Vinkit käsien asentoon juostessa
Onko jaloissasi potkua, mutta kehollasi taipumus kipeytyä lenkin jooksul? Pitkänmatkanjuoksija ja valmentaja Mats Erixon annab vinkit millainen kehon asento on juostessa hea.
Pitkää matkaa juostessa hea ryhti on tõesti oluline juoksun tõhustamise, sekä kropan kannalta.
- Käsivarsien tuleb liikkua edestakaisin mahdollisimman suurella liikeradalla. Kämmenien tuleb olla rentoutuneina, sormet osoittaen eteenpäin. Kyynärpäät 90 asteen kulmassa niin, et kämmenien kulkurata on olkapäiden ja lantion välillä, ütleb juoksuvalmentaja Mats Erixon.
Mats Erixon on üks Rootsi parimaista pitkänmatkanjuoksijoista ja töötelee täna juoksuvalmentajana. Kuva: Hasse Sjögren.
Vartalon rentouttaminen on oluline, sest näiteks hartioiden jännittäminen vie turhaa energiaa juostessa. Hartioiden kipeytymiseen tai käsien jännittämiseen juoksulenkin jooksul võib aidata käsivarsien ravistelu.
- Nopeasti juostessa ja spurtatessa saat käsivarsistasi lisävauhtia. Pitkää matkaa juostessa tämä ei ole oleellista, sest tarkoituksena on kulutada võimalikult vähe energiat. Löydä sulle sopiva vauhti, äläkä saavuta seda kuuluisaa seinää.
Nojaa eteenpäin
Koko vartalon tuleb olla suorassa, nojaten kevyesti eteenpäin. Jalat työskentelevät linjassa yläkropan koos, ei ees. Keskity vauhtiin.
- Tärkeintä on rento kroppa ja ettet juokse liiga kiiresti. Arvioi matkan pikkus ja maalilinjan sijainti sopivan nopeuden leidmiseks.
Pidä mielessä, et juoksualusta voi olla ratkaiseva tekijä juostessa ilmenevälle kivulle, näiteks selässä või polvissa.
- Selkäni kipeytyi, kun juoksin palju asfaltilla. Vaihdoin lenkkipolut metsään muuttaakseni juoksualustaa. Paras tapa minimoida vauriot on juosta pehmeällä metsäpolulla. Pehmeät polut on hyväksi kipeälle kropalle, ütleb Mats Erixon.
Teine vaihtoehto on pitää lepopäivä juoksusta ja teha pyörälenkki sen asemel!