Valitse oikeanlainen kuoritakki
Keväisin sää muuttuu kogu aja. Kuoritakki on täydellinen valinta, aiot sitten hiihtää, vaeltaa tai vain minna töihin. Näillä vinkeillä valitset oikeanlaisen takin.
Kuoritakki on hea investointi ja vaate, jota võib kasutada moniin eri aktiviteetteihin. Kuoritakkeja on olemassa monia erinevaid, eri teknillisillä ja käytännöllisillä ratkaisuilla. Karin Kinander on tuotesuunnittelija Haglöfsillä, ja hän teab, mida peab miettiä kun osta uut kuoritakkia. - Esiteks pitää miettiä seda, mihin tarvitset takkia ja kuidas aktiivinen olet. Kaikki kuoritakit kestävät eri määrän vettä, osaliselt sateena, mutta ne eroavat ka seal, kuidas palju ne päästävät höyryä (hikeä keholta) lävitseen ja "hengittävät". Need riippuvat sellest, kuidas takin kalvo on kavandatud. Teine hea juttu on kuoritakin keveys ja lihtne pakattavuus. Need on head lähtökohtia, Karin Kinander ütleb.
Kuoritakkien kalvoista ja kerroksista puhutaan, mis nende ero on?
- Nyt pääsemme tähän hankalaan juttuun, millest monet ei tea. Kalvoa kasutatakse kaikissa vedenpitävissä takeissa ja se on peite, joka on päällikankaan sisepuolella, se teeb kankaasta vedenpitävän. "Kerros"-termiä kasutatakse näiteks juuri mainitusta kaksikerroksisena, sillä seal on päällinen ja kalvo. Kaksikerroksisissa takeissa on alati erillinen vuori, joka suojaa kalvoa. Kolmikerroksissaan rakenteessa päällisen ja kalvon lisaks materiaaliin kuuluu suojaava takaosa - need kõik on liitetty yhteen, jolloin materiaali tundub koostuvan "yhdestä" kerroksesta. Vähän sekavaa, kuid totta!
Takkien yhteydessä ilmoitetaan tavaliselt eri vesipilareita, mida need on?
- Ne ilmoittavat kuidas suuren määrän vettä takki kestää. Todella tiheää kalvoa on lihtne teha, mutta tälläinen ei hengitä ollenkaan. Ja päinvastoin. Yritä siis leida tasakaalo vesipilarin ja vesihöyryn läpäisyvyyden vahel!
Vesipilari tähendab painetta, jota nõuab, et vesi pääsee materjalin läbi. Se ilmoitetaan millimetreinä ja vähemalt 1 000 millimetriä või 9,6 kilopaskala pidetään vedenkestävänä. Asteikko kohoaa 30 000 millimetriin saakka, mutta 5 000 millimetriä riittää hyvälle takille. Kuvassa Haglöfs Gram Comp -takki.
Mitä teknisiä yksityiskohtia on hea miettiä kun valitsee takkia?
- Sadetakeissa täytyy olla kaitsava ja säädettävä huppu. Helpot taskut tai rintataskut aktiviteetista sõltuvalt on ka olulisi. Tuuletusvetoketjut võivad olla head kui tahad tuulettua kun liikut.
Hardshell, softshell tai hybrid shell, mikä nende ero on oikeastaan?
- Se on viidakko. Hardshell on yksinkertaisesti selitettynä vedenpitävä kuoritakki venymättömästä kankaasta, ja seda võib kasutada kõigis olosuhteissa säästä sõltumatult. Softshell-takit joustavat tavaliselt ja ne võivad olla veidi pehmeämpiä, kuid sageli painavempia. Softshell-takeissa ei sageli ole vedenkestävää kalvoa ja sellepärast ne soveltuvat aktiiviseen kasutusele.
Hybrid shell on nende sekoitus siis?
- Kyllä, hybrid shell on vaate, kus ühendyy eri tehnoloogiad. Näin eri materiaalien omadused kasutatakse hyödyksi, näiteks hardshell-takissa, kus on softshell kaistaleet käsien alla, jolloin höyry pääsee parhaiten välja, sen asemel, et takissa käytettäisiin painoa lisääviä tuuletusvetoketjuja. Silloin kogu takki ei ole siiski täiesti vedenkestävä. Eri materiaalien hyvien ja huonojen poolen kompromissi siis!
Vaatteen hengittävyys mitataan siten, kuinka palju kostetutta (grammoina) neliömetriä kohden pääsee materiaalin huokosten läpi. Kuvassa Haglöfs L.I.M Proof -takki.
Kuinka kaua kuoritakki säilyttää ominaisuutensa?
- Vedenkestäviä vaatteita kannattaa pestä regulaarselt, ja ne kannattaa ripustaa kuivauskaappiin, jolloin päällikankaan vedenkestävä käsittely aktivoituu uudestaan. Pintapooliset käsittelyt, nagu vettä hylkivä käsittely, kuluvat ajan myötä, joten pinnan uudelleenkyllästäminen võib olla hea juttu silloin tällöin.
Tuleeko Haglöfsiltä mitään uut ja jännittävää syksyllä?
- Totta kai! Paljon uutuuksia Ski-osastolla, niin freeride-rintamalla, mutta ka aivan uus linja kasvavaan skitouring-aktiviteettiin. Viimisempänä muttei vähäisimpänä, julkaisemme ka palju uut urban outdoor -osastolla!