5 yogaposer som utmanar din styrka och rörlighet Image

5 yogapersoner som utmanar din styrka och rörlighet

Här är 5 övningar som tar yogan till en helt ny nivå - både styrkemässigt och rörlighetsmässigt! Hur många klarar du?

Yogaälskaren Emelie Wiklund blev förälskad i huvudstående för tre år sedan och har varit fast i yogans världs sedan dess. Hon har lärt sig alla positioner genom instruktioner på internet.

- Ju mer jag började stå på huvudet, desto mer kände jag hur hela kroppen påverkades positivt av det. Jag kände mig fokuserad, lugn och stark av huvudstående. Jag fick mersmak och behövde lära mig mer om yogan, säger tvåbarnsmamman Emelie Wiklund, som stod på huvudet i vecka 40 när hon var gravid med sin dotter, och fortsätter:

- För oss är det så lekfullt när jag övar på att stå på händer i köket medan barnen äter bredvid. Det viktigaste är att vara flexibel och kunna avbryta och komma tillbaka till passet flera gånger. När man tar bort prestationen från yogan och ser det som rörelse på ett lekfullt sätt, blir det så enkelt att alltid ha med sig i vardagen. Vi brukar träna på gräsmattan, i lekplatsen och även i skogen.

Emelie Wiklund
Förutom ett inspirerande yoga-fyllt flöde på Instagram, driver Emelie Wiklund hemsidan Alohaatelje.

Har du gjort dig illa någon gång?

- Om jag har känt mig trött i ländryggen eller armarna har jag slutat och tagit en vilodag. Jag får verkligen lyssna på min kropp. Jag är exempelvis väldigt överrörlig, men inte lika stark. Jag har lärt mig att jag måste tänka extra mycket på att bygga upp styrka i hela kroppen innan jag tar ut mig helt i en stretch.

Vad är det svåraste med yoga?

- Ibland har jag jobbat mycket med att släppa taget om att "klara av" en viss pose för att visa upp för andra. Allt handlar bara om att njuta av nuet, de poser du kan göra just nu.

Vad är det absolut bästa med yoga?

- Yogan har lärt mig att sudda ut alla tankar som jag har vuxit upp med, som sagt till mig hur en kropp ska se ut och inte ska se ut. Alla kroppar är fantastiska eftersom de håller oss levande. Idag är så tacksam över min kropp och att den bär mig varje dag. Känslan av kontroll och balans i nästan alla yogaposer är så stärkande. Att känna att jag bär min kropp och balanserar på mina händer i fullt fokus ger så mycket energi.

5 tuffa yogaposer för styrka och rörlighet

#1. Stagleg PinchaPincha Staglegs

Ett klassiskt underarmsstående som du lättast lär dig genom att börja mot en vägg eller annat stöd. Börja i nedåtgående hund med underarmarna mot golvet, fokusera på att hålla ryggen rak och sparka upp ett ben för att hitta balans. Pincha öppnar dina axlar för bakåtböjningar samt bygger styrka för avancerade armbalanser. En riktig energihöjare!

#2. Huvudstående på ett benone leg stag headstand

Här övar du balansen väldigt mycket, samtidigt som övningen ger styrka i bål och rygg. Börja med att ställa dig i ett vanligt huvudstående med ena benet i marken. Släpp marken med ena armen och ta tag i benet i luften. Genom att du har ett ben i marken kan du enkelt ta det i den takt du behöver för att komma upp med eller utan hjälp av vägg bakom dig. Känn stretchen i baksida lår, samtidigt som hela kroppen får styrka.

#3. Flygande LejonFlying Lizard

En riktig favorit bland armbalanser. Börja med att fästa ena benet över en av armarna som står i golvet, hitta balansen med hjälp av låsningen du får av benet runt armen. Ha tålamod med att känna av balansen. Vänta och känn kroppen sakta lyfta mot en Flying Lizzard Pose.

#4. Järnkors diamant huvudståendeIron cross diamond headstand

Börja med att gå upp med raka armar i en Iron Cross huvudstående. När du känner att du har balans, börja sakta forma en diamant med dina ben, för att sedan vinkla dem ned mot ena armbågen. Gör vridningen långsamt om du är van med huvudstående, börja annars med själva grunden för att komma upp i rak huvudstående innan du provar den här varianten.

#5. Lotus PåfågelLotus Peacoch

Genom att lägga till dina ben i en Lotusposition kan du göra den här balansposen lite mer utmanande. Börja med att sätta dina händer tätt och skapa en fjäder med fingrarna. Magen och bålen ska sedan vila på armbågarna för att hitta stöd för balansen. Lägg benen i Lotusställning, hitta balansen mot bålen, och känn hur kroppen kan flyga med hjälp av endast dina handflator.

Våga yoga du med! Alla träningskläder som Emelie Wiklund har på sig kommer från Blacc. Du hittar även mammakläder, underkläder och pannband som passar perfekt för yoga här hos oss.

LÄS MER: Stärk kroppen med 4 yoga-övningar

LÄS MER: Så är det att yoga första gången