Värm upp med yoga – 3 sköna övningar Image

Värm upp med yoga - 3 sköna övningar

Yoga innan träningspasset mjukar upp stela muskler, förebygger skador och gör att du får ut mer av din träning. Fjällyogin Therése Furudal Hydén tipsar om 3 grymma övningar.

yogastories Therése Furudal Hydén kaller seg for "Mountain Yogini of Åre".

Etter många år som träningsinstruktör hade Therése Fur udal Hydén dragit på sig en del skador och problem med kroppen. Hon sökte efter en träningsform där hon både kunde få återhämtning och hitta ett mentalt fokus, men även kunna träna kroppen på ett långsiktigt sätt. Svaret ble yoga og likt så mange andre yogafrälsta upplevde Therése Furudal Hydén en känsla av att ha "hittat hem".

Sedan sex år tillbaka bor och jobbar hon i Åre där hon yogar på heltid och driver företaget Yogastories.

Du bor i Åre som har en helt fantastisk miljø og natur. Brukar du göra yoga på fjället?

- Jeg gjør mye yoga i fjällmiljö! Det er det som er så unikt heruppe. Den stillhet og kraft som finnes i naturen passer så bra med yogan! Selvklart vil jeg dele med meg av det til andre. Jeg arrangerar i helgen en längdskidåkning- och yogahelg tillsammans med Johanna Ojala (tränare i längskidåkning, red.anm). I vår blir det Topptur & Yoga, der jeg sammen med Mountain Exclusive mikser yoga med å topptura opp på noen toppar i Storulvån for å sedan åka skidor ner.

Positionen berget känns ju väldigt passande i den miljön!

- Ja virkelig. Jeg brukar faktiskt prata om att man kan knyta många positioner till det som händer utomhus. På en matta inomhus finns det inget som stör men utomhus är det ojämn mark, det blåser, folk går förbi, det kanske drar in dåligt väder eller är soligt, varmt och myggigt. Da får man verkligen den här mentala biten och öva på att försöka hitta fokus.

Du har også en populær Instagramkonto @yoga_stories, hva byr du på der?

- En kompis sa til meg: "Du är lite av en yoga-rockstar, inte så innanför boxen". Haha! Det er en blanding av høyt og lavt. Alt fra grønne drinker og trening til vin, utekvällar og yoga, så klart. For meg finnes yogan i alle de her elementene i livet. De flesta av oss har redan så mycket krav och prestation i våra liv, jag vill sprida en syn på livet där det är lite mindre sånt.

Hvorfor er det bra å yoga før trening?

- For å forebygge skader, lande mentalt og få i gang sirkulasjonen i kroppen. Når du gjør noen posisjoner før din vanlige trening øker du omfånget på bevegelsen og slipper begrensningene av å ikke kunne ta ut bevegelsen på grunnlag av stelhet. Når du sedan tränar ditt pass eller springer har du ett större rörelsespektra att hitta din styrka i.

Yogastories 3 uppvärmningsövningar innan träningspasset

- Her aktiveras store muskelgrupper for økt sirkulasjon innan träningspasset. De hjälper dig att ladda mentalt före träningen och landa i andetaget, säger Therése Furudal Hydén.

1. Hög lunge

yogastories
Foto samtliga träningsövningar: Sara Rönne. Bilderna är tagna i vackra yogasalen på Holiday Club i Åre, där Yogastories håller klasser.

Derfor skal du gjøre den her posisjonen: Den öppnar upp hela framsidan, gör dig medveten om ditt andetag och ökar cirkulationen i benen.

Gör så här: Ta ett stort kliv bakåt med ena foten. Böj knät, skjut fram i höften, lyft hjärtat och luta dig lite bakåt. Låt armarna följa med bakåt.

2. Låg lunge med en twist

yogastories

Derfor ska du göra den här positionen: Den ger en öppning i höften och en rotation av kotorna i ryggen.

Gör så här: Stå i ungefär samma position som tidigare, men det bakre benet ska vara helt rakt. Twista sedan in benet mot knät. Sträck upp en arm mot taket och låt blicken följa med.

3. Malasana på huk

yogastories

Derfor skal du gjøre den her posisjonen: Den åpner opp i fotleder, høfter og brystryggen.

Gör så här: Gå ned i en dyp knäböj där du sätter dig så djupt det går. Med ena handen på huvudet och den andra i golvet lyfter du armbågen upp mot taket.

Hold hver posisjon i 8-10 andetag. Gör alla tre övningar på en sida, upprepa och gör sedan likadant på andra sidan.

LÄS MER: Yogapass for din core