Vastaus wedge-arvoitukseen
Lyönnit wedge-mailoilla kuuluvat golfaajien tavallisimpiin, vaikka näitä mailoja harvoin priorisoidaan kun golfsettejä uusitaan tai kun varataan harjoitusaikoja.
- Haluatko viikonloppugolfaajana parantaa peliäsi? Aloita työstämään wedge-lyöntejäsi. Peli ratkaistaan 50 meetrin säteellä, Christian Mattfolk ütleb. Hän toimib valmentajana Põhja-Ruotsissa.
- Monet keskittyvät pitkiin lyönteihin, erilaiset draiverit saavad palju tilaa lehdissä ja kaupoissa ja monet tahavad lyödä pidemmälle kui ystävänsä. Kuid yhdellä draiverin hinnalla voit kokeilla kolmea wedge-mailaa, mis tulevad nostamaan peliäsi oluliselt rohkem, hän jatkaa.
Christian Mattfolk suosittelee võtma ühendust oma klubinsa kauppaan, et saisi apua pelinsä ja svinginsä analysoinnissa ja siten saataisiin selville sopivat mailat.
Voit siiski miettiä useita asju enne kun menet uurimaan kauppojen mailaviidakkoa.
Näin peaks menetellä
- Ensimmäisenä tuleks vaadata pitching wedgeäsi ja millainen loft seal on. Sen lisaks kannattaa omistaa kaks või kolme muud wedge-mailaa. Viitteellisesti seuraavassa mailassa võib olla 4-6 astetta rohkem loftia. Se anna noin 10-12 metrin eron lyöntipituudessa eri mailojen vahel, Christian Mattfolk ütleb.
Silloin wedge-kokoelma võib olla järgmine: Pitching wedge 47 grader, Gap wedge 52, Sand wedge 56, Lob wedge 60.
Mailojen eri loftit on lähtökohtia ja eroavaisuuksia, mis näet kergesti esmäkemältä, kuid nende lisaks on monia teisi tegijaid, mida peab võtma arvesse.
Riippuen lyöntisi radasta, pelitavastasi, taitavuudestasi ja alustasta, voi misista wedge-mailaa kohaldada yhä rohkem.
Ensimmäisenä mietitään mikä bounce mailalla on. Bounce on se kontakti, mis mailalla on maahan ja se määräytyy bouncekulmasta, mailan pohjan ja alustan kulmasta. Se vaihtelee tavaliselt 4-18 asteen vahel. Useimmissa wedge-mailoissa loft ja bounce merkitään koos, näiteks 58/14 ja niin edelleen.
Mitä bouncea peaks sitten kasutama?
Sääntönä on tavaliselt se, et mida jyrkempi svingirata (kulma palloa kohti), seda suurem bounce. Silloin maila ponnahtaa rohkem maata vasten ja se riski, et maila uppoutuu maahan, pienenee.
- Yleisesti monilla on liiga väike bounce mailoissaan, jotkut luulevat, et korkeat bouncet on vain aloittelijoille. Kuid se ei pidä paikkaansa, korkeat bouncet sopivat seda paitsi pehmeille radoille, Christian Mattfolk ütleb.
Bounceen mõjutab ka mailan pohjan muotoilu как kuidas pyöreä ja leveä se on. Leveämpi pohja annab suuremman bouncen, jolloin kontakti alustaan kasvab.
Pohjassa on puolestaan eri grindejä, eli kuidas pintaa on hiottu. Grindit vaikuttavat bounceen kun nostat mailaa. Mida enemmän nostat mailaa, sitä rohkem se osuu maahan, eli bounce kasvab, mutta grindistä sõltuvalt võib seda ka säädellä.
Jos tahad näiteks lyödä lob-lyönnin avoimella lobwedgellä, tahad päästä pallon alle.
Sitten kun olet kokeillut mailoja, mis sopivat tekniliselt teile parhaiten, pitää enää päättää, millainen finish mailoissasi on. Haluatko matta- vai kiiltäväpintaisen? Entäs varren väri? Kaikki saattaa vaikuttaa hankalalta, mutta loppupeleissä se on tõepoolest kaiken arvoista.
Sanasto:
Loft: Mailan kulma.
Bounce: Mailan kontakti maahan. Määräytyy pohjan ja alustan välisen kulman järgi. Tavaliselt 10-13 astetta.
Pohja: Mailan alapuoli.
Grind: Mailan pohjan hionta.
Lõpetamine: Mailan päällinen. Kromia, kuparia, mustaa nikkeliä ja niin edelleen. Makuasia, mutta monet valitsevat mattapinnan vältääkseen auringonheijastukset, mis häikäisevad.
Grooves: Urat mailassa, joilla laittavat pallon kiertoliikkeeseen. Need kuluvat ja pitkälti määrittävät mailan eliniän.
Digger: Pelaaja, joka sageli saab ruohon lentämään wedgelyönneillään.
Picker: Pelaaja, jolla on "lakaisevampi" svingi ega ruoho lennä maasta.
Pitch wedge: Sisältyy tavaliselt kun osta mailasetin. Loft on sageli 46-50 grader. Menee matalimmalle kõigist wedgeistä.
Sand wedge: Tavaliselt 54-58 asteen loft. Käytetään sageli hiekkaesteillä. Siin mailassa on eniten bouncea.
Gap wedge: Maila, jonka peaks toimia pitchin ja sandin välissä. Menee korkeammalle ja lühemmälle kui pitch, mutta pidemmälle ja matalemmalle kui hiekkalyönti.
Lähenemise kiil: Teine nimi Gap Wedgelle.
Lob wedge: Maila, kus on kõrgin loft (58-64 astetta) ja jolla lyödään korkeita lyöntejä ja lyöntejä, kus on kunnolla kiertoa.