Aj, det gör ont när jag springer! Image

Aj, det gör ont när jag springer!

Smärta under löpturen kan komma plötsligt, och dröja innan det går över. Löpcoachen Sirpa Felhendler berättar hur du ska göra om du får ont när du springer.

Löparknä, hälsporre och överbelastning på senor och benhinnor - det är bara några av de smärtsamma åkommor som kan drabba löpare.

- Börjar det göra ont när är ute och springer så vänder du och går hem igen. Jag lever efter principen att aldrig träna sig igenom smärta, säger Sirpa Felhendler som kan mer om löpning än de flesta.

Hon är löpcoach på Urban Tribes, Nordens ledande aktör inom företagslöpning och löpcoachutbildning, där hon även är lärare på löpcoachutbildningarna och föreläser om prehab, styrketräning och löpteknik samt driver Prehabbloggen.

- Når jeg får vite når jeg springer når jeg spør meg selv om det er viktig at jeg springer milen bare i dag eller om det er viktigere at jeg kan springa i 40 år til. Og da vinner jeg alltid 40 år til. Det er også viktig å kunne stille i lopp du har trent for om du har hatt, selv om det er en besvikelse. Det finnes fler lopp att delta i och det är viktigare att du inte stressar dig själv.

LÄS MER: Aldrig mer ont i ryggen når du springer

Hva er steg to når jeg fått ont av å springa?

- Da kontaktar du en naprapat eller en sjukgymnast. De är ofta duktiga på att förstå vad en löparkropp behöver för typ av behandling och på att ge direktiv hur du kommer vidare genom att berätta vad du behöver träna upp och ge ett program med uppbyggande övningar.

LÄS MER: Så undviker du löparskador

Hvor viktig er et bra løpesteg for å holde meg smärtfri?

- Du kan bli skadad om du har ett dåligt löpsteg men det blir viktigt och kommer påverka din löphälsa först när du kommer upp i volym. Så det er kjempebra å ta hjelp av noen og se over sin löpteknik.

Tror du at løperen hadde mer kunnskap om skader og forebygging av skader?

- Jeg tror at folk som springer har en stor interesse av å lese om skader. Men ofte er det slik at det er først etter skaden som du får opp øynene for at du trenger å gjøre noe mer for din kropp enn å bare springa. Många tänker att de inte kommer drabbas av löparskador och sedan när de gör det börjar de söka information för att inte hamna i den situationen igen och inser att det är bra att komplettera löpningen med till exempel styrketräning.

LÄS MER: Bli kvitt din løparskada

sirpa
På Prehabbloggen har Sirpa Felhendler skrevet en praktisk sjekkliste til å bocka av når du fått ont. Foto: Privat

LÄS MER: Naprapatens tips for hvordan du slipper smerte når du springer