Voinko pestä kuorivaatteeni pesukoneessa?
Oletko tarkka sellest, et peset treenivaatteet ja villaiset vaatteet oikein, mutta kuidas on kuorivaatteiden laita? Asiantuntijamme räägib, kuidas teie tuleks pestä kuoritakkisi, et se säilyttäisi vedenpitävyytensä.
Kuorivaate on põhimõtteliselt alati vedenpitävä. Päällysmateriaali ei ole siiski ole se, mis vettä pitää. Kaikki on kiinni kalvosta, joka asub päällysvaatteen ja sisällä olevan vuoren välissä. Eri merkit suosivat eri kalvoja, millest kenties tunnetuin on Gore-Tex. Näiteks Haglöfsillä on oma kalvomateriaalinsa Proof. Kalvot eroavat toisistaan näiteks hinnoiltaan, keskkonnvaikutuksiltaan ning toiminnoiltaan.
On olemassa ka eri kyllästeitä, joilla päällysvaate käsitletakse (voit valida kyllästeen joko fluorikarbonaateilla või ilman). Se saa veden virtaamaan helmipisaroina vaatteen päällä, jolloin kangas kestab paremini kulutusta. Kuid kuidas kuorivaate säilyttää vedenpitävät ominaisuutensa?
Voinko pestä kuorivaatteeni pesukoneessa?
- Kyllä! Voit pestä kuorivaatteesi pesukoneessa noin kahdesti aastas, Haglöfsin tuoteasiantuntija Daniel Cohn räägib.
Miks se on oluline?
- Kuoritakki, kus on vesipilareita suunnilleen 10 000 mm, näiteks Haglöfs L.I.M Proof Jacketissa, on üks vesipilari jokaisessa 2 000 saumassa, sillä se on leikattu niin. Vedenpitävyys on tagatud teipatuin saumoin. Jos takkiin tarttuun meikkiä tai likaa, voi se algab päästää sisse vettä. Siksi on oluline pestä se, jotta teipatut saumat püsivad puhtaana ja takki vedenpitävänä.
Miten pesen kuoritakkini?
- Nagu alati ennekin. Noudata vaatteen pesuohjetta.
Pitääkö minu kyllästää takki pesun jälkeen?
- Kyllä, mutta ehkä esimese korra vasta 15-20 pesun jälkeen. Kun havaitset, ettei vesi enam vormosta helmen muotoisia pisaroita ja virtaa pois takin päältä, on aika kyllästää se. Vinkkini on suosia ympäristöystävällistä kyllästettä.
Kuinka pitkään kuorivaate kestää?
- Jos pidät sellest head huolta, kergesti 15 aastat.
Älä unohda vaelluskenkiä!
Muista, et sinu tulisi osta kokoa suuremmat vaelluskengät kui mitä tennarisi on, jotta tilaa riittää ka villasukille.
Miten huolehdin vaelluskengistäni?
- Aivan esimesiseksi sinu tuleks alati kävellä kengät sisse. Aloita kävelemällä lühempiä pätkiä, niin vältät hiertymät, Daniel Cohn vinkkaa ja jatkaa:
- Jos kengät on nahkaa, muista vahata ne. Kuvio on praktiliselt sama kui kalvollisen kuorivaatteen ja kyllästeen koos. Sama puudutab ka hoito-ohjetta: kun huomaat, ettei vesi enam valu pisaroina pinnalta pois, on aika kyllästää kengät uuesti.
Mitä teen, jos jalkani kastuvat, vaikka kengät on vedenpitävät?
- Kun kengät muuttuvat märiksi ja kylmiksi luulemme sageli, et niihin on päässyt sisse vettä. Jos kengissäsi ei ole siiski ole reikiä, on tämä tegelikult mahdoton ajatus. Jalkasi võivad kastua, jos vaellat puuvillasukissa tai sukissa, mida eivät poista hikeä ja kosteutta. Silloin jalatkin võivad kastua. Suosi siis villasukkia.
Miten pidän kenkäni freesinä?
- Harjaa ja putsaa ne siististi. Kielen ja nauhojen väliin võib jäädä soraa tai likaa. Jos tuuletat kenkiä, ota ka pohjalliset tuultumaan, niin ne pysyvät paremmassa kunnossa ja näyttävät ka uudemmilta pidempään.
Kauanko vaelluskenkä kestää?
- Keskimäärin 800 - 1 200 kilomeetrit (noin 1,2-1,6 miljonit askelta). Kenkien herkin kohta on varpaiden taitekohdassa ja pohjassa.
OSTA TÄÄLTÄ: Kuoritakit
LUE LISÄÄ: Testissä: Sesongin parhaat kuoritakit