Vihreä proteiini - näin se toimib!
Kasvisperäisen ruokavalion suosio kasvab, mutta monia huolestuttaa, saako sellest piisavalt proteiinia. Siin kõik mida sinu tuleb teada rohelistä proteiininlähteistä.
Oletko pohtinut siirtyväsi kasvispitoisempaan ruokavalioon, mutta kõigi tarvittavate ravintoaineiden saanti huolestuttaa? Toki sinun tuleekin miettiä veidi rohkem, jos siirryt vegetaariseen ruokavalioon, mutta õigastaan kyse ei ole sen vaikeammasta asiasta kui roheliden proteiinien valitsemisesta eläinperäisten asemel. Huoli seuraa sellest, kui ei tiedetä, mis proteiini õigastaan on, The New green protein -kirjankirjutanut Therese Elgquist ütleb.
- Proteiini merkitsee monelle sama kui lihakset ja tiedetään, et seda tarvitaan kylläiseksi tullakseen. Jossain läheb siiski kieroon. Emme tiedä, mida proteiini teeb ja paljuko seda tarvitaan. Moni uskoo, et pitää syödä palju proteiinia, sillä moni yritys rikastaa ruokaansa proteiinilla. Jos ei ole kiinnostunut ja lukee ainult otsikot, läheb suurin osa tiedosta ohi suun, hän selittää.
Kirja on tarkoitettu avuksi kõigile, kes soovivad syödä kasvisperäisesti, oli kyse sitten yhdestä päivästä viikossa tai pysyvästä ratkaisusta. Kirjasta leiab nii reseptejä kui teavet ravintoarvoista sekä sellest, kuidas ühendada eri proteiineja toistensa koos.
Mida minun tuleks huomioida proteiini saannin suhtes, kui syön vegaaniliselt?
- Proteiini on kehon ehitusaine, se ehitada ja korjaa kõiki soluja ja entsyymejä, hormoonisysteemiamme sekä immuunipuolustuskykyämme. Kuid selleks, et proteiinia võiks kasutada, on oluline saada piisavalt energiat. Jos syöt salaattia ja vihanneksia, on sinu syötävä rohkem saadaksesi kalorite yhtä palju kui mitä saisit kanasta või perunasoseesta. Jos energiatasosi on kogu aja liiga alhaalla, ei proteiinia võib kasutada solujen korjaamisen (ega lihasten kasvattamisen), vaan kõik energia läheb selviämiseen. Tärkeintä on syödä piisavalt ja monipuolisesti. Therese Elgquist on ruokakirjailija sekä stylisti. Inspiroidu tema resepteistään @plantbasedbytess.
Niin kaua kui et urheile ammattilaisen tavoin ja treenaa neljästi päevas on lähes mahdoton kärsiä proteiininpuutteesta. Kuid on hea teada, et on olemassa erinevaid proteiini lähteitä.
Kasvisperäisen ja eläinperäisen proteiini ero on, et eläinperäinen proteiini sisaldab kõiki olulisi aminohappoja eli olulisi ehitusaineita, mida saamme ruoasta. Aminohappoja on kaikkiaan 20 ja yhdeksää neist keho ei osaa ise valmistaa.
- Kasvisperäisessä proteiinissa ei ole, muudamaa poikkeusta lukuunottamatta, riittävän suuri määriä olulisi aminohappoja. Jos siiski syöt monipuolisesti erinevaid kasvisperäisiä proteiininlähteitä, saat neid piisavalt. Viljat, näiteks kaura, ühendettynä palkokasveihin antavat piisavalt proteiinia. Niitä ei tarvitse myöskään nauttia samal ajal aterialla. Jos syöt kaurapuuroa aamiaiseksi ja hummusta lounaaksi saat päivän jooksul erinevaid aminohappoja.
Mitä jokaisen treenaavan vegaanin kannattaisi syödä?
- Palkokasveja! Niitä voi ühendellä tuhansilla eri tavoilla. Voit paahtaa kikherneitä, teha papuhöystöä, sekoittaa neid salaattiin tai teha eväsleivän. Pähkinät ja siemenet on ka head proteiinilähteitä. Samuti kvinoa ja durra on superhyviä, ne voi vain keittää ja lisada salaattiin. Soija on ka hea ja sisaldab tõesti mainiota proteiinia.
Mitkä kolme on oma suosikkejasi kasvisperäisen proteiini lähteeksi?
1. Tattari
- Pidän tattarista tõesti, joko raakaruokana tai näiteks puurossa. Seda võib lisada ka smoothieihin, jolloin se teeb koostumuksesta tahnamaisempaa. Paahdettu tattari toimib kuorrutteena niin aamiaispuurossa kui päivällissalaatissa. Se on mainio, kokonaisvaltainen proteiininlähde.
2. Kvinoa
- Teine superhyvä proteiininlähde. Se on lihtne keittää ja seda võib kasutada nii pihveissä, salaateissa kuin wrapeissa.
3. Kaakao
- Yksi salainen suosikki on kaakao. Se ei ehkä tule esimeseä mieleen proteiinista puhuttaessa, sest emme syö seda nii isoja määriä. Kuid alati mukava teada, et voit saada proteiinia ka suklaapalloja ja teisi herkkuja nauttiessasi.
Kiinnostaako sind tietää lisää teist proteiinlähteistä vai kaipaatko kenties uusi vegaanisia reseptejä? Therese Elgquistin uue raamatu löydät TÄÄLTÄ.
LUE LISÄÄ: Pitäisikö sinu syödä rohkem proteiinia?
LUE LISÄÄ: Gluteeniton mutakakku ilman sokeria