Börja med strongmanträning! Image

Börja med strongmanträning!

Nej, du behöver inte vara stark för att börja träna strongman. A única coisa que importa é a falta de esforço e o melhor desempenho.

strongmanBildäck i stället för viktplattor är inte ovanligt i strongmanvärlden. Veja em Aron Cato no Instagram @big_cato. Foto: Linus Kilander

Você está procurando por um treinador de força? É o que você pensa. Aron Cato, 31, från Knivsta, som tävlar i sporten har märkt av ett ökat intresse från både killar och tjejer som vill lära sig att lyfta tungt och träna funktionellt.

- É preciso ser forte para se divertir! O Strongman é um desporto que todos podem praticar. Jag var inte jättestark när jag började för fyra år sedan men fick ändå en massa pepp från alla som jag tränade med. Alla har varit nybörjare någon gång i sitt liv och vet att det är en process för att komma igång, säger Aron Cato.

LÄS MER: Superstyrka bygg med strongman-träning

Como é que se pode ganhar dinheiro para ganhar força com o strongman?

- Det finns ett forum på Facebook som heter Strongman i Sverige. É uma óptima maneira de saber o que se passa e de tentar obter ajuda com o Strongman, ou seja, de saber se há alguma coisa a fazer para saber se existe alguma coisa parecida com ele. Där får du tips och råd. Många är givmilda med sin kunskap och sina erfarenheter och delar gärna med sig. Det finns även ett forum för folkklasstävlingar, där vikterna är något lättare än i elitklasserna. Det är ett bra sätt att komma in tävlandet, vilket är det roligaste med sporten.

Finns det något misstag jag ska undvika?

- Ja, att kolla på en Youtubevideo och sedan försöka dig på något som du inte riktigt vet hur det ska utföras. Om du tittar på strongman ser det ibland ut som att de lyfter med konstig teknik men det kan finnas en anledning till det, gymträning är inte överförbart till strongman alla gånger. Därför är det viktigt att träna med personer som kört ett par år och som vet hur du ska göra och kan lära ut rätt teknik.

När får jag börja kalla mig för strongman?

- Haha, jag vet inte. Det har med din inställning att göra men någon tävling kanske ska du ha under lyftarbältet i alla fall. Det är också viktigt att skilja på om du är professionell strongman, elit-strongman eller om du kör folkklass.

Que tipo de competências é que tem?

- O Strongman é um desporto material muito popular. Se o seu objetivo for o de se tornar forte, é uma ajuda para o desenvolvimento. O utilizador tem uma pulseira de borracha, que pode ser usada em prensas ou em grenais onde o utilizador tem de fazer força. I strongman är det många grenar där du ska lyfta tungt och du behöver ha funktionella skor för det ändamålet. Vissa vai ter crossfitskor, andra vai ter converse. Jag har upplevt att det som som fungerar bäst för mig är inomhusfotbollsskor eller handbollsskor. Om du ska dra en truck efter dig är det bra att ha klätterskor så att du får ett bra grepp i marken. Jag brukar ha två, tre par skor med mig till tävling.

Finns det någon typ av skor som är ett no-no i strongmanvärlden?

- Ja, det sämsta du kan ha i skoväg är ett par skor med mjuk stötdämpning i hälen eftersom det kan göra att du vrider om foten eller knät.

LÄS MER: Líderes de competências em matéria de licenciadores Adidas

lyftarskorO licenciador da Adidas é muito estável e tem uma pequena caixa que se destaca, por exemplo, pelo facto de ser de malha. HÄR hittar du Sportamores utbud av lyftarskor.

O que é que se pode fazer para ter um bom relógio?

- O que está em causa é o tipo de moeda que pode ser usada. Jag brukar se ut som en neopren-ninja. Jag har alltid neoprentights på mig eftersom jag har en gammal skada som har en tendens att spöka. Sedan har jag shorts över eftersom jag vill ha något som skyddar låren så att inget skrapar mot dem. Ovanpå tightsen har jag knäskydd och om jag ska gå med vikter i händerna sliter det på vaderna så därför brukar jag även ha vadsleeves. Är det kallt kan jag ha kompressionstights på mig underst. Om du ska lyfta atlasstenar med klister ska du inte ha en tröja du är rädd om eftersom den kommer bli förstörd. Det fina med strongman är att du får göra som du vill, inom vissa ramar, så kör på det som du tycker fungerar bäst för dig!

LÄS MER: Därför ska du använda kompressionssleeves

LÄS MER: Como contactar para obter mais informações

Que tipo de produto é que se pode investir?

- A melhor opção é o mercado. Mas o que acontece é que o produto é um produto ordinário e de qualidade que se adapta bem. De flesta använder knäskyddd från olika märken för att hålla knät i rätt riktning så att det inte vobblar till när du går med 400 kilo på ryggen. Armbågsskydd och armbågsstöd är bra att ha till olika pressar. En marklyftsdräkt även bra att ha, det får du ha på tävlingar och gör att du kan behandla lite tyngre vikt. Klister är något du bör införskaffa och ha med diig på tävling. Det behövs framförallt till stenarna, men kan även vara fördelaktigt i däckvältet. Det går att köpa på nätet men du kan även koka eget.

LÄS MER: Como é que se podeinvestir numa bolsa de valores?

strongmanDet är alltid viktigt att ha en god teknik i strongman så att du inte skadar dig, men till skillnad från styrkelyft spelar det i övrigt ingen roll hur lyfter så länge du får upp vikten. A equipa de trabalho ajuda-o! Foto: Amir Hebib

3 treinos de força para fazer no ginásio

- Os três melhores treinadores são os que mais se destacam no strongman, diz Aron Cato.

  • Mais informações
  • Marklyft
  • Imprensa sobre a humanidade