkaisevassa osassa synnytyksen jälkeen. Jos keskivartalosi ei ole piisavalt tugev, kroppasi kompensoi ja kasutab teisi lihaksia liikaa. Moni kokee ka "menettävänsä takapuolen" synnytyksen järel. Synnytys jakaa painoa eri viisil ja takapuolen lihakset eivät aktivoidu samal viisil. Treenaa siis ka pakaraa ja jalkoja, mutta muista mahdollisimman monipuolinen treeni.

Miten sageli treenaan?

- Se on kovin yksilöllistä. Voit treenata vaikka joka päivä, jos hyvältä tuntuu ja olet tottunut siihen jo enne raskautta. Kannattaa treenata eri intensiteetillä mahdollisimman monipuolisesti. Jos et ole treenannut enne raskautta, riittää ehkäpä üks kerta viikossa.

Mida raskaana olevat kannattaa pidada esmajärjekorras mielessä?

- Kysy apua, jos olet epävarma. Älä arvaile ise. Yksikin kerta raskauksiin erikoistuneen PT:n koos riittää. Voit ka varata raskaana oleville tarkoitetun jumpan ja saada sieltä vinkkejä.

Millaisia treenivaatteita kasutän?

- Sellaisia, kus tunnet itsesi mukavaksi. Itse sijoittaisin raskaana oleville tarkoitettuihin trikoisiin. Mikään ei ole epämukavampaa kui vatsaa painavat housut, Malin Möller vinkkaa.

LUE LISÄÄ: Vinkki: näin teistäkin tuleb aktiivinen pere

OSTA TÄÄLTÄ: Äitiysvaatteet