Elitlöparen Kristofer Låås: "Vegansk mat har hjälpt mig att prestera på topp" Image

Elitlöparen Kristofer Låås: "Veganski mat har hjälpt mig att prestera på topp"

Vegansk mat kan hålla dig friskare så att du kan träna oftare och mer regelbundet. Elitlöparen Kristofer Låås förklarar hur vegansk kost och löpning går hand i hand.

Kristofer Lååås är en av många elitidrottare som rensat ut alla animalier från köket. Under kort tid har han gått från medioker motionär, till en löpare på elitnivå. Så här tänker han kring vegansk mat och hur hans kost påverkar löpningen.

- Det började med att jag läste en bok där de gick igenom hur djurindustrin fungerade. Då kände jag att jag inte kunde motivera mig till att vara en del av massproduktionen av kött och hur man behandlar djuren där.

SHOPPA HÄR :Izdelki iz Adidasa

Därefter testade Kristoffer Lååås och hans sambo att helt sluta med animalier.

- Det blev snabbt som en livsstil, som gav fördelar miljömässigt men också för min egen hälsa. Grunden för att bli bra på något som löpning är i min mening kontinuitet, alltså att hålla dig tillräckligt frisk för att träna utan avbrott.

Löpning SL20 vegansk kostKristoffer Lååås är en av Adidas löparambassadörer. Här ser ni honom i den nya löparskon SL20, för snabba träningspass och tävlingar på kortdistanser.

Veganska podloga in löpning

Att vegansk kost är lättare att smälta och gör dig lätt i kroppen upplever de flesta som testar lite veganska recept, men det finns fler fördelar.

- För några år sen blev det till exempel en supertrend att dricka rödbetsjuice innan ett lopp, eftersom rödbetor liksom baljväxter innehåller en stor mängd nitrat som ökar syresättningen i kroppen. Tänk dig att den effekten får jag av min kost varje dag och varje pass, i stället för bara strax innan en tävling.

Det sagt så ska vegansk mat inte ses som en genväg till bättre resultat i löpningen.

- Jag tror inte att det är en turboknapp till att prestatera på topp, men man kan ju säga så här att det har gått väldigt fort för mig att nå eliten. Förut åt jag halvdan kost med mycket husman och jag upplever i efterhand att det tog väldigt mycket energi från min vardag.

Idag är det allt fler idrottare som väljer att kombinera löpning med en växtbaserad kost. Så har det inte alltid varit.

- När jag blev vegan var det annorlunda från hur det är idag. Nu är det inte särskilt kontroversiellt. De flesta är intresserade och när de hör hur bra det funkar för mig så vill de också testa att optimera sina egna förutsättningar.

Adidas Running Käka vegansktKristofer Lååås tillsammans med Adidas-kollegan Henrik Fallenius i nya Adidas SL20, en snabb löparsko för korta distanser och tävling!

Vilka näringsämnen kan veganer lätt få brist på?

Det sagt så kan veganismen kännas långt bort för många. Vad ersätter du till exempel din vanliga frukost med, för att ha så mycket energi som möjligt inför nästa pass?

- Jag gillar torkad frukt och kanel på havregrynsgröt. Det som är bra med torkad frukt är att det är snabba kolhydrater. Du kan också slänga på lite hempafrön eller solroskärnor, som innehåller mycket energi, magnesium och mineraler på liten mängd. Till gröten kan du ta havremjölk, rismjölk eller liknande, säger Kristofer Lååås och fortsätter:

- Jag är väldigt skeptisk till komjölk eftersom det känns onaturligt när man tänker på vem det är till för. Dessutom innehåller många havredrycker tillskott av B12 och järn, vilket är viktigt för dig som är vegan. Posebej, če ste kvinna.

Efter träning är kvarg, drickyoughurt eller en bar ett vanligt återhämtningsmål. Frågan är vad du som vegan ska äta i stället?

- En grön smoothie skulle jag säga är bäst. Basen bör alltid vara bladgrönsaker som tillför magnesium, järn och B12. Sedan kan du variera mellan apelsin, banan eller äpple, för vitaminernas skull, och spetsa med ingefära eller bär, säger Kristofer Låås och utvecklar:

- Ju mer bladgrönsaker du har i din smoothie desto bättre. Men den blir såklart mer svårdrucken också. Vätskan är annars det viktigaste efter träning. Det är det som är så bra med en smoothie!

Så får du i dig det kroppen behöver:

  1. Handla varor utan innehållsförteckning. Satsa på råvaror som inte processerats, utan är så färska som möjligt. Hellre bönor och linser än färdiga quornfiléer!
  2. Färgglatt är alltid bra! Den starka färgen hos till exempel rödkål, tomat, paprika och morot är ett tecken på att grönsaken innehåller mycket antioxidanter som behövs för att hålla dig frisk.
  3. Bladgrönsaker och baljväxter är det som ger mest av det du behöver som vegan. Variera mellan olika sorter så kan du vara säker på att du får i dig rätt saker. Bovete är exempelvis en superprodukt som kan ätas som både gröt och som substitut till pasta.

LÄS MER :Priprava obrokov! Tänk såhär när du lagar matlådor för veckan

SHOPPA HÄR: Löparskor för maxad prestation