PT:n tipsar: Mobilitetsträning för ett bättre löpsteg Image

PT:n tipsar: Mobilitetstrening for et bedre løpesteg

Med en stabil bål får du en sterkere hållning och bättre löpsteg. Testa PT:ns mobilitetsträning för att förbättra ditt löpsteg.

Det finnes flere måter å forbedre sitt løpesteg på, alt fra å finne riktig sko med drop og dämpning som passer deg, til din hållning och fotisättning. PT:n og Puma-ambassadören Caroline Bauer vil slå et slag for mobilitetsträning som innefattar både balans, styrka och rörlighet.

- For det første får du en sterkere holdning og på så måte et bedre løpesteg med en stabil bål. Magträning är A och O för löpare, men balansträning är en annan viktig del. Det stärker vader och fötter som kan resultera i ett starkare och lättare löpsteg, säger Caroline Bauer.

Caroline Bauer har satt ihop ett mobilitetsprogram som fokuserar på styrka och balans i form av tre olika rörlighetsövningar som innefattar hela kroppen. Det beste av alt? Det er superlätt att göra innan, under eller efter din löprunda.

Caroline Bauer er kittad i Puma från topp till tå, du hittar jackan i en turkos kulör här, shortsen här och hybridskorna som är en blandning av löparskor och sneakers här.

Øvelse 1: Utfall fra benk

12 repetisjoner per benk, totalt 4 varv

Du tränar: Ben, säte och corestabilitet.

Så gjør du: Utgå fra en höftbred position för att hitta stabilitet i övningen. Sätt det bakre benet på en bänk och gå ned i ett klassiskt utfallssteg. Knät ska vara i linje med den främre foten. Tänk på att pressa fram höften på de bakre benet i toppläget. Upp med bröstkorgen och fokusera framåt!

Øvelse 2: Plankerotasjoner

10 repetisjoner per side, totalt 5 varv

Du tränar: Core, säte och axlar.

Så gjør du: Ställ dig i en plankposition med händerna rakt under dina axlar och höftbrett isär med fötterna. Inta en nøytral holdning i ryggen, varken svanka eller krumma den. Sug in naveln mot ryggraden och lyft sedan ena armen och rotera kroppen till en sidoplanka där armen pekar rakt upp i toppläget. Tenk på å følge sidledsrotasjonen med blicken.

Øvelse 3: Ettbensbalanse

30 sekunder per side, totalt 4 varv

Du tränar: Balans, corestabilitet og axlar.

Så gör du: Ställ dig höftbrett isär med fötterna, aktivera din core och behåll en stolt hållning under hela övningen. Lyft ena benet och hitta balansen. Möt händerna under benet i luften och svep de sedan kontrollerat uppåt så att händerna åter möts ovanför huvudet. Fokusera på att göra övningen sakta och kontrollerat i stället för fort och fel. Addera en vikt eller vattenflaska om du vill ta övningen ett steg längre.

LÄS MER: Så klarer du milen under 50 minutter