Gymmet – bästa platsen för att bli ditt bästa jag Image

Gymmet - os melhores lugares para encontrar o melhor amigo

É uma pessoa que procura ser melhor, mais inteligente e mais inteligente. Två forskare bestämde sig för att ta reda på om det går att optimera sig själv, och träning visade sig vara ett av de mest givande sätten.

I dag förväntas allla vilja bli bättre versioner av sig själva och det finns ett stort fokus på teknologi som ska hjälpa oss att logga och granska våra liv med hjälp av siffror. Uma aplicação no telemóvel mostra-lhe os passos que deu ao longo de um ano e que o levaram a regressar a casa.

- Em muitos casos, o utilizador pode procurar os seus próprios serviços com um pequeno registo de dados. Vi lever våra liv enligt olika mål och delar upp vårt liv och vår vardag i olika projekt och appar som ska hjälpa oss att hålla ordning på vår familj och vad vi gör på jobbet. Det existerar en ständig påminnelse om att vi ska bli bättre, säger Carl Cederström som är docent i företagsekonomi.

SHOPPA HÄR: Skorna och kläderna för nästa löptur

Em conjunto com o seu colega e professor de organização, André Spicer, Carl Cederström deu o primeiro passo para se tornar o seu melhor amigo. Sob este argumento, fez uma experiência em matéria de otimização de processos, que resultou no livro Den vilda jakten på ett bättre jag, e testou os factores que permitem a escolha de um caminho para a obtenção de resultados positivos, tendo em conta os vários factores em jogo. Det gällde allt från pengar och produktivitet till kropp och hjärna. O que é que ele diz depois da experiência? Gör det inte.

- Boken era uma longa reportagem em que eu conhecia um mundo e uma cultura que se preocupava com a otimização das pessoas. Det är ju inte meningen att vi ska inspirera andra att göra samma sak.

Se ele encontrar uma solução mais eficaz, um método alternativo de importação e de mineração que o ajude a ser mais produtivo e a obter mais resultados, ele está a tentar obter mais energia para a otimização do processo.

- Det som är negativt eller farligt är om vi ständigt ska gå runt och påminna oss om våra tillkortakommanden och analysera och granska våra liv utifrån hur vi kan bli bättre. Då finns en risk att vi blir oändligt självkritiska, mår dåligt och känner skuld och skam.

Skulle du säga att vi blir lyckligare av att bara acceptera hur vi är i stället för att bli bättre versioner av oss själva?

- Ja, det tror jag absolut. Jag ställer mig ju väldigt kritisk till ett samhälle som fostrar och socialiserar de flesta in i en individualistisk kultur som handlar om att skärskåda oss själva och hela tiden se hur vi kan bli bättre enligt en marknadsekonomisk logik. Det vill säga hur vi kan förstärka vårt personliga varumärke genom att nätverka eller ta oss fram på karriärstegen. A minha intenção é obter mais informações sobre o sistema de controlo. Så jag önskar att vi som människor ska slippa förhålla oss till oss själva, inte bara att vi ska vara mindre självkritiska utan också slippa se oss själva som en form av vara.

running_womanTräning är en av de mest demokratiska formerna av självoptimering, menar Carl Cederström.

O que está em jogo é a negociação. Kroppen är en av de få saker som du faktiskt kan optimera på ett tillfredsställande sätt, menar Carl Cederström. Som de själva skriver i boken så är livet orättvist och odemokratiskt - utom på gymmet.

- Vi lever ju i en tid där de allra flesta känner ett starkt krav på att vara produktiv och uppvisa någon typ av progression. Samtidigt har de flesta av oss jobb som är av en ganska abstrakt karaktär där det är svårt att uppvisa en exakt relation mellan slitet vi gör och utfallet som sedan sker, säger han och fortsätter:

- I den meningen är gymmet en av de sista platserna där den klassiska protestantiska arbetsetiken fortfarande gäller. Går du dit och lägger ned den tid som krävs och äter som man ska, så blir det ju (för de flesta) faktiskt direkt synbara resultat. Där tror jag att gymmet har den typen av spelregler som många hade önskat fanns på fler ställen.

Radera listan med projekt som ska göra dig till en bättre person. Skippa tanken om att bli version 2.0 av dig själv. Lägg i stället din tid på saker där du får lön för mödan, som ett roligt träningspass!

LOJA: Para obter maisinformações sobre o próximo passe de compras

LÄSMER: 3 anos para o seu filho dormir

LÄSMER: Como é que eu me sinto?