NAŠA BLACK WEEK JE V ŽIVLJENJU! TUKAJ NAJDETE POPUSTE DO 70 %!

OGLEJTE SI BLACK WEEK

Så behåller du motivationen efter en löparskada

Inte nog med att det gör ont att skada sig, det kan få även den bäste att tappa sugen för löpningen. Som tur är vet löpcoachen Petra Kindlund hur du behåller peppen.

Om du har skadat dig rejält finns det förstås en risk att det kan dröja lång tid innan du kan springa igen. Men när det gäller de flesta typiska löparskador, som gubbvad och löparknä, brukar vila, rehabilitering och långsam upptrappning ta ut de flesta i spåret igen. Det svåra är att behålla motivationen under läkningstiden.

Om du är van att springa en mil varje runda och plötsligt tvingas nöja dig med någon kilometer är det lätt att bli uttråkad och lägga löparskorna på hyllan.

- När du ska komma igång med löpningen igen får du ofta inte springa mer än några minuter. Då är det bra att kombinera löpningen med någon annan typ av träning. En variant på alternativ träning är att gå upp och ned i backar. Det ger lite samma känsla som löpning i och med att du får vara ute, säger Petra Kindlund som är löpcoach och före detta elitlöpare med flera SM-medaljer i bagaget.

löpningLöpcoachen Petra Kindlund är också PT samt grundare av Runacademy, ett träningsupplägg med olika löpargrupper runt om i Sverige.

Hon förklarar at många elitlöpare som skadar sig tvingas ägna sig åt annan typ av träning under rehabiliteringen, men att det inte alls behöver vara negativt.

- De får köra mycket alternativ träning som att springa i vatten, styrketräna eller köra crosstraining för att hålla sig ifrån löpningen. Men det man har sett då är att många av dem har blivit bättre när de kommit tillbaka efter en skada, just för att de har utmanat kroppen på ett nytt sätt.

Om du är en löpare som har gjort dig illa behöver alltså inte skadan betyda att det är kört, utan tvärtom att du kan bli en bättre löpare. Det viktigaste är att inte sluta med träningen helt.

- Tänk långsiktigt, så att du inte får tillbaka skadorna och se till att hålla igång med annan typ av träning under tiden du är skadad.

LÄS MER: Årets PT: SÅ undviker du höstens träningsmiss

LÄS MER: Så väljer du rätt knäskydd