Fannie Redman er ikke bare svensk mester i judo og brasiliansk jiujitsu, hun er også EM-mester i amatør MMA. Vi tycker att hon är svincool! Her er hennes tips til deg som også vil bli en fighter.
Som liten satt Fannie Redman og kollade på när hennes bror tränade judo i Nacka simhall. Hennes bonusmamma tyckte att hon lika gärna kunde träna kampsport eftersom hon "ändå var där" och mer eller mindre tvingade henne att testa. Nioårige Fannie Redman stod og grät i simhallen for at hon inte ville börja med judo, men efter första passet blev hon hooked.
Spola fram drygt tjugo år och hon är svensk mästare i både judo och brasiliansk jiujitsu och har precis vunnit EM i amatör MMA. Fannie Redman er dessuten personlig trener, kostrådgiver og grunnlegger av Kamsportslabbet. Men de senaste tre åren är det MMA som legat högst upp på hennes prioriteringslista.
Hva kreves for å bli en bra fighter?
- Alla kan bli en bra fighter for seg selv. Kampsport handler om at alla kan träna på något sätt, hitta sin inre fighter. För att gå upp och gå en match krävs det att du dels klarar av att ta lite stryk och inte är rädd för det, att du gillar den utmaningen. Sedan ska du ju inte vara aggressiv. En aggressiv fighter går det oftest ikke bra for. Det er som schack, du måste vara smart när du tävlar, säger hon.
Hvordan trener du inför en tävling?
- Jeg må gjøre litt om, jeg kan få en kamp på tre uker. Har jeg tur kan jeg ha en og en halv månads framförhållning, men jag måste hålla mig i bra form hela tiden. Jeg kan ikke legge inn periodisert trening som i OS-idrotter. Jeg står litt halvredo på ett sätt.
Har du ingen konditionsträning som löpning?
- Noen ganger har jeg gjort det, men jeg får mest ont i kroppen når jeg springer. Jeg får så mye flås i kampsporten så jeg har forsøkt minimera löpningen. Jag har gjort olika intervallprogram med åtta veckors intervaller och så där, men jag är inte det största fanet av löpning.
I våras kammade Fannie Redman hem en förstaplats på EM i amatör MMA. Her viser hun opp gullmedaljen på sin Instagram.
Kampsport er en idrett som vokser i Sverige. Fannie Redman forteller at hun nesten jämt varit ensam tjej, men fler och fler kvinnor börjar ägna sig åt sporten.
- Vi er fem-sex tjejer på klubben där jag kör som också vill gå match, inte bara motionsträna. Sverige er ju ett litet land så det är generellt inte jättemånga men det blir bättre och bättre.
Hva er den kvinnelige kampsportscenen?
- Vi er alltid noen få jenter, så vi prøver å holde sammen. Absolut att jag brottas med killar och så men det blir aldrig samma sak som när jag tränar med en tjej och i slutändan så är det ju en tjej jag ska möta, så jag tycker att vi håller ihop.
Högst upp på prispallen under EM i Bulgarien.
På Kampsportslabbet, som du er medgrunnlegger til, er 90 prosent av kundene jenter. Hvorfor tror du at det er slik?
- Vi har framför allt klasser med högintensiv träning, cirkelträning. Det føles som at jenter synes at det er rolig å trene i den formen. Vi har ju killar också men de gnäller mest på de passen, haha!
Hva er det beste med kampsport?
- Kampen er jo det jeg går igång på. Sedan gillar jag klubbkänslan, det blir som en andra familj. Jeg liker at det er så blandet, alle kan kjøre kampsport. Tjejer, killar, gamla, unga - alla kan vara på ett pass och ändå få ut något av det.
Og hva er det beste?
- Det beste er det som med all annen idrett, skaderisken og at du sliter på kroppen og så der. Det finnes ju med men där handlar det om ledarskap, vem som leder gruppen. At du trener smart og er bevisst på skaderisken. Jeg har alltid haft tränare runt mig som är medvetna.
Om du vil lese mer om Fannie, få treningstips og matinspiration kan du kolla i hennes blogg her!
Hva er målet med treningen akkurat nå?
- Jag vill gå en proffsmatch. Jeg vil vinne og siden skulle jeg bli signad til en bra organisasjon.
Kan man leva på att vara MMA-fighter som tjej eller är det mest killar som tjänar pengar?
- Om man kollar på UFC (Ultimate Fighting Championship, red.anm) er det bare en liten klikk killar som kan leve på det og tjejer tjänar ännu sämre, tyvärr. Och det märker jag ju på sponsorer. Mina kollegor får bättre betalt. Matchning er også et problem. Tjejer kan mer eller mindre få gå gratis mens killarer kan få mellom 30 000 og 100 000 kroner.
Blir det mer av et lidenskapsprosjekt som jente?
- Siden det kom inn jenter i UFC har det blitt bedre og det finnes de som får bra betalt. Men då väljer dem fighters som hajpas upp. Det er vel også negativt med den her sporten, at det er lite cirkus. Man måste gapa mycket och showa.
Fannie Redmans träningsvecka
Måndag: Två pass kampsport, ett lite tuffare på morgonen och ett mer teknikfokuserat pass på kvällen + tyngdlyftning på dagen.
Tisdag: Ett pass kampsport.
Onsdag: To treningspass: styrka och brottning.
Torsdag: Ett pass kampsport.
Fredag: Ett pass kampsport.
Lördag: Vilodag.
Söndag: Sparring.
Er du sugen på å trene som Fannie Redman? Testa hennes kampsportinspirerte prevens-pass.