Bygg upp din mentala styrka som en MMA-fighter Image

Bygg opp din mentale styrke som en MMA-fighter

MMA krever inte bara en vältränad kropp, utan även ett starkt psyke. Så her trener MMA-stjernen Nico Musoke sin mentale styrke.

Den svenske MMA-fightern Nico Musoke har ikke bare blitt en UFC-stjärna genom att han är starkare och snabbare än de flesta, han även arbetat mycket med den mentala biten och byggt upp sin psykiska styrka.

- Jeg har fått utrolig mye hjelp av min mentale trener Igor Ardoris. Han har gett mig verktyg för att hitta bättre fokus och försätta mig i ett mentalt läge där jag kan låta kroppen göra det den kan utan att hjärnan går in och stör. Balansen mellom det mentale og det fysiske er veldig interessant, sier Nico Musoke.

nico
Følg Nico Musoke på Instagram @nicomusoke. Foto: Pavel Maira

Er det vanlig å ta hjelp av en mental trener i MMA-världen?

- Det har blitt vanligere, men det er fortsatt utforsket hos mange. Att blunda för den mentala aspekten av att vara en fighter är att skjuta sig själv i foten men du behöver inte problematisera det eller göra det till något större än vad det är. Mitt tips er å kolla upp om det finns något att hämta och se om du har outnyttjad kapacitet inom dig.

Hvordan tenker jeg som en fighter?

- I skarpt läge ska du helst inte tänka alls. Börjar du tänka är du farligt ute. Du ska vara i nuet. Låter du tanken vandra och befinner dig någonstans före är du inte där och då och det är den som är mest närvarande som kommer ha den mest lämpade reaktionen.

Hvordan gjør du for å trene opp din tilstedeværelse?

- Det er der Igor kommer inn. Jeg lærer meg alt hva det innebærer når jeg ikke er fokusert og hvordan jeg skal gjøre for å finne tilbake til det fokuset som kreves. Et eksempel på det er å sitte og fokusere på noe, som andningen eller ha et mantra å fokusere på. Jeg tror at andre kan ha känt på det som är syftet eller målet med den typen av träning utan att ha tänkt på det, det kan ske i ett träningssammanhang, jobbsammanhang eller när du gör något du tycker om och tappar tiden. Da har du touchat det läget som är eftersträvansvärt. Den som kan ta sig dit och försätta sig i det läget med avsikt och som en medveten handling har många fördelar i buren.

Hvordan hanterar du rädsla och oroskänslor inför en match?

- Når det vel er dags og jeg kliver inn i buren eller når dommeren sier "Fight!" finnes ingen rädsla. Men innan, absolut. Då finns en rädsla för att det ska gå åt helvete, prestationsångest och det ena med det tredje. Jag försöker syna rädslan och ifrågasätta den, vad är det jag rädd för? Jag försöker se det mer nyanserat och inse att jag går runt och nojar över sådant jag inte kan styra över. Kan du använda din rädsla och ångest rätt är det otroliga verktyget att använda till din fördel och de kan bli till energi som håller dig alert. Det kan smälla hårt i buren och du behöver vara på hugget.

UFC kan var snabba med att bryta kontrakt om en fighter går en dålig match. Känner du rädsla eller oro för det?

- Rädd för, nej. Men det er klart jeg er medveten om att jag inte har allt för många chanser att visa vad jag går för. Men det har jeg vetat sedan dag ett och det är därför mitt mål är att gå dit och vinna.

Tenk som en fighter! Nico Musokes beste tankeknep

"Tänk inte för mycket, gör bara."

- Många fastnar i det eviga ältandet och kommer aldrig till skott. Sannolikt kommer ikke det värsta tänkbara hända. Sätt bollen i rullning, det är väldigt kraftfullt och helt plötsligt har det du ska göra, till exempel träna, blivit en vana och det blir inte samma mentala påfrestning att göra det du ska göra.

nicoNico Musoke har på seg klær fra Reeboks Combat-kolleksjon. Hoodien hittar du HÄR och HÄR hittar du Sportamores hela utbud av Reeboks kläder för herr. Foto: Pavel Maira

Tack til Kampsport Stadion!

LÄS MER: Nico Musoke ska rada upp vinster hela vägen till bältet

FAKTA:

Navn: Nico Musoke.

Ålder: 29 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Profesjonell MMA-fighter.

Tränar på: Prana Jiu-Jitsu, Rinkeby Muay Thai og Nexus fightcenter i Stockholm.