Därför får du huvudvärk när du tränar Image

Därför får du huvudvärk när du tränar

Får du ont också i huvudet när du tränar? Då har du troligtvis ansträngningshuvudvärk. Men oroa dig inte, det är inget farligt och du kan göra något åt det.

Det finns få saker som känns så frustrerande som att få huvudvärk när du springer eller står i gymmet och är inställd på att det är träningen som ska trötta ut dig. Den dunkande huvudvärken gör det nästan omöjligt att fortsätta, och det är lätt att tro att du gör något fel eller att det är något farligt. Men det är inte bara du som är drabbad av ansträngningsutlöst huvudvärk. Av alla friska vuxna så är det cirka en percent som får den här typen av huvudvärk, även om man inte vet riktigt säkert hur vanligt det faktiskt är.

- Anledningen till att vissa får ansträngningshuvudvärk medan andra är helt fria från det är inte helt fastställt. Men när vi utövar en fysisk aktivitet så ökar hjärtats slagvolym, vilket leder till att det blir en tryckskillnad i huvudet (hjärnan reds.anm.). Det är mest troligt det som gör att du får den här typen av huvudvärk som ofta ger dig en dunkande känsla, säger Filip Allerkrans, naprapat på Naprapatlandslaget vid Hötorget.

Är det någon skillnad om jag kör konditionsträning eller styrka?

- När du lyfter tungt strävar du ofta efter att skapa mer kraft och stabilitet med hjälp av magen och buken. Därför kan du vid styrketräning få en annorlunda och ojämn rytm i din andningen. Den oregelbundna andningen som du då får kan vara en utlösande faktor för huvudvärken. Konditionsträning däremot skapar en högre frekvens på hjärtslagen vilket skapar en högre slagvolym som kan utlösa huvudvärken.

Finns det olika typer av ansträngningshuvudvärk?

- Ofta är typen och symptomen vid ansträngsningsutlöst huvudvärk relativt lika, men de kan ibland komma vid andra ansträngningstillfällen än bara träning. Du kan till exempel få det vid samlag. Men att få den här typen av huvudvärk vid mindre ansträngande aktivitet, så som promenader skulle jag säga är mer sällsynt, säger Filip Allerkrans och fortsätter:

- Den huvudvärk som du får under eller efter ett träningspass är oftast ofarlig. Men en huvudvärk som kommer tidigt in i passet och som håller i sig timmar eller till till och med dagar efter, kan vara en annan typ av huvudvärk. Då kan det handla om migrän eller annan sjukdomshistoria. Om du har en onormal upplevelse eller om du inte upplevt den här typen av huvudvärk innan så kan det vara bra att uppsöka en läkare. Spänningshuvudvärk är en annan huvudvärk som ger symptom som ett band runt huvudet, tryck mot pannan och bakom ögonen.

Kan dryckesintaget påverka?

- Ett lågt intag av vätska är känt hos många att kunna ge en huvudvärksupplevelse. Teorin till varför det kan uppstå är för att det sker en förändring i hjärnhinnorna, vilket leder till huvudvärken. Rekommendationer på vätskeintag är 1,5-2 liter/dag, sedan beror det på vilken miljö du utför en aktivitet i, om det är varmt eller kallt och hur länge du tränar. Svettas du mycket så är det en fördel att fylla på med vätska, men inte nödvändigtvis direkt i samband med aktiviteten. Träning i varmare klimat gör ofta att du tappar mer vätska via svettning. Om du förlorar mycket vätska genom att svettas rekommenderar jag i så fall vätskeersättning.

Tips till dig som får ansträngningshuvudvärk:

  • Testa att förändra upplägget på träningen och börja lite lugnare för att sedan trappa upp intensiteten eller belastningen. Värm upp ordentligt!

  • Övningar som skulle vara till hjälp för att försöka förebygga/minska symptomen kan vara cykling som uppvärmning, med successiv ökning av tempo eller belastning.

  • Avbryt passet vid huvudvärkskänsla och fortsätt inte för än huvudvärken gått över.

  • Tänk på att hitta en balans i kost, träning och sömn. Ibland kan stress och spänd muskulatur vara en anledning till spänningsrelaterad huvudvärk.

SHOPPA HÄR :Hitta dina löparkor här

LÄS MER: 5 stretcher för att undvika kontorsnacke